Η Ιστορία του Άργους ως από μηχανής θεός έρχεται για να σώσει την πόλη από την παρακμή. Τον Αύγουστο του 2011 μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου και της Κορίνθου, άρχισαν να αναζητούν ένα πέρασμα για να φτάσουν στις πηγές του γενάρχη της Αργολίδας Ινάχου και το κατάφεραν.
Ο Ίναχος βρίσκεται στο Αρτεμίσιο όρος και είναι οι πηγές του ποταμού που περνάει από την πόλη του Άργους.
Το φαράγγι
Το φαράγγι έχει νερά όλο τον χρόνο και η πρόσβαση του είναι εύκολη μόλις 15 λεπτά με τα πόδια για την είσοδο και έξοδο μπροστά στο αυτοκίνητο. Το μήκος του είναι 1700 μέτρα και υψομετρική διαφορά 400 μέτρων
Το φαράγγι ξεκινώντας από την περιοχή της Καρυάς και καταλήγοντας κοντά στο Νεοχώρι, έχει ολικό μήκος περίπου 2,5χλμ. Το υψόμετρο εισόδου είναι 1080μ., της εξόδου 620μ. και μπορεί να διαιρεθεί σε τμήματα, μιας και τα κλειστά κομμάτια του με τα προσβάσιμα ανοικτά, διαδέχονται το ένα το άλλο.
Μάλιστα προς το τέλος, όταν αρχίζει μια σειρά από δύο-τρεις μικρές καταβάσεις από δέντρα και νομίζεις ότι τελειώνει, υπάρχουν δύο συνεχόμενοι καταρράκτες 35 και 25 μέτρων περίπου.
Αρχίζει σε πολύ όμορφο ανοικτό πεδίο με χαμηλή βλάστηση και πλαγιές γεμάτες από γιδόστρατα με το διάφανο κρύο νερό του να τρέχει όλο το χρόνο στα βότσαλα και στις καθαρές του βάθρες. Περίπου 100μ. χαμηλότερα υψομετρικά και 500μ απόσταση από το πάνω σημείο στάθμευσης αρχίζουν οι τεχνικές καταβάσεις.
Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάβαση του Φαραγγιού Ίναχου στο Αρτεμίσιο Όρος.
Ο Μύθος
Ο Ίναχος ήταν αρχαιότατος (μυθικός) βασιλιάς του Άργους, σύγχρονος του Ευμόλπου και του Εριχθονίου. Ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και ιδρυτής του βασιλικού γένους των Ιναχιδών που έδωσε στο Άργος οκτώ βασιλιάδες. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο, που έλαβε το όνομά του, έφερε τους Αργείους στην εύφορη και κατοικήσιμη πλέον πεδιάδα του Άργους.
Αργότερα, έχτισε το Άργος και θεώρησε προστάτιδα της πόλης του τη θεά Ήρα. Τότε ο Ποσειδώνας για να εκδικηθεί την προτίμησή του αυτή αποξήρανε τα ποτάμια, αλλά η γη ποτιζόταν με τις βροχές που έστελνε εν τω μεταξύ ο Δίας.
Ο Ίναχος είχε γυναίκα τη Μελία, (κόρη επίσης του Ωκεανού), κατ΄ άλλους την Αργεία, που του χάρισε έξι παιδιά: τον Φορωνέα, τον Αιγιαλέα, τον Πανόπτη, τον Άργο, τον Πελασγό, την Ιώ, ή κατά μία εκδοχή και τη Μυκήνη.