home design 800x400

Άργος: Όλα όσα είπε ο Μαλτέζος για τον προϋπολογισμό

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2024 για τον Δήμο Άργους – Μυκηνών

Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος, κατά τη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή το 2023.

Τόνισε ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε καταχρεώσει τον δήμο με δανεισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ και είχε αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις δυσκολίες, ο νέος προϋπολογισμός, ελεγμένος από αρμόδιους φορείς, εξασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία με δάνειο 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Οικονομική Υπηρεσία, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και τον εξωτερικό λογιστή για τη συμβολή τους. Διαβεβαίωσε τους δημότες ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ότι οι Ορκωτοί Ελεγκτές θα ελέγξουν τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης.

Η ομιλία του Γιάννη Μαλτέζου

Αναλυτικά, η ομιλία του Δημάρχου Άργους – Μυκηνών, Γιάννη Μαλτέζου κατά την συνεδρίαση με θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού αναφέρει:

Ψηφίζεται σήμερα, 3 Ιουλίου 2024, ο προϋπολογισμός του 2024. Προϋπολογισμός που θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή από το 2023, τον Νοέμβριο.

Δεν ήθελαν όμως να τον περάσουν, προσπαθώντας να ναρκοθετήσουν την αποδρομή τους. Κι εκτός από το ότι δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν κιόλας έχοντας ρίξει τα οικονομικά του δήμου στα βράχια, έχοντας καταχρεώσει το δήμο με έναν συνολικό δανεισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας στραγγίξει τα ταμεία, έχοντας αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις προς τρίτους τριών εκατομμυρίων.

Και τι μας λένε λοιπόν; ότι μας άφησαν “άκουσον-άκουσον” το τεράστιο απόθεμα των δύο εκατομμυρίων. Σοβαρά; Θέλετε να μάθετε πόσα μας άφησαν να πληρώσουμε το 2024 που δεν υπήρχαν το 2023;

Επιπλέον τοκοχρεωλύσιο: 1.668.000€

ΦοΔΣΑ 210.000

468.000 για ρύθμιση στη ΔΟΥ

292.000 κομποστοποίηση

Υποχρεώσεις απλήρωτες: 2.800.000 ευρώ

Άθροισμα : 6.042.000 ευρώ

Ταμειακά διαθέσιμα: 2.043.000

Διαφορά: 4.000.000 ευρώ

Αυτά λοιπόν τα 4.000.000 άνοιγμα είναι που κληθήκαμε να κλείσουμε, να ισοσκελίσουμε.

Γι αυτά αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δάνειο των 3.000.000, κάνοντας αιματηρή οικονομία στα υπόλοιπα.

Θέλετε μήπως να συζητήσουμε τι έκαναν οι υπόλοιποι δήμοι γύρω μας; Τι άφησαν στην επόμενη δημοτική αρχή είτε ήταν ο ίδιος δήμαρχος είτε καινούργιος;

Ακούστε λοιπόν:

Δήμος Καλαμάτας: 16.000.000

Δήμος Σπάρτης: 11.000.000

Δήμος Κορινθίων : 28.000.000

Δήμος Τριπόλεως: 14.000.000

Δήμος Άργους: 2.000.000 από τα οποία τα 1.500.000 δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε

Σήμερα ωστόσο είναι μία χαρούμενη, μία αισιόδοξη ημέρα.

Φτάσαμε στο τέλος της δοκιμασίας στην οποία μας ενέβαλαν οι προκάτοχοι μας. Ψηφίσαμε τον ισολογισμό του 2022 που ούτε αυτό είχαν κάνει, ζητήσαμε και ρίξαμε το επιτόκιο για τα φώτα από το 8,2% στο 3,78, πήραμε το δάνειο που ζητήσαμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 3.086.000€ και σήμερα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του 2024. Ελεγμένος από το Παρατηρητήριο, από τις Υπηρεσίες του Παρακαταθηκών. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου η οποία μας συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή και τη συγχαίρω που εξ αρχής πήρε ξεκάθαρη θέση στο προφανές ότι δηλαδή δεν μπορεί να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός με άλλον τρόπο παρά μόνον με δάνειο τουλάχιστον 3.000.000 και ανέλαβε τη σχετική αλληλογραφία και διαδικασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Παρατηρητήριο και το ΤΠΔ.

Κανένας άλλωστε δεν ήξερε καλύτερα τα οικονομικά του Δήμου πέρα από την ίδια αυτή Υπηρεσία που χειριζόταν επί 13 έτη τα οικονομικά του Δήμου αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να πει την αλήθεια. Συγχαίρω τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Κωτσονάρο που ήταν αρωγός μου στην προσπάθεια αυτή, εεπιφορτισμένος με τα σχετικά καθήκοντα. Επίσης συγχαίρω τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Σπύρο Στείρη, έγκριτο οικονομολόγο και δημοσιονομικός ελεγκτή. Τέλος να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον εξωτερικό λογιστή Πανό Κρητικό και τους συνεργάτες του, εμπειρότατο οικονομολόγο σχετικά με τα δημοσιονομικά των Δήμων και Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, ο οποίος μας βοήθησε αποτελεσματικά και μας συμβούλευσε ορθά στο χειρισμό όλων αυτών των δύσκολων θεμάτων.

Τέλος θέλω να συγχαρώ το σύνολο των δημοτικών συμβούλων μας και των υπολοίπων συνεργατών μου για τη βοήθεια, την πίστη σε όσα κάνουμε και την μέχρι τώρα προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα λοιπόν χαίρομαι για δύο κυρίως πράγματα:

Πρώτον διότι σήμερα ξεκινά το ουσιαστικό κομμάτι της θητείας μας.

Καταφέραμε να κάνουμε ήδη πολλά πράγματα χωρίς χρήματα στην τσέπη μας. Να δώσουμε δείγματα της πολιτικής και των αρχών μας αυτό το πρώτο εξάμηνο. Αλλά σκεφτείτε: Τι πολιτική μπορείς να ασκήσεις εάν δεν υπάρχει προϋπολογισμός; αν δεν υπάρχει πορτοφόλι δηλαδή το οποίο να μπορείς να χειριστείς και να κάνεις εκείνες τις παρεμβάσεις που επιβάλλονται. Το πορτοφόλι αυτό είναι μικρό, πολύ μικρό αν θέλετε. Όμως σου δίνει τη δυνατότητα να λειτουργείς και να στοχεύσεις σε εκείνες τις δράσεις που κρίνεις ως πρώτης προτεραιότητας ώστε να αρχίσεις να υλοποιείς το πρόγραμμα σου, καταφέρνοντας να είσαι συνεπής απέναντι στον εαυτό σου πρωτίστως και στη συνέχεια απέναντι στο 61% των δημοτών του Άργους που μας έφεραν στην εξουσία. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τάξη και νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου και θα το κάνουμε. Δε θα κρύψουμε την αλήθεια, δε θα φτιάξουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς δε θα καταχρεώσουμε κι άλλο έναν ήδη καταχρεωμένο δήμο. Αυτή αν θέλετε είναι και η πρώτη και κύρια ευθύνη μας. Αυξάνοντας τα έσοδα, φέρνοντας χρήμα από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και περικόπτοντας τις δαπάνες θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι σε όλη τη θητεία μας και πέρα από αυτή ο Δήμος θα είναι υγιής δημοσιονομικά.

Δεύτερον και εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό: Μας ρωτούν πολλοί: Σας ψηφίσαμε με ένα κεντρικό αίτημα: Να υπάρξει απόλυτη ενημέρωση και διαφάνεια για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Να ξέρουμε ακριβώς τι είχε συμβεί στο παρελθόν και εάν υπήρχε κάτι μεμπτό ή όχι. Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε και μας έχετε υποσχεθεί ότι θα το κάνετε. Αλλά ακούμε και άλλους οι οποίοι μας εγκαλούν λέγοντας μας ότι δε μας έχετε ενημερώσει για τη δράση των προηγουμένων, κατηγορώντας μας για συγκάλυψη τυχόν ευθυνών ή τουλάχιστον για αθέτηση των προεκλογικών μας υποσχέσεων.

Ήλθε λοιπόν η ώρα να ξεκαθαρίσω προς όλους:

Έλεγχος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από Ορκωτούς Ελεγκτές. Μόνο ένας έλεγχος νόμιμος και θεσμικός μπορεί να είναι ορθός, νόμιμος και να διερευνήσει ευθύνες, κάθε μορφής. Και για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε Ορκωτούς Ελεγκτές απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη προϋπολογισμού ώστε να γίνει νόμιμη ανάθεση των καθηκόντων τους. Τώρα λοιπόν προϋπολογισμό θα έχουμε, σε λίγες ημέρες που θα πάρουμε τη νομιμότητα. Και βεβαίως θα προβούμε άμεσα στις σχετικές αναθέσεις.

Θα μάθουμε λοιπόν για την ΚΕΔΑΜ και τα ανοίγματα της.

Που οφείλει αυτά τα 850.000€, για ποιο λόγο και γιατί με τόσες επιχορηγήσεις έχει αφήσει απλήρωτους τόσους ανθρώπους.

Θα μάθουμε για τη ΔΕΥΑΑΡΜ.

Θα μάθουμε για το Νομικό Πρόσωπο.

Θα μάθουμε για τις σχολικές επιτροπές.

Θα επισπεύσουμε όπου πρέπει διαχειριστικό και όχι τακτικό έλεγχο ώστε να ξέρουν όλοι οι δημότες αλλά και όλοι τι ακριβώς παραλάβαμε. Και βεβαίως τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά προς όλους. Είναι η βάση μίας έντιμης και δημιουργικής θητείας από μέρους μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλή δουλειά λοιπόν σε όλους μας!“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version