home design 800x400
home design 1170Χ320

Μονή Κερνίτσης: Ένας πολύτιμος θρησκευτικός θησαυρός της Αρκαδίας

Η μονή του 12ου αιώνα χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα τον δεκαπενταύγουστο
Μονή Κερνίτσης

Η Μονή Κερνίτσης (ή Κερνίτσας) βρίσκεται 2 χλμ. βόρεια από τη Νυμφασία Γορτυνίας και 6 χλμ. από τη Βυτίνα. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Δήμου, Θεοφίλο και Συνοδινού Περτζοκολέα οι οποίοι το Μάρτιο του έτους 1.116 μ.Χ. έθεσαν το θεμέλιο λίθο καθ’ ομολογία τους, ενώ οι πρώτοι μοναχοί προήλθαν από τη Νυμφασία.

Η Μονή αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής. Μέχρι το 1833 ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι μπορούσε να απολαμβάνει φορολογικά προνόμια.

Αρχιτεκτονική

Η μονή χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική με επιρροές από την εποχή που χτίστηκε. Το καθολικό (κεντρικός ναός) της μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και διαθέτει εντυπωσιακές αγιογραφίες και βυζαντινά χαρακτηριστικά.

Οι εσωτερικοί χώροι της μονής είναι διακοσμημένοι με σημαντικές τοιχογραφίες και εικόνες, που αποτελούν δείγματα της θρησκευτικής τέχνης της εποχής.

Σημαντικό προσκήνυμα

Η Μονή Παναγίας Κερνίτσης είναι ένα σημαντικό προσκύνημα για τους πιστούς, ιδιαίτερα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η μονή φιλοξενεί επίσης διάφορες θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μονή Κερνίτσας σήμερα

Σήμερα, η Μονή Παναγίας Κερνίτσης εξακολουθεί να λειτουργεί ως μοναστικό κέντρο. Είναι γυναικείο μοναστήρι και φιλοξενεί μια κοινότητα μοναχών που ασχολούνται με την προσευχή, την καλλιέργεια της γης και τη φιλοξενία προσκυνητών. Οι μοναχές επίσης κατασκευάζουν χειροποίητα αντικείμενα και προϊόντα, τα οποία διατίθενται στους επισκέπτες της μονής.

Φώτο: Explore Gortynia

Η Μονή Παναγίας Κερνίτσης αποτελεί έναν πολύτιμο θρησκευτικό και πολιτιστικό θησαυρό της Αρκαδίας, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και την πίστη της περιοχής.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis