home design 800x400

home design 1170Χ320

Ρεύμα με υποβρύχια καλώδια μέσω Κορίνθου θα παίρνουν τα Δωδεκάνησα

Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης θα συνδέσει τα Δωδεκάνησα με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέροντας αξιόπιστη και οικονομική ενέργεια με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Καλώδιο διασύνδεση

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων μέσω Κορίνθου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, κατά τη συνάντησή του με τοπικούς φορείς στη Ρόδο.

Αυτό το φιλόδοξο έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής σε Κόρινθο και Κω, καθώς και την πόντιση δύο υποβρύχιων καλωδίων HVDC μήκους 380 χιλιομέτρων. Το κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, που εγκαινιάστηκε πριν από έναν μήνα, θα αποτελέσει τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, ενώ η Κως επιλέχθηκε ως το πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η νέα διασύνδεση, συνολικής ισχύος 900 Μεγαβάτ, θα επιτρέψει την ομαλή τροφοδότηση των Δωδεκανήσων με ηλεκτρική ενέργεια και θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην περιοχή. Επιπλέον, θα μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους υφιστάμενους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής.

Οφέλη και προοπτικές

Σύμφωνα με το ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ομαλή και αξιόπιστη τροφοδότηση των Δωδεκανήσων με οικονομικότερο τρόπο, συγκριτικά με την υπάρχουσα κατάσταση. Η μείωση του κόστους ΥΚΩ αναμένεται να ανέλθει από 2,8 έως 3,64 δισ. ευρώ για την περίοδο 2029-2053.

Παράλληλα, η διασύνδεση θα επιτρέψει την αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του αιολικού θαλάσσιου δυναμικού, με την ανάπτυξη offshore πάρκων.

Το χρονοδιάγραμμα

Το έργο βρίσκεται σε φάση σύνταξης των διαγωνισμών για τους Σταθμούς Μετατροπής και τα καλωδιακά τμήματα, ενώ οι εργασίες πεδίου για τις μελέτες βυθού και τις μελέτες εναερίων και υπογείων Γραμμών Μεταφοράς σε Κόρινθο και Κω έχουν ολοκληρωθεί. Η επεξεργασία των δεδομένων πεδίου είναι σε εξέλιξη και οι οριστικές μελέτες θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ προετοιμάζονται τα φύλλα απαλλοτριώσεων για να κατατεθούν αμέσως μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ.

Μετά τη διασύνδεση Κόρινθος-Κως, θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο μέσω τριών υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος και η διασύνδεση της Ρόδου με την Κάρπαθο. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν νέοι υποσταθμοί στην Κάρπαθο και την Κω, ενώ θα υλοποιηθεί διασύνδεση της Κω με τη Σάμο για την ακτινική διασύνδεση των φορτίων των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη των νησιών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομική ευημερία της περιοχής.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis