home design 800x400
home design 1170Χ320

Εθνικό Θέατρο: Γιατί η “Ορέστεια” του Θεόδωρου Τερζόπουλου έκανε Sold Out στην Επίδαυρο

Το γεμάτο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποθεώνει την κλασσική παράσταση χωρίς μικρόφωνα
Εθνικό Θέατρο. Ορέστεια του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Το Εθνικό Θέατρο, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, έκανε πάλι το θαύμα του με την “Ορέστεια” στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η παράσταση σημείωσε sold out, με τους θεατές να γεμίζουν το θέατρο μέχρι τα θυμαράκια, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη διαχρονική απήχηση της κλασσικής τραγωδίας.

Άκης Γκάτζιος

του Άκη Γκάτζιου

Η επιτυχία της παράστασης δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, κατάφερε να αναδείξει την κλασσική “Ορέστεια” με έναν τρόπο που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό. Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, γεμάτο μέχρι επάνω, αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο για την παρουσίαση αυτής της εμβληματικής τραγωδίας.

Χωρίς μικρόφωνα, με αυθεντικότητα και πάθος

Η επιλογή της παράστασης χωρίς μικρόφωνα ενίσχυσε την αυθεντικότητα και τη δύναμη της ερμηνείας των ηθοποιών. Οι θεατές χειροκροτούσαν ασταμάτητα, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και το ταλέντο των συντελεστών. Η φυσική ακουστική του αρχαίου θεάτρου ενίσχυσε την εμπειρία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξίδεψε το κοινό πίσω στον χρόνο.

Εθνικό Θέατρο. Ορέστεια του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Κλασσική παράσταση ή πειραματισμοί;

Το ερώτημα αν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου είναι ιδανικό για πειραματισμούς ή για δοκιμασμένες κλασσικές συνταγές παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, η φετινή επιτυχία της “Ορέστειας” φαίνεται να κλίνει προς το δεύτερο. Η απόφαση του Τερζόπουλου να παραμείνει πιστός στην κλασσική ερμηνεία απέδειξε ότι το κοινό εκτιμά και απολαμβάνει την αίσθηση του αυθεντικού και του παραδοσιακού.

Εθνικό Θέατρο. Ορέστεια του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Η “Ορέστεια” του Εθνικού Θεάτρου: Μια εμπειρία ζωής

Η “Ορέστεια” του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο δεν ήταν απλά μια θεατρική παράσταση, αλλά μια εμπειρία ζωής. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και οι ηθοποιοί του κατάφεραν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία που θα θυμούνται για πολλά χρόνια. Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά το ιδανικό σκηνικό για την αναβίωση των μεγάλων έργων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Με τα χειροκροτήματα να ηχούν ακόμα στα αρχαία λίθινα καθίσματα, η “Ορέστεια” του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της στην ιστορία του θεάτρου, αναδεικνύοντας την αιώνια γοητεία και τη δύναμη της κλασσικής τραγωδίας.

Σχόλια

39 απαντήσεις

  1. Αποτυχία ! Πολλοί θεατές εγκατέλειψαν πρόωρα !

    1. Πήγαν για σουβλάκια και μπύρες.

  2. Τι λετε ρε παιδιά! Απαραδεκτη παράσταση! Το κείμενο ακατανόητο, χάθηκε κάθε νόημα αν δεν είχες διαβάσει από πριν.

    Πολλές και διαρκείς επαναλήψεις για φτάσει με το ζόρι η διάρκεια τρεις και μισή ώρες.

    Μονότονη, έντονη έκφραση από όλους τους ηθοποιούς, ένα σταθερό ξεφωνητό.

    Στα συν τα κουστούμια και η διαχείριση του χορού. Μέχρι εκεί όμως.

    ΥΓ: Είναι αδιανόητο να καταγγέλλεται η Αθηναϊκή Δημοκρατία για τη σημερινή “Νέα Τάξη Πραγμάτων”.

    1. ΕΡΙΚΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

      Η Ορέστεια δεν είναι μια παράσταση ευχάριστη. Η Ορέστεια δεν είναι μία παράσταση που κατανοείται εύκολα αν δεν έχεις διαβάσει, δεν πας να συμμετέχεις ως κοινό προετοιμασμένος. Επιπλέον, η Ορέστεια είναι τρεις παραστάσεις σε μία. Η τρίτη τραγωδία οι “Ευμενίδες” είναι το πιο υποτιμημένο της κομμάτι και ο κυριος Τερζόπουλος ανέδειξε την αλήθεια του. Με τεράστιο σεβασμό στο κείμενο. Εχω διαβάσει 2 μεταφράσεις απο τα αρχαία και η μετάφραση της κυρίας Βαροπούλου μου φάνηκε εξαιρετική. Όσο για την Αθηναική Δημοκρατία, που δεν καταγγέλθηκε ποτέ απο την ίδια την παράσταση, ήταν αυτό που ήταν και αποτυπωθηκε ακριβως έτσι. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

  3. Το θεατρο γεμάτο η παράσταση εκπληκτική. Η ηθοποιία όλων ειδικά του χορού φοβερή όπως και η κινησιολογία. Ακόμα μιλάμε για την παράσταση και μάλλον θα μιλάμε για πολλα χρόνια ακόμα.

    Κατάφερε να προβληματίσει να θέσει τα πιο επίκαιρα και διαχρονικά ερωτήματα! Ούτε κατάλαβα πως πέρασαν οι 3,5 σχεδόν ωρες

  4. Αριστούργημα!

  5. Η διάρκεια ήταν τόσο μεγάλη, που η ΚΟΥΡΑΣΗ σκέπασε όλες τις υπόλοιπες εντυπώσεις!!!!

    1. Η Ορεστεια είναι τριλογία, η μοναδική που σώζεται. Θα έπρεπε να μελετήσετε πριν πάτε. Είναι 3ωρη παράσταση πάντα

      1. Το ξέραμε πως είναι τριλογία και πιστεύαμε πως η παράσταση θα μας συγκλονίσει!!!!
        Τελικά όμως μας κούρασε.
        Κρίμα…

    2. Κι εσείς μας κουράσατε να επαναλαμβάνεστε με το ίδιο μήνυμα 5 φορές. Καλή ξεκούραση τέλος πάντων με καμιά σειρά.

      1. Όπως έχετε εσείς το δικαίωμα να κρίνετε την παράσταση, υποθέτω πως το έχω κι εγώ.
        Το να έχουμε διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτό
        Το να με ειρωνεύεστε , δε νομίζω ότι είναι.

  6. Η διάρκεια ήταν τόσο μεγάλη, που η ΚΟΥΡΑΣΗ σκέπασε τις υπόλοιπες εντυπώσεις!!!
    Κρίμα, γιατί είχαμε πάει με μεγάλες προσδοκίες.

    1. Για να γράφετε το ίδιο μήνυμα πολλές φορές, κάποιο λόγο θα έχετε για να δυσφημίσετε την παράσταση ή τον σκηνοθέτη ή κάποιους από τους ηθοποιούς.
      ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ, κλείνω εισιτήρια.

  7. Η διάρκεια ήταν τόσο μεγάλη, που η ΚΟΥΡΑΣΗ σκέπασε τις υπόλοιπες εντυπώσεις !!
    Κρίμα!
    Είχαμε πάει με μεγάλες προσδοκίες!

    1. Όταν θα γίνει παράσταση περίληψη της Ορέστειας τότε να το ξανατολμήσετε!

  8. Τελετουργία στον ιερό χώρο της Επιδαύρου, επιτέλεση με σκηνοθέτη τον δάσκαλο του σωματικού θεάτρου, αντιπολεμικά μηνύματα και καταγγελία μιας κατ επίφαση δημοκρατίας που πλέον δεν λειτουργεί. Κάποιοι λίγοι θεατές σηκώθηκαν να φύγουν μαζί με τα παιδιά τους που έπαιζαν παιχνίδια στα κινητά τους. Κρίμα που στέρησαν εισιτηρια λόγω sold out από φοιτητές θεατρολογίας και λάτρεις του Τερζόπουλου προκαλώντας μικρή αναταραχή στο κοινό που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον.
    Υ.Γ. Ο Χορός ήταν για σεμινάριο παγκόσμιας εμβέλειας. Τυχεροί όσοι το είδαν.

  9. Δημήτρης Δημητρακόπουλος

    Μια μοναδική παρασταση που θα μείνει σαν φάρος στις κλασσικές παραστασεις. Ο χορός εκπληκτικός, η κίνηση, ο ήχος χωρίς μικρόφωνα και “ψείρες”, η άρθρωση και η ευκρίνεια του λόγου, η μουσική, ο φωτισμός ενταγμένος στο όραμα του σκηνοθέτη, οι ηθοποιοί υπηρετούσαν το σύνολο της παραστασης.
    Η καλλίτερη παρασταση που έχω δει. Ένα γεμάτο θέατρο χειροκροτουσε αυθόρμητα συνεχως, χωρίς οι ηθοποιοί να εκμαιευουν το χειροκρότημα “φεύγοντας” από τη σκηνή για να ξαναέρθουν. Μια αναγνώριση του αποτελέσματος.
    3.5 ώρες δεν καταλάβαμε πως πέρασαν. Και αν 50 ατομα στις 12.000 άτομα δεν μπόρεσαν να μείνουν μέχρι το τέλος επιβεβαιώνει το παραπάνω.

    ΥΓ Η επανάληψη είναι στοιχείο του νοήματος του κειμένου. Στις Χοηφορους αφορά τις ” Κατάρες” που επαναλαμβάνονται για να τονιστούν και στις Ευμενιδες την προσπάθεια της Αθηνάς να πεισει τις Ερινυες ( και το κοινό) για το “νέο κόσμο” που ανατέλλει.

  10. Η παράσταση ήταν απαράδεκτη. Ψυχρό παίξιμο, καθόλου ψυχή στο παίξιμο των ηθοποιών,καμία διαφοροποίηση,δεν ξεχώρισε ούτε ένας ….. Μόνο φωνές και ουρλιαχτά και επιτέλους δεν χρειάζεται όλα στο όνομα του καινούργιου και του μοντέρνου να τα πειράζουμε όλα,… τέτοια έργα ας τα αφήνουμε στην τελειότητα τους δεν χρειάζονται να πειράζονται…λυπάμαι.

    1. Α μαλον δεν την είδες..

  11. Χρήστος Κυβέλος

    Η παράσταση καταξιώνει το ίδιο τον θεσμό του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Ο πειραματισμός του Τερζοπουλου πάτησε γερά πάνω στο κείμενο. Οι νεαροί ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου έδωσαν υπέροχες ερμηνείες. Μια συγκλονιστική Ορέστεια από έναν σοφό σκηνοθέτη. Οσοι το έζησαν θα θυμούνται την παράσταση για χρόνια. Δικαίως υποκλίθηκε το κοινό σε μια θεατρική ιδιοφυία του ελληνικού κόσμου.

  12. ΓΙΩΡΓΟΣ Ε.

    Ηταν συγκλονιστική η παράσταση του Τερζόπουλου. Αυτό που θέλησε να περάσει στο κοινό ήταν η εφιαλτική τριλογία “ΟΡΕΣΤΕΙΑ” που δημιούργησε ο Αισχύλος πριν από 2500 χρόνια.
    Θέλησε να δείξει ότι το πάθος γιά την εξουσία μαζί με το μίσος και οι ενατριχιαστικές δολοφονίες μέσα στις οικογένειες δείχνουν ότι δεν είναι διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα.
    Δεν τον ενδιαφέρει τον Τερζόπουλο να εντυπωσιάσει αισθητικά αλλά μέσα από την σκηνοθεσία, τον χορό, την μουσική και τον λόγο να
    Φέρει την “καθαρση” που είναι η ουσία του έργου.Αν
    οι θεατές διαφωνούν ή δυσανασχετούν αυτό δεν θα τον κανει να αλλάξει γνώμη.

  13. Τα τελευταία χρόνια μόνο απογοήτευση ήταν η Επιδαυρος ! Επιτέλους μια εξαίρεση ! Είχε αρνητικα στοιχεία δεν αντιλέγω, αλλά και το κείμενο – μετάφραση ήταν καλό και η σκηνοθεσια αξια ,με σεβασμό στο Ιερό χώρο . Οι φωτισμοί εξαιρετικοί , η χορογραφία επίσης με το σύνολο του χορού σε κορυφαίο επίπεδο … ξεχώρισα την Κασσανδρα που ήταν ανατριχιαστική
    Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα δύσκολο έργο 👏👏👏 άξιζε !!!!!συγχαρητήρια κ. Τερζόπουλε🙏

  14. ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

    Το κείμενο ήταν μετάφραση από τα αρχαία ελληνικά. Ναι θα βοηθούσε πολύ να είχατε μια ιδέα για αφορά η τριλογία.
    Τρεις τραγωδίες ήταν και δεν χρειαζόταν να το τραβήξουν για να μακρύνει. Ήταν αρκετά μεγάλο από μόνο του.
    Κάποιες λέξεις που επαναλαβαν μερικές φορές για έμφαση δεν σημαίνει ότι ήταν” πολλές και διαρκείς.” Ξεφωνητα δεν άκουσα εγώ τουλάχιστον, άλλωστε δεν υπήρχαν μικρόφωνα , και κάποιες φορές έπρεπε να αποδοθεί η ένταση της σκηνής.
    Όσο για την αθηναϊκή δημοκρατία ο Αισχύλος μιλούσε και κανείς άλλος. Η μετάφραση, τουλάχιστον στην πρώτη τραγωδία Αγαμέμνων που την γνώριζα καλά και την ξαναδιάβασα για φρεσκαρισμα πριν δω την παράσταση , ήταν καλή. Ήταν μετάφραση του αρχαίου κειμένου χωρίς προσθήκες ή παραποιήσεις. Δεν έλεγε η μεταφράστρια τα δικά της και δεν είχε αλλοιώσει το κείμενο.
    Το να μην αρέσει μια παράσταση σε όλους είναι αναμενόμενο και σεβαστό. Προσωπικά με κούρασε η απουσία διαλείμματος. Πιστεύω πως ένα πεντάλεπτο πριν μπούμε στην επόμενη τραγωδία χρειαζόταν για να τεντωσουμε λίγο τα μέλη του σώματος μας και να ξεμουδιασουμε. Μαρία Ζαχαριου

  15. αριστούργημα !!!!!

  16. Παναγιώτης Πετμεζάς

    Κύριε Τερζόπουλε ευχαριστούμε γι αυτή την παράσταση γιατρικό όπως κάνει η αληθινή ύψιστη τέχνη σ’ αυτό το χαμό που ζούμε.

  17. Dimitropoulos George

    Προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα, ήταν η παράσταση. Απο ηχο παντως αποδόθηκε τέλεια η ακουστική του θεάτρου, οπως ηθελε ο σκηνοθετης .Ακούγαμε καλυτερα το βήχα από 1000 άτομα πάρα τους ηθοποιούς

    1. Καθόμουν στο άνω διάζωμα προς τα πάνω και άκουγα όλους τους ηθοποιούς. ΟΛΟΥΣ.

  18. Έχω δει πολλές αρχαίες τραγωδίες στην Επίδαυρο κ έχω αποφασίσει πως θα πηγαίνω κάθε χρόνο μόνο για να πάρω την ενέργεια του θεάτρου. Η παράσταση αυτή μου ξαναεδωσε ελπίδες πως η κλασική τραγωδία μπορεί να ερμηνευθεί σε υψηλότατο επίπεδο. Κρίμα που δεν θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος. 20 μέλη του Χορού λειτούργησαν σαν ομάδα, σαν γροθιά, απίστευτα συντονισμένοι. Δεν υπήρχαν πρωταγωνιστές και αστέρες. Άξιοι όλοι!

  19. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Εξαιρετική παράσταση με σεβασμό στο κείμενο και ταυτόχρονα απόλυτα σύγχρονη! Ο χορός-λαός πρωταγωνιστής! Η Κασάνδρα συγκλονιστική!

  20. Υπέροχη, συγκλονιστική παράσταση!!!Το σώμα του χορού ενίσχυε τη συναισθηματική δράση των πρωταγωνιστών.
    Το μόνο αρνητικό οι θεατές που αποχωρούσαν και εμπόδιζαν το κοινό που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον.

  21. Ελευθερία

    Μετάφραση ψυχρή και δυσνόητη σε πολλά σημεία και παράλειψη πολλών καίριων σημείων. Πού ήταν η δολοφονία του Αγαμέμνονα επί σκηνής; Πού ήταν οι στίχοι που η Κλυταιμνήστρα απορούσε αν η Κασσάνδρα καταλαβαίνει τη γλώσσα; Πού ήταν οι Ερινύες που έπρεπε να τρομάξουν το κοινό; Όλο το βάρος είχε πέσει στο χορό. Διαβάζεις το αρχαίο κείμενο και ανατριχιάζεις με τη συνάντηση του Ορέστη με την Ηλέκτρα. Εδώ παρίσταναν τις κάμπιες πάνω στη σκηνή. Οι ηθοποιοί και η ακουστική ήταν άψογοι,η σκηνοθεσία μάπα. Δεν υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ των προσώπων και γενικά μια στασιμότητα. Κουνιόταν μόνο ο χορός.Οι υπόλοιποι σαν μαριονέτες.Αυτά αλλού όχι σε όποιον έχει διαβάσει το κείμενο και το έχει μελετήσει. Τώρα ότι κάποιοι ενθουσιάστηκαν , δικαίωμά τους.

    1. Δεν είδα την παράσταση για να εκφέρω γνώμη. Ωστόσο σχετικά με όσα σας έλειψαν, να σας θυμίσω ότι η δολοφονία του Αγαμέμνονα δεν γίνεται στη σκηνή, όπως και κανένας άλλος φόνος στην αρχαία τραγωδία. Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να πω τίποτα αφού δεν ξέρω.

  22. Ένας αρχικα άψογος χορός κατέληξε σε ορδή από το dawn of the living dead.

  23. Εξαιρετική!!!Συγκλονιστική!!!Μια πολύ δυνατή θεατρική εμπειρία!!!Απίστευτη ερμηνεία των υποκριτών(ιδιαίτερα του χορού!!!)

    Κύριε Τερζόπουλε σας ευχαριστούμε πολύ για την μεγάλη αυτή τιμή!!!

    Υ.Γ.Λυπάμαι για όσους δεν είχαν καταλάβει εξ αρχής…😔😔

  24. Μαρία Μαρινσκη

    Σπουδαία παρασταση.σημαντικο πολιτισμικό γεγονός για το οποίο θα λέω “ήμουν και εγώ εκει”.αν,χωρίς να μειώνεται το κύρος της παράστασης,επεσημαινα ασύμβατα με το όλο κλίμα σημεία θα έλεγα το επιμυθιο:ακούστηκε παράδοξο,βίαιος εκσυγχρονισμος του μηνύματος του έργου.Ο άξιος Τερζοπουλος μπορούσε να δώσει τη δική του προέκταση στη σύγχρονη πραγματικότητα για την εξέλιξη της αστικής δημοκρατίας όχι συνθηματικά, αλλά υπορρητα,υπαινικτικα και συνειρμικά,οπως φαντάζομαι,πέρασαν και τα πολιτικά μηνύματα του έργου στους Αθηναίους πολίτες του 458π.χ. Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία του σκηνοθέτη,σε συνε τεύχη του,ότι οι Ερινυες εξορίζονται από την πόλη προς το Άουσβιτς αν εννοεί ότι αντιπροσωπεύει τη φρίκη του αντιανθρωπινου και ανοίκειου και όχι την κατώτερη κοινωνική ταξη των μετοχών Η οποία είναι αναγκαία για την ύπαρξη των ανωτέρων.Μενει,εξευμενιζεται με νομοθετηματα και διεκδικεί δικαιώματα. Εν τέλει σπουδαία η ερμηνεία όλων.Ο χορός η Κασσάνδρα ο φύλακας μας καθήλωσαν!

  25. Μαρία Μαρινσκη

    Σπουδαία παρασταση.σημαντικο πολιτισμικό γεγονός για το οποίο θα λέω “ήμουν και εγώ εκει”.αν,χωρίς να μειώνεται το κύρος της παράστασης,επεσημαινα ασύμβατα με το όλο κλίμα σημεία θα έλεγα το επιμυθιο:ακούστηκε παράδοξο,βίαιος εκσυγχρονισμος του μηνύματος του έργου.Ο άξιος Τερζοπουλος μπορούσε να δώσει τη δική του προέκταση στη σύγχρονη πραγματικότητα για την εξέλιξη της αστικής δημοκρατίας όχι συνθηματικά, αλλά υπορρητα,υπαινικτικα και συνειρμικά,οπως φαντάζομαι,πέρασαν και τα πολιτικά μηνύματα του έργου στους Αθηναίους πολίτες του 458π.χ. Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία του σκηνοθέτη,σε συνε τεύχη του,ότι οι Ερινυες εξορίζονται από την πόλη προς το Άουσβιτς αν εννοεί ότι αντιπροσωπεύει τη φρίκη του αντιανθρωπινου και ανοίκειου κι όχι την κατώτερη κοινωνική ταξη των μετοικων οποία είναι αναγκαία για την ύπαρξη των ανωτέρων.Μενει,εξευμενιζεται με νομοθετηματα και διεκδικεί δικαιώματα. Εν τέλει σπουδαία η ερμηνεία όλων.Ο χορός η Κασσάνδρα ο φύλακας μας καθήλωσαν!

  26. Ελένη Σαββαϊδου

    Ταξίδεψα 600 χιλιόμετρα για την παράσταση.
    Συγκλονίστηκα, πραγματική αγωγή ψυχής και άσκηση πνεύματος.
    Όσοι ολίγοι έφυγαν ήταν αυτοί που θέλουν έτοιμη τροφή.

  27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΒΟΥΡΗ

    Να ΞΑΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ Ηρωδειο

  28. Μάπα το καρπούζι παιδιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis