home design 800x400

Άργος: Γενέθλια πολιτιστικής αστειότητας

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Άργος: Γενέθλια πολιτιστικής αστειότητας

Θα έπρεπε να μην χαλάμε μελάνι, κατά τη γνωστή έκφραση, σε μια περίοδο με τόσο σημαντικές και ωραίες εκδηλώσεις πολιτισμού στην Αργολίδα. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ορισμένες ημερομηνίες και γεγονότα, για να μπορούμε να κρίνουμε προθέσεις και λόγους των δημοτικών μας Αρχόντων. Να κατανοούμε αν τα οράματα περί πολιτισμού είναι βγαλμένα από τη δεξαμενή της πολιτικής αερολογίας ή έχουν ψήγματα σοβαρότητας και αποτελούν προθέσεις αξιόλογες να υποστηριχτούν.

Στις 17/7/2024 ολοκληρώνεται μια δεκαετία από την πώληση σε δημοπρασία των πρώτων πέντε τόμων των χειρόγραφων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους, του πρώτου Δήμου της ανεξάρτητης Ελλάδας. Θυμίζω με δυο λόγια το ιστορικό:

Ο Οίκος Δημοπρασιών σπάνιων βιβλίων, εγγράφων κλπ. Σπανός, δημοσιεύει πρόσκληση της 115ης δημοπρασίας για τις 17 Ιουλίου 2014. Μεταξύ των σπάνιων βιβλίων δημοπρατούνται πέντε τόμοι με τα χειρόγραφα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους των ετών 1856-1890. Στην ενότητα 38 (Πελοπόννησος) και στη θέση 420 (Δήμος Άργους) δίνονται οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τους τόμους. Αμέσως, τόσο τα ΓΑΚ Ναυπλίου (διευθ. Δ. Γεωργόπουλος), όσο και εμείς (Γ. Γιαννούσης, Γ.Κόνδης, Οδ. Κουμαδωράκης) ενημερώνουμε τον τότε Δήμαρχο κ. Καμπόσο και δημοσιοποιούμε το θέμα στον τοπικό τύπο με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις. Ο κ. Καμπόσος βρήκε βολική την ευκαιρία να βασιστεί στο έγγραφο του διευθυντή των ΓΑΚ (αρ. πρωτ. 278/9-7-2014) και να αρχίσει μια απίθανη σταυροφορία πολιτισμού! Θα πρέπει να μείνει στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η επιστολή που δημοσιεύει στον τοπικό τύπο για την αμετροέπεια και την πολιτιστική αερολογία Δημάρχου ο οποίος δεν έπραξε το παραμικρό για την πολιτιστική ανάπτυξη της … «πόλης Του», όπως του άρεσε να λέει.

Δεν θα σχολιάσω για εκατομμυριοστή φορά τα περί «δεδομένης ευαισθησίας για την διάσωση και την απόκτηση των πηγών της ιστορίας του Δήμου μας…», από τον Δήμαρχο που κατέστρεψε τα ιστορικά αρχεία της πόλης στον ημι-υπόγειο χώρο του Κωνσταντοπούλειου και πέταξε στα σκουπίδια την επιστημονική έκδοση του Δήμου «Αργειακή Γη».

2012. Μια από τις αίθουσες του Ιστορικού Αρχείου Άργους με μέρος της βιβλιοθήκης Κολλιαλέξη. Έργο του αντιδημάρχου Γιώργου Αναγνώστου επί δημαρχίας Β.Μπούρη. Καταργήθηκε και τα εναπομείναντα αρχεία της πόλης όπως και η βιβλιοθήκη του άτυχου Κολλιαλέξη πετάχτηκαν επί Δημαρχίας Δημ. Καμπόσου.

Μπορεί να θεωρώ πλεονασμό τον σχολιασμό, θα θυμίσω όμως πως η πολιτιστική σταυροφορία του κ. Καμπόσου είχε αίσιο τέλος: το Δικαστήριο επέβαλλε ποινή με αναστολή στον οίκο Σπανού και την υποχρέωση της επιστροφής στον Δήμο Άργους των πέντε τόμων με τα χειρόγραφα πρακτικά. Η πολιτιστική αστειότητα συνεχίζεται καθώς ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα οι τόμοι των πρακτικών, όπως κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα βιβλία του άτυχου Κολλιαλέξη και τα εναπομείναντα αρχεία του Δήμου Άργους. Πετάχτηκαν! Σε χωματερή; Στην υποτιθέμενη αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Μύλων και στο Κοινοτικό Γραφείο της Λυρκείας; Κανείς δεν μας δίνει μια συγκεκριμένη απάντηση. Το θέμα έχει τεθεί ήδη πολλές φορές στη νέα δημοτική αρχή της αρχαιότερης πόλης της Ελλάδας, του Άργους, η οποία φροντίζει κατά καιρούς να μας υπενθυμίζει οράματα περί πολιτισμού και ευαισθησίες για την ιστορία του τόπου. Και επειδή, καλή την πίστη, δεν τα συγκρίνουμε με τα απίθανα οράματα και τις ευαισθησίες της ιστορικής καμπόσιας περιόδου, αναζητούμε μια απλή απάντηση στο ερώτημα: που βρίσκονται αυτά τα αρχεία; Η απάντηση είναι λεκτική και δεν θα επιβαρύνει τη νέα δημοτική αρχή ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ!

2012: Αίθουσα πλήρως εξοπλισμένη για ερευνητές με γκραβούρες της πόλης του Άργους (Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο).

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version