home design 800x400

Αστεροσκοπείο Ασέας: Περιήγηση στα γιγάντια σύννεφα σκόνης που κρύβουν το κέντρο του γαλαξία μας

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά θα πρέπει να γίνει κράτηση θέσης

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μία περιήγηση στα γιγάντια σύννεφα σκόνης που κρύβουν το κέντρο του γαλαξία μας.

Διοργανωτής είναι ο δραστήριος σύλλογος αστροφυσικής και ο δήμος της Τρίπολης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα πρέπει να γίνει κράτηση θέσης.

Ο εν λόγω σύλλογος, κάθε καλοκαίρι, οργανώνει τέτοιου είδους βραδιές, καθώς και θερινά σχολεία για μαθητές και μαθήτριες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου:

“Αγαπητοί φίλοι, τις καλοκαιρινές καθαρές και σκοτεινές νύχτες μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε σε μεγάλο μέρος του ουρανού ένα φωτεινό διάχυτο σχηματισμό που είναι το επίπεδο του Γαλαξία μας, αποτελούμενο από δισεκατομμύρια μακρινά άστρα, σε αποστάσεις έως και 100.000 ετών φωτός. Αυτό το φωτεινό μονοπάτι όμως διακόπτεται από σκοτεινές περιοχές με ακαθόριστο σχήμα και μέχρι πριν μερικές δεκαετίες με απροσδιόριστη αιτία. Οι αστρονόμοι ονόμασαν τις περιοχές αυτές “το Μεγάλο Ρήγμα”. Πλέον γνωρίζουμε ότι το Μεγάλο Ρήγμα δεν είναι παρά γιγαντιαία σκοτεινά νέφη αερίων και σκόνης με μάζα εκατομμυρίων Ήλιων που περιπλανιώνται ανάμεσα στη Γη και το κέντρο του Γαλαξία μας εμποδίζοντας το ορατό φως να τα διαπεράσει.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου, θα περιηγηθούμε με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Ασέας, σε στόχους μέσα στο Μεγάλο Ρήγμα κι έξω από αυτό ώστε να παρατηρήσουμε τη διαφορά στο βάθος παρατήρησης κι ίσως να μπορέσουμε να φανταστούμε τι εξωτικά μέρη κρύβονται μέσα σε αυτό. Στην αρχή της βραδιάς και μέχρι να νυχτώσει καλά, θα απολαύσουμε τους κρατήρες της Σελήνης που θα βρίσκεται σε φάση πρώτου τετάρτου.

Για την καλύτερη οργάνωση της βραδιάς, απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο astroasea.gr. Η βραδιά συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Τρίπολης”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version