Εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι Τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Τουρισμού, Καλλιόπη Βέττα και Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσαν χθες τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Τουρισμού που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της Τροπολογίας, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη καθώς καλύπτει την μεγάλη κοινωνική ανάγκη στήριξης των ανθρώπων του επισιτισμού- τουρισμού, οι οποίοι, λόγω των οικονομικών συνθηκών που η χώρα βιώνει, όπως η κρίση ακρίβειας, η πτώση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στην στέγαση, αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η εποχική φύση της εργασίας τους, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο που το επίδομα ανεργίας έχει θεσπιστεί να δίνεται, συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Η παρούσα ρύθμιση βασίζεται στην λογική της κλιμακωτής αύξησης του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τις μέρες εργασίας και σαν παράλληλο στόχο έχει την αντιμετώπιση του ευρύ φαινομένου, για τον συγκεκριμένο κλάδο, της αδήλωτης και μαύρης εργασίας. Απλά να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση των Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τώρα ισχύει, όριζε πως ένας εργαζόμενος που έχει δουλέψει από 100 μέχρι 149 μέρες, δικαιούται επίδομα μόνο για 3μήνες και 5 μέρες. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προβλέπει, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 100 ημέρες, να δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών. Αν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 101 έως 120 ημέρες, το επίδομα ανεργίας να διαμορφώνεται σε διάρκεια 4 μηνών και 5 ημερών. Και τέλος, αν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει από 121 έως 149 ημέρες, να δικαιούται επίδομα για 5 μήνες.
Το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό να βρίσκονται χωρίς εισόδημα για πάνω από τρεις μήνες, όπου αναμένουν και πάλι την έναρξη της σεζόν. Με την παράταση των 2 μηνών που προτείνεται, καλύπτεται σε κάποιο βαθμό το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου-λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων επισιτισμού, ενώ δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους του κλάδου.
Όπως σημειώνουν οι τρεις αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ο εμπαιγμός και η αδικία για τους ανθρώπους που στηρίζουν την λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, πρέπει να σταματήσει εδώ. Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει δεκτή την τροπολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ειδικά αυτή την στιγμή που οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, και ειδικά οι εποχικοί, πλήττονται από τις αντεργατικές της ρυθμίσεις και τις πολιτικές φτώχιας που έχει επιβάλει στον κόσμο της εργασίας.
Η τροπολογία
- Αιτιολογική Έκθεση
Η προτεινόμενη τροπολογία κρίνεται απαραίτητη καθώς καλύπτει την μεγάλη κοινωνική ανάγκη στήριξης των ανθρώπων του επισιτισμού- τουρισμού, οι οποίοι, λόγω των οικονομικών συνθηκών που η χώρα βιώνει, όπως η κρίση ακρίβειας, η πτώση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στην στέγαση, αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η εποχική φύση της εργασίας τους, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο που το επίδομα ανεργίας έχει θεσπιστεί να δίνεται, συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Η παρούσα ρύθμιση βασίζεται στην λογική της κλιμακωτής αύξησης του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τις μέρες εργασίας και σαν παράλληλο στόχο έχει την αντιμετώπιση του ευρύ φαινομένου, για τον συγκεκριμένο κλάδο, της αδήλωτης και μαύρης εργασίας. Έτσι, προβλέπει, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 100 ημέρες, να δικαιούται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών. Αν ο εργαζόμενος έχει εργαστεί 101 έως 120 ημέρες, το επίδομα ανεργίας να διαμορφώνεται με διάρκεια 4 μηνών και 5 ημερών. Και τέλος, αν ο εργαζόμενος έχει δουλέψει από 121 έως 149 ημέρες, να δικαιούται επίδομα για διάρκεια 5 μήνες.
Το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό να βρίσκονται χωρίς εισόδημα για πάνω από τρείς μήνες, όπου αναμένουν και πάλι την έναρξη της σεζόν. Με την παράταση των 2 μηνών που προτείνεται, καλύπτεται σε κάποιο βαθμό το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου-λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων επισιτισμού, ενώ δημιουργείται ένα δίκτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους του κλάδου.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο…
«Η παρ. 9 του άρθρου 6 του ν.1545/1985 (Α/91), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
Οι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περίπτωσης β` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α` 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 περίπτωση β` εδάφιο πρώτο, του άρθρου 4 του ν. 1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει α) 100 ημέρες εργασίας δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, β) από 101 έως 120 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 4 μηνών και 5 ημερών και γ) από 121 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 5 μηνών.
Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρου 2 του ν. 1874/1990 (Α` 18) και της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 1892/1990 (Α` 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.
Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 230 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη, έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον Δ.ΥΠ.Α..
Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 31.8.2013 και μετά.»