home design 800x400
home design 1170Χ320

Οι υποσχέσεις δεν ανακαινίζουν το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Με “θα” συγκρατούν τους σοβάδες
Αχούρι το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου

Τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε φέρει στο Ναύπλιο το 2022 δημοσίευμα του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ με τις εικόνες ντροπής στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου. Παρότι, ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί και η επίλυσή του είναι θέμα χρόνου, δύο χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όταν επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, μετά από αποκλειστικό δημοσίευμα μας, αποκάλυψε την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου και της γύρω περιοχής. Αντίκρισε σκουπιδοτενεκέδες, κηδειόχαρτα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στο μνημείο Νικηταρά και τις προτομές των Πολυζωίδη και Τερτσέτη, ενώ η πλατεία είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ, ανακοίνωσε άμεσες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του Μεγάρου, ενώ η πλατεία θα παραχωρηθεί στον Δήμο Ναυπλιέων με την προϋπόθεση ότι οι παρεμβάσεις θα συνάδουν με το ύφος του κτηρίου.

Μια πρώτη Ματιά στις εικόνες ντροπής

Η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μόλις έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου ήταν σοκαριστική: σκουπιδοτενεκέδες και κηδειόχαρτα μπροστά από το μαρμάρινο μνημείο Νικηταρά, ενώ οι προτομές των Αναστάσιου Πολυζωίδη και Γεωργίου Τερτσέτη ήταν πνιγμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αυτή η απογοητευτική εικόνα παρουσιάστηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ“, το οποίο κινητοποίησε τον υπουργό να επισκεφθεί την περιοχή και να δει από κοντά την κατάσταση.

Προβλήματα και ανάγκες στο Δικαστικό Μέγαρο

Ο κ. Τσιάρας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Τιμολέων Κατσίπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Θανάση Γιάνναρη, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου και τον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, ενώ διαπιστώθηκε ότι η γραφική πλατεία μπροστά από το κτήριο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ.

Σχεδιασμοί και υποσχέσεις για το μέλλον

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η πλατεία θα παραχωρηθεί στον Δήμο Ναυπλιέων, με την προϋπόθεση ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα συνάδουν με το ύφος του κτιρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι οι επείγουσες ανάγκες εργασιών στο Δικαστικό Μέγαρο θα προχωρήσουν άμεσα μετά από αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί σύντομα από στελέχη της ΚΤΥΠ. Στο εγγύς μέλλον, θα γίνει μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση, ανακαίνιση και συντήρηση του Μεγάρου.

Απρόβλεπτες εξελίξεις και κίνδυνοι

Μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού, σημειώθηκε πτώση σοβάδων στο πεζοδρόμιο, από την πλευρά του ΟΤΕ, γεγονός που ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο το περιστατικό υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρούσα κατάσταση για περαστικούς, δικηγόρους, δικαστές, εργαζόμενους, ενάγοντες και επισκέπτες.

Δέσμευση για αμεσότητα και ασφάλεια

Η κατάσταση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου απαιτεί άμεση παρέμβαση και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων. Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα ήταν αποτέλεσμα του δημοσιεύματος του έντυπου “Αναγνώστη Πελοποννήσου”, το οποίο φώτισε τις εικόνες ντροπής και ευαισθητοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων και ανέγερσης νέων χώρων που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ συζήτησε με δικαστικούς, δικηγόρους και φορείς της πόλης τα θέματα συντήρησης του κτηρίου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξασφάλιση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Αναφορά για την σημερινή κατάσταση του κτιρίου, όπως την περιγράφει σε σχετική επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου, κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis