home design 800x400

home design 1170Χ320
Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ζωντανεύει με δυναμική σκηνοθεσία και συγκλονιστικές ερμηνείες, κάνοντας την Επίδαυρο να θυμηθεί τις ένδοξες στιγμές της

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην Επίδαυρο, παρουσιάζοντας την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε μια παράσταση που ήδη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές των τελευταίων ετών.

Άκης Γκάτζιος

Του Άκη Γκάτζιου

Η πρεμιέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των φίλων του θεάτρου, αλλά και του ευρύτερου κοινού, που παρακολούθησε μαγεμένο από τη σκηνοθετική μαεστρία και τις συγκινητικές στιγμές που αναδείχθηκαν στη σκηνή.

Ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της παράστασης ήταν η κατασκευή του σκηνικού, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της παράτασης. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της σκηνής σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία τους. Αυτή η διαδικασία, πέρα από την καλλιτεχνική της αξία, υπογράμμισε και το βάθος της παραγωγής.

Η στιγμή που ο Αγαμέμνονας συναντά την Ιφιγένεια αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία σημεία της παράστασης, όπου πατέρας και κόρη βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε αυτή η σκηνή αποτύπωσε με απόλυτη ακρίβεια τα συναισθήματα και την τραγική ένταση που χαρακτηρίζει το έργο.

Η Μαρία Ναυπλιώτου ενσάρκωσε την Κλυταιμνήστρα με τέτοια δύναμη και ευαισθησία, που δύσκολα θα ξεχαστεί. Η ερμηνεία της καταγράφηκε ως μία από τις πιο αξιόλογες, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και την τραγική φύση του χαρακτήρα.

Μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές ήταν αυτή όπου η Ιφιγένεια ντύνεται νύφη πριν την θυσία της. Το κοινό βίωσε την ένταση και την τραγικότητα της στιγμής, αναγνωρίζοντας την απόλυτη αφοσίωση και το τραγικό πεπρωμένο της ηρωίδας.

Θυσία με πολεμικά όπλα: Μια τολμηρή προσέγγιση

Η χρήση πολεμικών όπλων κατά τη διάρκεια της σκηνής της θυσίας αποτέλεσε έναν τολμηρό αλλά και εντυπωσιακό νεωτερισμό, προσδίδοντας ένα σύγχρονο και επώδυνο ρεαλισμό στη σκηνή. Ο Κουλιάμπιν, μέσα από αυτή την επιλογή, κατάφερε να υπογραμμίσει το μήνυμα του έργου για τον παραλογισμό του πολέμου.

Η πρεμιέρα αυτή έγραψε ιστορία, όχι μόνο για την ποιότητα της παράστασης, αλλά και για την πρωτότυπη σκηνοθετική προσέγγιση που κατάφερε να ενσωματώσει νεωτερισμούς, χωρίς να προσβάλλει τον χώρο και τον θεσμό της Επιδαύρου. Ο Κουλιάμπιν απέδειξε πως ο σεβασμός στην παράδοση μπορεί να συνδυαστεί με τολμηρές, σύγχρονες επιλογές που ανανεώνουν και ζωντανεύουν την κλασική τραγωδία.

Ο πόλεμος ως κανονικότητα: Ένα δυνατό μήνυμα

Οι θεατές έφυγαν, μετά το τέλος της παράστασης με ένα μήνυμα που αντηχεί στο τέλος της: Ο πόλεμος δεν έχει τόπο ούτε χρόνο. Πως είναι δυνατόν να θεωρούμε τον πόλεμο κανονικότητα; Ο πόλεμος είναι πτώματα, αρπαγή γυναικών, βία και ήττα. Όλοι χάνουμε στον πόλεμο.

Έντονη συγκίνηση και προβληματισμός, άφησε το κοινό να αναλογιστεί τις συνέπειες της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από την αρχαία τραγωδία.

Η πρεμιέρα της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν στην Επίδαυρο ήταν μια βραδιά που θα μείνει στη μνήμη ως μια αναγέννηση της αρχαίας τραγωδίας μέσα από την σύγχρονη ματιά, προσφέροντας μια εμπειρία μοναδική για το ελληνικό κοινό.

Έγραψε ιστορία ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν στην Επίδαυρο

«Ο πόλεμος δεν έχει τόπο ούτε χρόνο. Πως είναι δυνατόν να θεωρούμε τον πόλεμο κανονικότητα; Ο πόλεμος είναι πτώματα, αρπαγή γυναικών, βία και ήττα. Όλοι χάνουμε στον πόλεμο», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euronews ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν.

Γεννημένος το 1984, ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν φοίτησε στη διάσημη Ακαδημία Θεάτρου Gitis στη Μόσχα. Αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στο σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο, έχοντας σκηνοθετήσει με επιτυχία δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και όπερες. Επικριτής του Πούτιν, εγκατέλειψε τη Ρωσία πριν δύο χρόνια, διαφωνώντας με την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία. Έχει ως βάση του πλέον το Βερολίνο. Αποφάσισε να σκηνοθετήσει την Ιφιγένεια, ακριβώς λόγω των πολέμων που συμβαίνουν τώρα γύρω μας, αλλά και γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα του έργα στο παγκόσμιο δραματολόγιο.

«Ως άνθρωπος του 21ου αι. δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν πόλεμοι, κι όμως συμβαίνουν. Όπως φαίνεται, δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από την Ιστορία. Κι έτσι, επιστρέφουμε σε κείμενα που γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, μήπως και μάθουμε το μάθημά μας και αποκτήσουμε έναν πολιτισμό που δεν θα επιτρέπει τον πόλεμο. Όμως ο πόλεμος είναι κοντά μας, πιο κοντά απ’ ότι νομίζουμε, όλοι θα τον συναντήσουμε» είχε πει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου, ο αυτοεξόριστος Ρώσος σκηνοθέτης, Τιμοφέι Κουλιάμπιν, κάτι που απέδωσε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Και όταν ρωτήθηκε αν ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στην Παλαιστίνη επηρεάζει τη ζωή μας, τη ζωή των Ευρωπαίων, τη δική σας ζωή, τη ζωή όλου του κόσμου και γιατί οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη στο παρόν, ο σπουδαίος σκηνοθέτης απάντησε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα, το οποίο είναι κομβικής σημασίας για μένα. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ξανά πόλεμος στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Αλλά βλέπουμε ότι συμβαίνει. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα: γιατί τα μαθήματα δεν έχουν γίνει μάθημα και γιατί εμείς οι άνθρωποι κάνουμε τα ίδια λάθη. Και σε αυτό το ερώτημα δεν έχω απάντηση.

Αυτός είναι ο λόγος, που όταν ανεβάζουμε αρχαία τραγωδία, έχουμε αυτά τα βασικά ερωτήματα στην πλοκή, στις επιλογές που κάνουν οι χαρακτήρες. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε ξανά αυτές τις δραματικές ιστορίες και να σκεφτούμε τα ζητήματα που θέτουν. Οπότε δεν έχω απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Σχόλια

16 απαντήσεις στο “Πρεμιέρα Τιμοφέι Κουλιάμπιν στην Επίδαυρο: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» – Ένα αριστούργημα με μηνύματα”

  1. Dimitris Tsompanikos

    Μαγεμένο κοινό, σκηνοθετική μαεστρία, αναγέννηση ((!!) της αρχαιας τραγωδίας, εμπειρία μοναδική (;;)
    Καλόν είναι πριν τη συγγραφή της «κριτικής», να βλέπουμε πρώτα την παράσταση…
    Για την επιλογή (πρεμιέρας παρακαλώ) της Διευθύνσεως του Φεστιβάλ, τι να πω!
    Θλίψη…

  2. Κατερίνα Βουρβουχακη

    Ανιαρό χωρίς κανένα συναίσθημα. Ηθοποιοί δίχως Βαρύτητα, σκηνοθεσία τραγική. Όταν ο Ευριπίδης έχει γράψει ένα τέτοιο αριστούργημα, είναι βεβηλωση να εμφανίζεται η Ιφιγένεια λίγο πριν τη θυσία τησ, σε κτήμα με σερβιτόρους, σαμπάνιες και τζαζ μουσική. Λτπαμαι για όλους τους ξένους που ήρθαν στην Επίδαυρο να θαυμάσουν αρχαία ελληνική τραγωδία.
    Και πέρυσι, τα ίδια με την παράσταση της κας Κιτσοπουλου. Σεβασμός μηδέν στον ιερό αυτό χώρο!

    1. Τραγικο απλα…..

  3. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες σχολιαστές. Απορώ από πού προέκυπταν όλα τα ωραία που ανίχνευσε ο συντάκτης.

    1. Συμφωνώ απόλυτα!

  4. Οι ερμηνείες εντυπωσιακές! Η σκηνοθεσία απαράδεκτη! Τα σκηνικά επίσης. Κανένα νόημα! Θα τρίζουν τα Κόκκαλα του Ευρυπίδη! Δε φταίνε αυτοί, αλλά οι ανεύθυνουπεύθυνοι που επιτρέπουν να βεβηλώνεται το αρχαίο θέατρο!

  5. Κατερινα Βασιλειου

    Θλιβερή αποτύπωση του αριστουργήματος του Ευριπιδη, που απαδει του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Οι εικόνες του νεοελληνικού γάμου, τα σύγχρονα όπλα και λοιπά στοιχεία της νεοελληνικής πραγματικότητας παραπαίουν και δεν αρμόζουν στην κλασικότατη του αρχαίου θεάτρου. Κρίμα.

  6. DESPOINA KALODOUKA

    Απλά υπέροχο!!@

    1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

      Απλά ανόητη…

  7. Λυπάμαι πρώτα απ’ όλα αυτόν ιερό τόπο το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μετά φυσικά λυπάμαι τα λεφτά τα οποία δώσαμε και τις ώρες οδήγησης για να δούμε την Ιφιγένεια να εκτελείτε με αυτόματα όπλα από ανθρώπους με full face σε κτήμα που έκανε τον γάμο της βγάζοντας selfie…

  8. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Πραγματικά δεν απορεί ο συντάκτης του άρθρου που δε βρίσκεται ένας θεατής να συμφωνήσει με τις ανοησίες που γράφει ;
    Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες..το έργο απέτυχε παταγωδώς από τη στιγμή που ο θεατής αποχώρησε από τον ιερό χώρο κενός..χωρίς ίχνος συναισθήματος που απορρέει από μια τέτοιου εύρους τραγωδία.
    Η κόρη μου…16 ετών…που πρώτη φορά παρακολούθησε Επίδαυρο είπε…μαμά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Και εγώ την είχα προετοιμάσει να βιώσει τη συγκίνηση που και μόνο οι κενές πέτρες του θεάτρου αυτού σου προσφέρουν.
    Λυπηρό…εσείς οι υπεύθυνοι αφουγκραστείτε το θεατή.
    Και φέρτε πίσω την ιερότητα και το σεβασμό που αρμόζει στο χώρο.
    Με σημαία τη δήθεν πολιτιστική εξωστρέφεια…καταντήσατε το παγκόσμιο ιερό μνημείο της Επιδαύρου…χώρο εναπόθεσης απορριμάτων ψυχασθενών με δήθεν διεθνή αναγνώριση.
    Κι εσείς…αξιόλογοι ηθοποιοί…που είναι ο ελληνισμός και η υπερηφάνεια σας;;;
    Τα κατάπιε η σύγχρονη αποδόμηση;;;

  9. Απλα απαράδεκτο.
    Αψίδες με λουλούδια όπως στους αμερικανικούς γάμους, σαμπάνιες και χοροί σε δεξίωση γάμου, βιαιότητα στη σκηνή πράγμα αδιανόητο, μουσική τσιφτελιποπ σε πολλά σημεία, δύο βασιλείς αυτιστικοί, μια βασίλισσα που αντί να θρηνεί περισσότερο γελούσε (τάχα ειρωνικα), χειλοφωνα στην Επίδαυρο (βρίσκω το λογο), χορός από έξι άτομα, ερμηνείες κακές.
    Ένα έργο με τόσο δυνατό λόγο, τόσες εναλλαγές στα συναισθήματα, τόσο δυνατό μηνύματα και δεν κατάφερε να αναδειχτεί τίποτα από αυτά.
    Όσο για την πρωτοποριακή σκηνοθεσία, εκτός του ότι προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται γιατί ο λόγος είναι πρωτοποριακός και σύγχρονος, ήταν και ασυνεπής στην ίδια της την ουσία.
    Για μένα ο σκηνοθέτης δεν είχε ιδέα από το τι σημαίνει διδασκαλία αρχαίας τραγωδίας και όντως θα τρίζουν τα κόκαλα του “από σκηνής φιλοσόφου”.
    Προσωπικά έφυγα όταν βγήκε η αψίδα με τα λελούδα και είδα τα ποτήρια της σαμπάνιας.
    Περίμενα επίσης στη βίαιη σκηνή μεταξύ Αγαμέμνονα και Κλυταιμνήστρας να αντιδράσει το κοινό όπως και στη χρήση πιστολιών.
    Θα μπορούσα να τα δεχτώ όλα τα παραπάνω εάν η παράσταση ήταν ένα άλλο έργο εμπνευσμένο από την Ιφιγένεια του Ευριπίδη, όχι απόδοση του ίδιου του έργου.
    Κρίμα και κρίμα για τις κριτικές που γράφονται από επίσημα χείλη. Τόση στράτευση πια;

  10. Διαβάζοντας το βιογραφικό του σκηνοθέτη και το ότι η παράσταση ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένη για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πιστέψαμε ότι αυτή τη φορά θα ήταν πιο κοντά στο αρχαίο δράμα. Κάναμε λάθος. Πετυχημένο εύρημα ο κυματισμός της άμμου στην ορχήστρα. Απαράδεκτη η βιαιότητα του Αγαμέμνονα στη Κλυταιμνήστρα καθώς και η διαμόρφωση του σκηνικού την ώρα της παράστασης, γεγονός που αποσπούσε την προσοχή του θεατή από τις ερμηνείες και τα δρώμενα. Δεν κατάλαβα γιατί ο Μενέλαος έπρεπε να δείχνει προβληματικός και ο Αχιλλέας νευρόσπαστο. Και βέβαια το γαμήλιο πάρτυ δυσκολονόητο και φλύαρο.Πετυχημένη είναι η παράσταση που ο θεατής δε χρειάζεται να καταφεύγει σε κριτικές για να καταλάβει τι εννοούσε ο σκηνοθέτης. Τέλος μετά τη παράσταση αυτό που βγήκε αυθόρμητα ήταν : Έχουμε δει και χειρότερα.

  11. Αρχοντια

    Συμφωνω απολυτα με το οτι ηταν ενα εργο εμπνευσμενο απο την Ιφιγενεια εν Αυλιδι και οχι αποδοση του ιδιου του εργου και μονο ετσι μπορω να το αποδεχθω, ως ενα σχολιο στη συγχρονη πραγματικοτητα των συγχρονων συγκρουσεων. Αλλα και παλι πολλες σκηνες αγγιζαν τα ορια της γελοιοτητας, υποβιβαζαν τους ηθοποιους σε ενα επιπεδο που δεν τους αρμοζε, η αισθητικη ειχε πολλα κοινα με μια αμερικανικη φαρσοκωμωδια και σιγουρα δεν σου αφηνε κανενα συναισθημα και καμια αναταση στο τελος της.

  12. Μαίρη Γεκουσιδου

    Αυτός είναι ο Ευριπίδης, “οιος είναι”(ο άνθρωπος)”- ο ανθρώπινος χαρακτήρας με όλα του τα κακά και τα καλά , αυτά που ως άνθρωπος πρέπει να υπομένει ή και να αντιδρά . Ο από σκηνής φιλόσοφος διδάσκει το υπαρκτό, τον ρεαλισμό: έτσι είναι , αυτός είναι ο άνθρωπος…

  13. Μάνος Στεφανίδης

    Διερωτώμαι, είδε ο κριτικός την παράσταση;

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis