Το Βαλτεσινίκο είναι ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.118 μέτρων σε μία πλαγιά του βόρειου Μαίναλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς ή πιο συγκεκριμένα υψηλότερα χτισμένους υψομετρικά, της Αρκαδίας και Πελοποννήσου.
Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ παλαιότερα στο χωριό είχε αναπτυχθεί και η ξυλοτεχνία. Τρία χιλιόμετρα έξω από το Βαλτεσινίκο είναι η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου.
Στο μοναστήρι θα συναντήσει κανείς δύο ναούς, που εκτείνονται σε δύο επίπεδα. Στο πάνω επίπεδο, λαξευμένος στο βράχο βρίσκεται ο ναός της Αναλήψεως, ενώ από τον εσωνάρθηκα οδηγείται κανείς στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στο μοναστήρι οδηγεί ξύλινη σκάλα στα δεξιά του εξωνάρθηκα, μέσω μιας σήραγγας.
Κατά την Επανάσταση του 1821 το μοναστήρι αυτό αποδείχθηκε θαυματουργό, προστατεύοντας αγωνιστές και άμαχους, οι οποίοι είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν, αλλά και για να απωθήσουν τον Ιμπραήμ. Μέρος της Μονής κάηκε ύστερα από την επιδρομή αυτή, η αντίσταση όμως, και η τελική απώθηση του εχθρού θεωρήθηκαν παρέμβαση θεόσταλτη.
Η Μονή είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη, συγκαταλέγεται όμως πλέον επίσημα στα αρχαία μνημεία.