home design 800x400

Καραθώνα project: Μια Τέχνη για την κοινωνία και το αυτονόητο

Είκοσι λίτρα θαλασσινού νερού από όλο αυτό το απέραντο γαλάζιο που χαίρονταν, αιώνες τώρα, ντόπιοι και ξένοι; Γράφει ο Γ. Κόνδης

Τα αγαθά της φύσης χρωματίζουν απλόχερα τον κόσμο ετούτο και αποτελούν δώρα προς τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του, για να ζει στην ομορφιά και να τέρπεται από αυτήν. Η Τέχνη αναζητά στις αποτυπώσεις της, τις απεικονιστικές και τις συμβολικές, να χαρίσει στον άνθρωπο όλες τις διαστάσεις και τα νοήματα που τον συνδέουν με τον περιβάλλοντα κόσμο. Όταν η φύση καταστρέφεται είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε από την ανθρώπινη πολύτροπη βουλιμία, τότε η Τέχνη αντιδρά, ξεσηκώνεται, καταγγέλλει, αφυπνίζει. «Μα είστε σίγουροι πως η Καραθώνα θα δοθεί σε ιδιώτες»; Η ερώτηση φαίνεται λογική καθώς η «πρόθεση» ακούγεται όλο και πιο έντονα χωρίς να διαψεύδεται και οι ενεργοί πολίτες αντιδρούν ακόμη και στην ιδέα της … αρπαγής … προκαταβολικά! Εξάλλου τα κουφάρια από μπετό και τούβλα, διάσπαρτα στο χώρο, θυμίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια «τουριστικής ανάπτυξης». Είκοσι λίτρα θαλασσινού νερού από όλο αυτό το απέραντο γαλάζιο που χαίρονταν, αιώνες τώρα, ντόπιοι και ξένοι;

Βασιλική Σαγκιώτη, Από ψηλά, 2018. Μικτή τεχνική σε χαρτί.

Η καλλιτεχνική δημιουργία των μελών της ART 25 θέλησε να αναμετρηθεί με ένα ζήτημα που ξεφεύγει από την απλή καθημερινότητα ή ακόμη την «αθώα αναπτυξιακή λογική», που άφησε με πάταγο τα κουφάρια της στο σώμα της πόλης. Η Τέχνη έπαψε να στρατεύεται απλά και μονοδιάστατα. Η αναμέτρηση περνάει μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας, των ανθρώπινων διαδράσεων, των συνηθειών, της μνημονικής ανασύστασης του χρόνου και της εικόνας, του τόπου και των ήχων του. Χρόνια πολλά, ανάμεσα στους ευκάλυπτους, τα αρμυρίκια, τις ακακίες και τους φοίνικες αποτυπώνονται ελεύθερα, απροσδιόριστα και τυχαία, τα ανθρώπινα πέλματα, τα σκαλίσματα των ζώων, ακόμη και οι ροδιές από τα τροχοφόρα που οργώνουν το χώρο δημιουργώντας αμέτρητα γραφικά στο έδαφος.   Κάποια στιγμή στο τραγούδι του φλοίσβου έρχεται να προστεθεί ο ήχος από τα κυπριά των κατσικιών της απέναντι πλεύρας. Χαζεύεις την πανέμορφη δύση του ήλιου να κρύβεται πίσω από το Παλαμήδι. Είσαι ευτυχισμένος λουόμενος!

Α, ναι! Λουόμενοι! Να μια κατηγορία πολυπληθέστατη πολιτών που έχουν την τιμητική τους θέση στα έργα της ART 25.  Δεν είναι τυχαίο γεγονός, καθώς η Καραθώνα αποτελεί το δημόσιο χώρο στον οποίο οι πολίτες αναζητούν μια στιγμή δροσερής ξεκούρασης, χαράς, ονειροπόλησης … «Όλη μέρα εργασία κούραση κι ορθοστασία» τραγουδάει στον αξέχαστο  Τραμπαρίφα ο Νίκος Γούναρης. Ταυτόχρονα είναι και χώρος των νέων, των ερωτευμένων, των παιδιών που παίζουν στην άμμο της, των ηλικιωμένων που χαίρονται τη δροσιά της, των απίθανων συναντήσεων και του κουτσομπολιού και όλων εκείνων των απλών ανθρώπινων πραγμάτων που μας θυμίζουν πως η ελεύθερη παραλία είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο το αναδεικνύει η έκθεση «Καραθώνα project» στα ισόγεια του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

Θεοδόσης Καραμάνος, Κάτω από τον ήλιο, 2024. Εκτύπωση σε Fine Art Hahmemuhle PhotoRag με επικόλληση Dibond.

Περάστε την πόρτα του εκθεσιακού χώρου. Ανακαλύψτε τα έργα των καλλιτεχνών της Art 25 και μιλήστε μαζί τους για το κεντρικό θέμα, τις ιδέες, τις τεχνοτροπίες των έργων, τη συμμετοχή τους σε μια κίνηση διάσωσης ενός δημόσιου χώρου που ξεφεύγει από την απλή χρηστικότητα και διατρέχει την ιστορία (μας), τις σχέσεις που φιλοξενεί, τους υπαρξιακούς συμβολισμούς και τα άγχη του. Καθίστε στον αύλειο χώρο, σε μια αρχαία πέτρινη κατασκευή, χαρείτε τη δροσιά και τις μυρωδιές της βραδιάς και γίνετε μέρος του «Καραθώνα project». Ολόκληρος ο χώρος και το απέραντο θαλασσί του ανήκουν στους πολίτες. Δεν θα βολευτούμε με 20 λίτρα θαλασσόνερου από την Καραθώνα.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version