home design 800x400
home design 1170Χ320

Τι συμβαίνει με τα 400άρια φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο

Τί λένε ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τους διαγωνισμούς και τις καταγγελίες – Εκδόθηκαν οι πρώτες οριστικές προσφορές σύνδεσης της λίστας αιτημάτων
Φωτοβολταϊκά

Τις θέσεις του σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου παρέθεσε σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο ΔΕΔΔΗΕ.

Προηγήθηκε ερώτηση του τομεάρχη ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φρ. Παρασύρη, ο οποίος ζητούσε ενημέρωση σχετικά με τις πολυάριθμες καταγγελίες επενδυτών που έμειναν εκτός των διαγωνισμών, όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κρήτη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει σχετικά ότι δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ επί ορισμένων εκ των καταγγελιών, παρά τις οχλήσεις του προς την Αρχή.

Τι ισχύει στην Πελοπόννησο

Σχετικά με την Πελοπόννησο, ο διαχειριστής αναφέρει ότι για τα αιτήματα σύνδεσης σε Υ/Σ που έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια έχει ήδη πραγματοποιηθεί σχετική έγγραφη ενημέρωση και για τη δυνατότητα διατήρησης των αιτημάτων σύνδεσης των σταθμών τους σε εκκρεμότητα.

Η τεχνική εξέταση των υπολοίπων αιτημάτων σύνδεσης στο πλαίσιο χορήγησης του περιθωρίου 86 μεγαβάτ για φ/β έως 400 κιλοβάτ θα πραγματοποιηθεί κατά τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου. Ωστόσο, τονίζεται ότι για να καταστεί εφικτή η διάθεση του υπόψη περιθωρίου εντός του τρέχοντος έτους, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αναγκαία οριοθέτηση της προτεραιοποίησης των υπόψη αιτημάτων της σχετικής Υ.Α. σε σχέση με προγενέστερα αιτήματα της ενιαίας λίστας ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ για το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, δεδομένων των επιβαλλόμενων περιορισμών από το Σύστημα για τη χορήγηση ΟΠΣ σε αυτά, μέχρι εξαντλήσεως των περιθωρίων ασφαλούς απορρόφησης της απόφασης ΡΑΑΕΥ 663/2019 αλλά και σε ότι αφορά τα επίμαχα αιτήματα της πλατφόρμας Πελοποννήσου και η άρση των ανασταλτικού χαρακτήρα μέτρων που έχουν επιβληθεί από τη ΡΑΑΕΥ.

ΡΑΑΕΥ: Διασφαλίστηκε το κύρος της διαδικασίας

Σε δική της επιστολή η ΡΑΑΕΥ σημειώνει πως η πρακτική που υιοθετείται για την εξέταση των ενστάσεων θα πρέπει να στοχεύει στην ίση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων, ώστε να έχουν όλοι οι αιτούντες τις ίδιες ευκαιρίες. 

Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε στα πλαίσια της επικοινωνίας της με τον ΔΕΔΔΗΕ, πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η αρχή της αναλογικότητας με σκοπό τη διάσωση του κύρους των αιτήσεων, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε με την παροχή διευκρινίσεων ή συμπληρώσεων, οι οποίες κατά πάγια νομολογία γίνονται δεκτές στο βαθμό που συμπληρώνουν τα ήδη εμπροθέσμως υποβληθέντα στοιχεία αποσκοπώντας στη διευκρίνιση της έννοιας τους και στην ενίσχυση του αποδεικτικού τους κύρους είτε με την διασταύρωση πληροφοριών από έγγραφα και στοιχεία τα οποία είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους (π.χ. Δημόσια Μητρώα, Επιμελητήρια κ.α.). 

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε στην επιστολή της Αρχής, αποστέλλοντας τα υπ’ αριθμ. 89957/04.03.2024 και 164301/24.04.2024 ενημερωτικά έγγραφα για την εξέλιξη της διαδικασίας. Όπως προκύπτει, οι Επιτροπές Ενστάσεων συνεκτίμησαν τις παραπάνω κατευθύνσεις της Αρχής κατά την αξιολόγηση που διενήργησαν, διασφαλίζοντας έτσι το κύρος της διαδικασίας. Τέλος, σύμφωνα με την επιστολή του Διαχειριστή οι σχετικές διαδικασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν άμεσα.
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis