home design 800x400
home design 1170Χ320

Σιδηρόδρομος Πελοποννήσου: Άμα δεν υπάρξει σύντομα δράση η υπόθεση τελείωσε

Παρέμβαση του ΚΙ. Δ.Ε. ΣΙ.Π στο ΠΕ.ΣΥ.Π. για τον σιδηρόδρομο
Τρένο Πελοπόννησος Τρίπολη σιδηρόδρομος

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη την προηγούμενη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024 συζητήθηκε το θέμα του σιδηροδρόμου Πελοποννήσου.

Ερωτών εισηγητής υπήρξε ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας κ. Μανώλης Μάκαρης o οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων και μετά μίλησε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς. Παρέμβαση έγινε και από τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Πτωχό ο οποίος πέραν του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε στην ελβετική πρεσβεία ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει με τον ΟΣΕ για να πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη από τον Οργανισμό.

Από την αντιπολίτευση μίλησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Πέτρος Τατούλης, Δημ. Κουτσούλης, Κων. Νικολάκου, Αγγ. Παπαγγελόπουλος, Παν. Μερμήγκης και Ευάγ. Γιανακούρας. Η συνεδρίαση έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Μπρούσαλη ως εκπροσώπου του Κινήματος Διάσωσης κι Επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου.

Ο Κωνσταντίνος Μπρούσαλης κάνοντας δραματική έκκληση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε το ζητούμενο: να υπάρξει επιτέλους έμπρακτη πολιτική βούληση για τη διάσωση του μετρικού σιδηροδρόμου. Αναφέρθηκε σε διεθνή παραδείγματα και στις πραγματικές δυνατότητες τις ανακαινισθείσας γραμμής και επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη να σταματήσει η παραπομπή του θέματος σε προσδοκίες με διαφυγή μέσω μελετών όταν είναι πασιφανής και ολοφάνερη η συντελούμενη ραγδαία καταστροφή ιδιαίτερα από την επιθετική δασοποίηση που εξαφανίζει τη γραμμή. Για να γίνει οτιδήποτε είπε, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η γραμμή. Κάλεσε σε υπέρβαση από την πεπατημένη σκέψη κι αναφέρθηκε στην τεράστια απορρόφηση πόρων για φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους που θεωρήθηκαν αναπτυξιακή πανάκεια ενώ επεσήμανε την ήδη παρούσα κλιματική καταστροφή.

Ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην σέρνεται μόνο πίσω από πρωτοβουλίες τρίτων όπως του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κλπ. το οποίο χαρακτήρισε σύμμαχο στον αγώνα του ΚΙ.Δ.Ε.ΣΙ.Π. καλώντας την να διεκδικήσει δυναμικά από την κεντρική εξουσία έναν άμεσο ρόλο για τη διάσωση του καταστρεφόμενου σιδηρόδρομο της περιοχής. Πρόβαλλε τη βαρύτατη πολιτική ευθύνη του Περιφερειακού θεσμού στην υπόθεση και ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή, ως το πιο αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των συμφερόντων της Πελοποννήσου να συντονίσει τους συναρμόδιους φορείς για να προωθηθεί άμεσα η προληπτική συντήρηση της γραμμής γιατί άμα συνεχιστεί η απραξία το κόστος ανάταξής της μελλοντικά θα γίνει απαγορευτικό και θα αποτελεί το διαρκές απαγορευτικό άλλοθι για την οριστική εγκατάλειψή της. “Άμα δεν υπάρξει σύντομα δράση η υπόθεση τελείωσε” είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis