home design 800x400

Performing Space 2024: Η τέχνη της φιλόξενης μοιρασιάς στο Ναύπλιο

Γράφει ο Γ. Κόνδης

Το καλωσόρισμα συνέδρων μπορεί να είναι από αυστηρά τυπικό έως χαρούμενα φιλικό και ευαίσθητο. Στα τρία χρόνια (2022-2024) που η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει τη Διεθνή Συνάντηση Performing Space, η μια χρονιά είναι πιο ενδιαφέρουσα από την προηγούμενη και το καλωσόρισμα των συνέδρων συνδυάζει τη χαρά της συνάντησης και την ευαίσθητη φιλοξενία των διοργανωτών και του τόπου.

Με τον ίδιο χαρούμενο και ευαίσθητο τρόπο επαναλήφθηκε αυτές τις ημέρες το καλωσόρισμα των συνέδρων του Performing Space που ξεπέρασε σε συμμετοχές κάθε προηγούμενη χρονιά αλλά ακόμη και αυτές τις προσδοκίες των διοργανωτών. Ν.Ζηλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και αρκετοί «αυτόνομοι» καλλιτέχνες βρέθηκαν στο Ναύπλιο σε μια συνάντηση όπου η επιστήμη της τέχνης και η τέχνη στην επιστήμη ξετυλίγουν μια από τις πλουσιότερες θεματολογίες αυτής της χρονιάς για τέτοιου είδους Διεθνή Συνάντηση.

Εκτός από την πλούσια θεματολογία και τα εργαστήρια τα οποία φέτος προσέλκυσαν αρκετούς ξένους ερευνητές, η φιλοξενία και το φιλόξενο μέρος αποτέλεσαν για τους συνέδρους τις καλύτερες διαπιστεύσεις για τη συμμετοχή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναφέρθηκαν με τα πιο θερμά λόγια για το Ναύπλιο και τις ομορφιές του. Μάλλον αρκετοί από αυτούς φτάνοντας στην πόλη για πρώτη φορά δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως το πρώτο φιλόξενο μέρος που θα συναντούσαν ήταν η Εθνική Πινακοθήκη και η πάντα φιλόξενη Διευθύντριά του Λαμπρινή Καρακούρτη.

Η ξενάγηση στις συλλογές της Πινακοθήκης έγινε με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκδήλωσαν το θαυμασμό τους για τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης με τις ελληνικές φορεσιές και τα θέματα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αίθριος χώρος της Πινακοθήκης, γνωστός στους διοργανωτές για την χαρούμενα φιλόξενη επίσης βραδιά του καλωσορίσματος των προηγούμενων χρόνων, έμελλε να γνωρίσει μια καλλιτεχνική παρουσία που χάρισε στους παρευρισκόμενους την μυσταγωγία της αρχαιοελληνικής ύπαρξης και τον αρχέγονο μυστικισμό του ασιατικού πνεύματος σε μια σύνθεση της Kimvi Nguyen, μια εξαιρετική βιετναμο-βρετανίδα καλλιτέχνιδα με πανεπιστημιακές συνεργασίες στην Κίνα και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η επιτέληση που πραγματοποίησε στον αίθριο χώρο της Πινακοθήκης ήταν απρόσμενη, συγκινητική, βαθιά ανθρώπινη και ποιητική, αλλά ταυτόχρονα αντάξια του χώρου της Πινακοθήκης, του πιο φιλόξενου χώρου τέχνης της πόλης του Ναυπλίου.

Φυσικά, η συνέχεια ήταν μουσική, χορευτική, απίθανα διασκεδαστική και ο χώρος λειτούργησε ως μαγνήτης για διερχόμενους, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι αναζητούσαν πληροφορίες για την… εκδήλωση! Το κέφι άναψε για τα καλά με τους ελληνικούς χορούς και τα τραγούδια. Το Performing Space 2024 συνεχίζει τις εργασίες του (ελεύθερες για το κοινό) τις επόμενες δυο μέρες και με σημαντική συμμετοχή στα εργαστήριά του.

Σημαντικές επιστημονικές και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και αναζητήσεις για την Τέχνη στο Χώρο, σε μέρη φιλόξενα και με ανθρώπους φιλόξενους χάρη στους οποίους η επιστημονική και καλλιτεχνική αναζήτηση γίνεται μια ευχάριστη διαδρομή με τα χρώματα και τα αρώματα μιας καλοκαιρινής Αργολίδας.

(Γ. Κόνδης)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version