home design 800x400

To Μανιάτικο μοιρολόι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας

Το μανιάτικο μοιρολόι αναφέρεται τυπικά στην αυτοσχέδια θρηνητική μελοποιία, μέρος της μανιάτικης θρηνητικής τελετουργίας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της σύμβασης της UNESCO, το Μανιάτικο μοιρολόι, εμπλουτίζει πλέον το Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το μανιάτικο μοιρολόι αναφέρεται τυπικά στην αυτοσχέδια θρηνητική μελοποιία, μέρος της μανιάτικης θρηνητικής τελετουργίας (κλάμα), κυρίως από γυναίκες, γνωστές και ως μοιρολογίστρες. Με τα μοιρολόγια οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τους νεκρούς τους και μεταδίδουν τη μαρτυρία τους και έξω από το κλάμα ως συλλογική προφορική ιστορία που αντέχει στον χρόνο».

Τα Μοιρολόγια, αποτελούν για τη Μάνη, σημαντικό στοιχεία πολιτιστικής παράδοσης. Μέσω, του ιερού αυτού καθήκοντος των γυναικών της περιοχής, εκφράζεται – ανά τους αιώνες – η μοναδική κουλτούρα του τόπου, η λαική παράδοση και το εκφραστικό, γλωσσικό ιδίωμα. Για τις Μανιάτισσες, το μοιρολόι, αποτελεί, διαχρονικά, τρόπο έκφρασης του θρήνου και του πόνου της απώλειας. Αντικατοπτρίζει τα ήθη, τα συναισθήματα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου και του Μανιάτικου λαού. Το δελτίο για ένταξη, υποβλήθηκε το 2022, κατόπιν συνεργασίας του δήμου Ανατολικής Μάνης και του Ινστιτούτου Σπάρτης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version