home design 800Χ400

Μέθανα: Η εντυπωσιακή χερσόνησος με τα ιαματικά λουτρά και το ηφαίστειο

Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια. και ωραίες παραλίες για βουτιές σε καταγάλανα νερά

Περίπου 70 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο βρίσκεται μια ηφαιστειακή πισίνα από θειάφι που χύνεται στη θάλασσα. Το μέρος αυτό είναι συνυφασμένο με το ηφαίστειό του, το οποίο έχει αλλάξει για πάντα την μορφή του. Φυσικά δεν είναι άλλο από τα Μέθανα Τροιζηνίας, έναν ανεξερεύνητο παράδεισο για μυημένους, ιδανικό για μονοήμερη εξόρμηση από την Αργολική πρωτεύουσα.

Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια της Πελοποννήσου, το γοητευτικό Βαθύ.

Φώτο: Wikipedia (AlMare)

Το ηφαίστειο

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ενεργό ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας (Σουσάκι – Μέθανα – Μήλος/Κίμωλος/Πολύαιγος – Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο.

Φώτο: Wikipedia (Schuppi)

Η ιστορία

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1,5 χλμ από τη Λουτρόπολη Μεθάνων, το 1990, στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Φώτο: Wikipedia (Joergsam)

Η περιήγηση

Η όμορφη τουριστική χερσόνησος είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της και τις ωραίες παραλίες. Στην λουτρόπολη των Μεθάνων θα δούμε επίσης το καταπράσινο νησάκι των Αγίων Αναργύρων και το εντυπωσιακό ηφαίστειο.

Έναν τόπο που γεωγραφικά βρίσκεται στην Αργολίδα αλλά διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Must ενδιάμεσος σταθμός στο δρόμο για Μέθανα η πανέμορφη Αρχαία Επίδαυρος.

Βίντεο: Greek Orthodox Vlogger

Σχόλια

Exit mobile version