home design 800x400

Οι καθηγητές λένε όχι στη διάσπαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας

“Είναι το μοναδικό καλλιτεχνικό σχολείο της Πελοποννήσου και θα πρέπει να του δοθεί η σημασία που του αξίζει διαφορετικά χάνει το λόγο ύπαρξής του”

Οι καθηγητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας διαφωνούν με τη διάσπαση του σχολείου. Πιστεύουν ότι η ενδεχόμενη διάσπαση του σχολείου σε δύο έδρες θα δυσχεράνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το παραγόμενο διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο, το οποίο θεωρείται άρρηκτο σύνολο αλλά και τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης των μαθητών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων:

«Ως Σύλλογος Διδασκόντων του Κ.Γ.Α. θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας και την αγωνία μας αναφορικά με την ελλιπή κτιριακή υποδομή του σχολείου μας σε σχέση με τις υπάρχουσες και μελλοντικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Κατά τη φετινή χρονιά το σχολείο μας λειτούργησε χωρίς εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα θεάτρου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η προγραμματισμένη λειτουργία της Α τάξης Λυκείου κατά το επόμενο σχολικό έτος δημιουργεί περαιτέρω κτιριακές ανάγκες.

Κατά τη γνώμη μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ενιαία κτιριακή λειτουργία του σχολείου μας τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. 

Το παραγόμενο καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την άμεση αλληλεπίδραση και συνεργασία του συνόλου μαθητών και εκπαιδευτικών των τριών καλλιτεχνικών κατευθύνσεων αλλά και της γενικής παιδείας. 

Η ενδεχόμενη διάσπαση του σχολείου σε δύο έδρες θα δυσχεράνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το παραγόμενο διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο, το οποίο θεωρείται άρρηκτο σύνολο αλλά και τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης των μαθητών. 

Η μεταφορά και διάσπαση της σχολικής μονάδας ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη σχολική διαρροή, καθώς η καθημερινή μετακίνηση μεταξύ των δύο εδρών θα επιβαρύνει τους μαθητές, αποθαρρύνοντάς τους από το να παρακολουθούν τακτικά τα μαθήματα. 

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι αρκετοί μαθητές στο άκουσμα και μόνο της διάσπασης και μεταφοράς κάποιων τάξεων σε άλλο χωριό δήλωσαν κατηγορηματικά πως θα επιδιώξουν την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος παρά την αγάπη που τρέφουν για το σχολείο. 

Οι δυσκολίες μετακίνησης, των αυξημένων αποστάσεων καθώς και της ψυχολογικής επιβάρυνσης και του άγχους που βιώνουν οι μαθητές καθιστούν τη φοίτησή τους σε κάποια άλλη σχολική μονάδα μονόδρομο.

Επιπρόσθετα, η διάσπαση θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ασφάλεια των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακινούνται εντός της ίδιας μέρας σε δύο χωριά που απέχουν αρκετά χιλιομετρικά μεταξύ τους αλλά και από τον τόπο διαμονής των εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους στην εκ των πραγμάτων φυσική εξουθένωση και προσθέτοντάς τους οικονομική επιβάρυνση. 

Η δημιουργία ενός λειτουργικού ωρολόγιου προγράμματος μαθημάτων θα καταστεί σχεδόν ανέφικτη. 

Οι συνέπειες της διάσπασης θα είναι εμφανείς τόσο στην εκπαιδευτική απόδοση όσο και στη συνολική λειτουργία του σχολείου, καθώς η δύσκολη καθημερινότητα θα καθιστά την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων εξαιρετικά δυσχερή.

Με μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα πόσο εύκολο θα είναι να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι ενός σχολείου εν γένει, πολλώ δε μάλλον ενός καλλιτεχνικού σχολείου; Μια πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του Κ.Γ.Α., που θα εξυπηρετούσε από πολλές απόψεις, είναι η παραμονή του Κ.Γ.Α. στο χωριό Πρόσυμνα και η ενίσχυση του με 3 αίθουσες (φορητές ή ελαφριάς κατασκευής) μέχρι την οριστική μεταφορά του σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο που θα καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές του ανάγκες. 

Το Κ.Γ.Α. είναι το μοναδικό καλλιτεχνικό σχολείο της Πελοποννήσου και θα πρέπει να του δοθεί η σημασία που του αξίζει διαφορετικά χάνει το λόγο ύπαρξής του. Πριν την οριστική λήψη οποιασδήποτε απόφασης ως σύλλογος διδασκόντων του Κ.Γ.Α. θεωρούμε ότι όλες οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ευελπιστούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version