home design 800x400
home design 1170Χ320

Τάσος Λάμπρου: Να λειτουργήσουν τα συμβούλια των κοινοτήτων

«Η άσκηση όλων των Αρμοδιοτήτων από τις κοινότητες απαραίτητη συνθήκη για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών»
tasos lamprou

Ο Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας και Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ, Τάσος Λάμπρου, με ανακοίνωση του, εξηγεί γιατί τα Συμβούλια των Κοινοτήτων απαιτείται να λειτουργήσουν.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του:

“Διανύοντας τον πρώτο χρόνο της παρούσης δημοτικής περιόδου αξίζει να επισημάνουμε ότι σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων υφίσταται η αγωνία τους πως πρέπει να λειτουργήσουν πως θα συνεργαστούν με την διοίκηση του κάθε Δήμου ( Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτική επιτροπή, υπηρεσίες του Δήμου)και πως θα παραχθεί ένα αποτελεσματικό έργο προς όφελος της κάθε
Δημοτικής κοινότητας, προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Κάποιοι φοβούνται να συνεργαστούν , αλλά αυτό είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και αναγκαίο, κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι κολλημένοι ακόμα με τις δημοτικές εκλογές του 2023,ενώ τα προβλήματα είναι πάντα εδώ και ζητούν άμεση επίλυση και χρειάζονται πολλαπλές συνέργειες γιατί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίσης  εύκολα άλλοι πετούν τον μπαλάκι της αναρμοδιότητας και δεν ασχολούνται με τα κύρια θέματα που απασχολούν τους δημότες και μένουν να διαχειρίζονται τα απολύτως αναγκαία σύμφωνα με τις απλές αρμοδιότητες τους.

Επίσης είχαμε επισημάνει ότι ήταν εγκληματικό λάθος από την πλευρά της Πολιτείας, της παρούσης διοίκησης του Υπουργείου με την νομοθετική της πρωτοβουλία να συρρικνώσει τον αριθμό των μελών των συμβουλίων τωνκοινοτήτων ( από 7η μέλη σε 5η μέλη και από 5η μέλη σε 3η μέλη) αυτό οδήγησε στο να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα άσκησης του Δημοτικού έργου.

Ο κώδικας Δήμων και κοινοτήτων ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων οι οποίες είναι αναγκαίο να ασκούνται με επιμέλεια, με σύνεση και αποτελεσματικότητα.

Το συμβούλιο της κοινότητας αποφασίζει για την προέγκριση ίδρυσης και εγκατάστασης καταστημάτων και την χορήγηση άδειας λειτουργίας της μουσικής, επίσης εκφράζει γνώμες, διατυπώνει προτάσεις στα εξής θέματα:

  • για την ανάπτυξη της περιοχής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών 
  • για την αξιοποίηση των ακινήτων της κοινότητας 
  • για την πολεοδομική ανάπτυξη και τις αναπλάσεις της περιοχής 
  • για την συντήρηση του οδικού δικτύου και την καθαριότητα της κοινότητας 
  • για την εκτέλεση και την συντήρηση των έργων στην κοινότητα 
  • για την κυκλοφορία και την συγκοινωνία της περιοχής 
  • για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ,
    αναβάθμιση της αισθητικής των περιοχών 
  • για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία των κατοίκων
    από την ηχορύπανση και άλλες επιβλαβές για την ανθρώπινη ζωή
    δραστηριότητες με την χρήση επιβλαβής τεχνολογίας 
    -για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων 
  • για την άσκηση και εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο
    κοινότητας 
  • για την τροποποίηση των ορίων της κοινότητας 
  • για την αξιοποίηση των τοπικών πόρων 
  • για την εξέταση γενικών η ειδικών προβλημάτων που αφορούν τους
    κατοίκους ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού 
  • για την ανάπτυξη του εθελοντισμού σε επίπεδο κοινότητας.
    Όλες αυτές οι προτάσεις ,οι γνωμοδοτήσεις, οι αποφάσεις των συμβουλίων των κοινοτήτων διαβιβάζονται στα όργανα διοίκησης του Δήμου για ενέργειες, για δράσεις για άμεση υλοποίηση, αυτονόητο ότι αξιολογούνται με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, την οικονομική δυνατότητα την μέγιστη δυνατή
    χρησιμότητα, και ευρύτερα τις κατευθύνσεις της κάθε Δημοτικής διοίκησης . 
    Στο τέλος όλοι θα κριθούν για τα πάντα τόσο για τις πράξεις τους όσο για την παράλειψη των πράξεών τους.
    Άρα τα συμβούλια των κοινοτήτων απαιτείται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικούν με επιτυχία την άμεση υλοποίηση των προτάσεων τους για να επιλυθούν τα προβλήματα των κατοίκων της κάθε κοινότητας.
    Η αδράνεια ,η έλλειψη πρωτοβουλιών ,η δικαιολογία της μη αρμοδιότητας δεν συνάδει με το θεσμικό ρόλο του αιρετού στο Δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Η παρέμβαση μου αυτή σχετίζεται με των αγωνία των συμβουλίων των κοινοτήτων για την παραγωγή Κοινοτικού έργου, πως θα ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους και πως θα συνεργαστούν με την Διοίκηση του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων, πως θα γίνουν χρήσιμα στην τοπική τους κοινωνία.
    Μια είναι η πρόταση να ασκήσουν πλήρως και με συνέπεια τις αρμοδιότητες τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και να είναι πάντα δίπλα στις πραγματικές ανάγκες των Δημοτών και των κατοίκων”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis