home design 800x400
home design 1170Χ320

Κοινό σχέδιο από Άργος και Ναύπλιο για να λυθεί το πρόβλημα του νερού

Η καθημερινή χαμηλή στάθμη των πηγών οδηγεί τις ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, στον περιορισμό της άντλησης του νερού, ώστε αυτές να προστατευτούν.
Πηγές Λέρνας στους Μύλους

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, κάθε καλοκαίρι με το νερό ύδρευσης, που έρχεται στις βρύσες μας από τη Λέρνα. Το Ναύπλιο από την 1 Ιουλίου ρίχνει στο δίκτυο νερό από τον Ανάβαλλο με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο από τους καταναλωτές, που παρότι πληρώνουν τα ίδια αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο, ενώ το Άργος περνάει το υφάλμυρο νερό του Αναβάλλου από τη μονάδα αντίστροφης ώσμωσης και δίνει στους καταναλωτές καλό νερό.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή την περίοδο αυτή – όπως και κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια – παρατηρείται σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας του αντλούμενου νερού από τις πηγές της Λέρνης, που αποτελούν την κύρια πηγή υδροδότησης των δύο δήμων, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και συγχρόνως της υψηλής ζήτησης πόσιμου νερού από το δίκτυο. Επιπλέον υπολογίσιμες είναι και οι αναφορές ότι αντλείται νερό από γεωτρήσεις πριν τη Λέρνα και έτσι μειώνεται το νερό της πηγής.

Η καθημερινή χαμηλή στάθμη των πηγών οδηγεί τις ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, στον περιορισμό της άντλησης του νερού, ώστε αυτές να προστατευτούν.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου προκειμένου να καλύψει την ζήτηση, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί  νερό από τις πηγές Αναβάλλου, με ποσοστό ανάμειξης ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό έχει ως επακόλουθη συνέπεια την μείωση της ποιότητας του νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως αναφέρει η ΔΕΥΑ Ναυπλίου « προκειμένου να καλύψει την ζήτηση, θα χρησιμοποιήσει νερό από τις πηγές Αναβάλου με ποσοστό ανάμειξης ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό έχει ως επακόλουθη συνέπεια την μείωση της ποιότητας του νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση. Για την χρήση του νερού από την πηγή του Αναβάλλου η Δ.Ε.Υ.Α.Ν έχει άδεια χρήσης για υδρευτικούς σκοπούς από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Με αίσθημα ευθύνης, και όπως είχαμε δεσμευτεί,  θα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για την ποιότητα του νερού. Για όλες τις άλλες χρήσεις το νερό είναι κατάλληλο (παρασκευή φαγητού, κ.α.)».

Στο Άργος αντίθετα, το νερό του Αναβάλλου περνάει από το εργοστάσιο αντίστροφης ώσμωσης και επεξεργάζεται πριν πέσει στο δίκτυο στο ύψος της Αγίας Άννας πριν τους Μύλους, και έτσι το νερό που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών παραμένει πόσιμο, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών. Όμως οι δυνατότητες του εργοστασίου αντίστροφης ώσμωσης είναι περιορισμένες, αφού μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 240 κυβικά νερού την ώρα και αν η κατανάλωση αυξηθεί ή αντίστοιχα αν η πρόσμιξη του νερού της Λέρνας με τον Ανάβαλο αυξηθεί, τότε ενδεχομένως να μην προλαβαίνει να γίνεται επεξεργασία.

Όπως λέει στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών Χάρης Σελλής, για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, το επόμενο δεκαήμερο θα λειτουργήσει και δεύτερη μονάδα επεξεργασία νερού του Αναβάλλου, με αποτέλεσμα να μπορεί να φτάσουν σε επίπεδο πόσιμου άλλα τόσα κυβικά, δηλαδή περίπου 500 κυβικά εκατοστά την ώρα.

Το κοινό σχέδιο Άργους – Ναυπλίου

Η λύση και για τις δύο πόλεις, φαίνεται να έρχεται στο μέλλον με μία νέα μονάδα επεξεργασίας νερού, κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη οι δύο πρόεδροι των ΔΕΥΑ Άργους και Ναυπλίου, βρίσκονται σε συνεννόηση μετά από χρόνια αντιπαλότητας των δύο πόλεων και φαίνεται στον ορίζοντα φως για την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο κος Σελλής αναφέρει ότι αν γίνει η νέα μονάδα θα μπορεί να επεξεργάζεται 2000 κυβικά εκατοστά νερού Αναβάλλου την ώρα, ποσότητα η οποία θα αρκεί για την ύδρευση και του Άργους και του Ναυπλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Δημήτρη ΦΛΥΡΗΣ

    Όταν λέτε 2000 κυβικά εκατοστά την ώρα σημαίνει 2 κυβικά νερού
    Είναι σωστό αυτό?

    1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

      Μήπως ρωτάς 2 Κυβικά μέτρα;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis