home design 800x400

Τι συμβαίνει με την οικία Τερζάκη στο Ναύπλιο – Απαντήσεις από το ΥΠΠΟ

Διευκρινήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας Άγγελου Τερζάκη

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας Άγγελου Τερζάκη, στο Ναύπλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι:

«Η απαλλοτρίωση του Μνημείου, δαπάνης 490.002,81€, έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Αμέσως μετά την απαλλοτρίωση, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου(ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ), προέβη στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση του κτηρίου μέχρι την οριστική αποκατάσταση και ανάδειξή του. Τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020.

Οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου ανατέθηκαν το 2021 και εγκρίθηκαν. Επίκειται η ολοκλήρωση των συμπληρώσεων και διορθώσεων που απαιτούνται και παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξής του.

Τον Μάρτιο του 2024, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ) έλαβε καταγγελία αναφορικά με την ανάρτηση στο κτήριο ειδών εμπορίου του απέναντι καταστήματος τουριστικών ειδών και προσπάθησε με προφορική σύσταση να συμμορφώσει τον καταστηματάρχη. Στις 14 Ιουνίου 2024 έλαβε νέα καταγγελία αναφορικά με το θέμα και άμεσα προέβη σε αυτοψία, κατά την οποία δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη αναρτημένων αντικειμένων από το κτήριο παρά μόνο stands με ρούχα τοποθετημένου μπροστά στην όψη.

Δεδομένης της κατάστασης της όψης λόγω της προ απαλλοτρίωσης χρόνιας εγκατάλειψης, η ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ θεωρεί ότι δε βλάπτεται το κτήριο, καθώς επιπλέον δε διαπιστώθηκε εξωτερικά κάποια νέα φθορά στο κτήριο. Προτίθεται, ωστόσο, να τοποθετήσει απαγορευτική πινακίδα».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version