home design 800x400

Μάκαρης, Σιάτος, Μερμίγκης: Η κυβέρνηση ωθεί σε κλείσιμο τα παραδοσιακά καφενεία

Οι τρεις πολιτικοί τονίζουν ότι το κλείσιμο των καφενείων οδηγεί στην ερημοποίηση των χωριών και ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση του ΦΠΑ και την τεκμαρτή φορολόγηση

Οι Μανώλης Μάκαρης, Γιάννης Σιάτος και Παναγιώτης Μερμίγκης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις πολιτικές της που οδηγούν σε κλείσιμο τα παραδοσιακά καφενεία.

Ειδικότερα, αναφέρονται στην αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από 13% σε 24%, η οποία ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες καφέ και πλήττει τα μικρά καφενεία. Επιπλέον, η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών απειλεί την επιβίωση πολλών μικρών επιχειρήσεων, εκτός από τα καφενεία σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, αν και στην πράξη πολλά από αυτά τα χωριά έχουν λιγότερους κατοίκους από ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Οι τρεις πολιτικοί τονίζουν ότι το κλείσιμο των καφενείων οδηγεί στην ερημοποίηση των χωριών και ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση του ΦΠΑ και την τεκμαρτή φορολόγηση για να προστατεύσει τις μικρές επιχειρήσεις στις δημογραφικά φθίνουσες περιοχές.

Το κλείσιμο των καφενείων οδηγεί στην ερημοποίηση των χωριών

Αναλυτικά, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

Την ώρα που τα ταμεία του κράτους γεμίζουν ασταμάτητα αφού το ελληνικό δημόσιο είχε το α’ 5μηνο του 2024 εισπράξεις 25 δις ευρώ από φόρους (!) πάνω από κάθε πρόβλεψη του ίδιου του προϋπολογισμού η κυβέρνηση αποφασίζει να «κεράσει πικρό καφέ» τους Έλληνες πολίτες.

Φορολογεί από την 1η Ιουλίου την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων με ΦΠΑ 24% από 13% που ήταν πριν. Και μάλιστα αυτό το κάνει στο σερβιριζόμενο καφέ, με τις μεγάλες αλυσίδες των take away καφέ να τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την εξέλιξη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγεί πολλά παραδοσιακά καφενεία στο κλείσιμο. Η κυβέρνηση εξαίρεσε από αυτό τον πρωτοφανή κεφαλικό φόρο τα καφενεία με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων.

Όμως, υπάρχουν πολλά χωριά που στους επίσημους πίνακες έχουν πάνω από 500 κατοίκους αλλά στην πράξη έχουν πολύ λιγότερους αφού πολλοί απογράφονται στον τόπο καταγωγής τους και όχι στον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα ακόμα και τα χωριά πάνω από 500 κατοίκους είναι σε φθίνουσα κατάσταση λόγω του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά καφενεία όπως και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά. Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν κλείνει ένα καφενείο ή μια μικρή επιχείρηση (πχ παντοπωλείο) σε ένα χωριό. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ερημοποίηση και εγκατάλειψη του. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια χωριά σε κάθε νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να βάζει συνεχώς έμμεσους φόρους στους πολίτες της χώρας. Θα πρέπει να εστιάσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαλλάξει από την τεκμαρτή φορολόγηση τα καφενεία και τις μικρές επιχειρήσεις στις δημογραφικά φθίνουσες περιοχές και να πάρει πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ.

Τα καφενεία, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, είναι χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε φοροεισπράκτορα του ελληνικού δημοσίου“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version