home design 800x400

Διαφωνίες για την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στην Καλαμάτα

Ποιες επέκτάσεις εγκρίθηκαν

Με αρκετές ενστάσεις και κριτική από τη μείζονα μειοψηφία σχετικά με την προχειρότητα και βιασύνη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες το μεσημέρι στη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας η επέκταση του χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια στο κέντρο και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Αυτό το θέμα θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το απόγευμα.

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, Παντελής Δρούγας, αναφέρθηκε στην επισκεψιμότητα της Καλαμάτας, σημειώνοντας ότι η πόλη έχει γίνει προορισμός και υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης του χώρου ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην κεντρική πλατεία και να διαχέεται ο κόσμος. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια πεζών και πολιτών. Σχετικά με τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου, ενημέρωσε ότι θα αφαιρεθούν τα υφιστάμενα μαρμάρινα πλαίσια των παρτεριών που αποτελούν κίνδυνο και θα καλυφθούν με κατάλληλο υλικό για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία στην κίνηση.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα από καταστηματάρχες, αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, εξέφρασε την κριτική του για την έλλειψη σχεδίων στην εισήγηση και ρώτησε αν έγινε διαβούλευση με τους συλλόγους εστίασης και το Επιμελητήριο. Ζήτησε μια γενική θεώρηση όλων των αιτήσεων και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και αναφέρθηκε ειδικά στον πεζόδρομο της Ιατροπούλου, ζητώντας να διατηρηθεί το ελάχιστο πλάτος 1,5 μέτρο από κάθε πλευρά για την κυκλοφορία των πεζών. Επιπλέον, ανέφερε θέματα ασφαλείας στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους, κοντά στον ποδηλατόδρομο.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σπύρος Χανδρινός, υποστήριξε την ανάγκη για μια σοβαρή και ολοκληρωμένη λύση και επέκρινε την έλλειψη σχεδίων. Υποστήριξε επίσης την ισονομία των καταστημάτων και ανέφερε ότι η μικρή επέκταση του χώρου δεν λύνει τα προβλήματα των καταστημάτων.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι έχουν καλέσει τους συλλόγους να εκφράσουν τις απόψεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης και ενημέρωσε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους καταστηματάρχες που παραβιάζουν τους κανόνες και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού, Νίκος Γιαννακόπουλος, που εισηγήθηκε την επέκταση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.

Οι επεκτάσεις που εγκρίθηκαν

  1. Διεύρυνση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων από 2 μέτρα σε 2,5 μέτρα στις κεντρικές ζώνες των πεζόδρομων Ιατροπούλου, Αντωνοπούλου και Μητροπέτροβα.
  2. Στην οδό Αριστομένους, στο διευρυμένο δυτικό πεζοδρόμιο από την Φραντζή έως την Ξενοφώντος, ορίζεται πρόσθετος χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,8 μέτρων, σε απόσταση 0,5 μέτρων από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.
  3. Στις οδούς Νέδοντος και Κολοκοτρώνη, ορίζονται ζώνες τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,6 μέτρων, σε απόσταση 0,2 μέτρων από τα όρια του υφιστάμενου δρόμου.
  4. Στην πλατεία Αμφείας, προβλέπεται μικρή διεύρυνση του χώρου κατά 0,5 μέτρα για να είναι λειτουργικός ο παραχωρούμενος χώρος.
  5. Στις οδούς Μπενάκη και Σπάρτης: Στην οδό Μπενάκη προτείνεται συνέχιση της υφιστάμενης ζώνης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων πλάτους 3,5 έως 4 μέτρων. Στην οδό Σπάρτης, προτείνεται δημιουργία ζώνης πλάτους 3 μέτρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο διευρυμένο ανατολικό πεζοδρόμιο, από την Κουτσομητροπούλου έως την Τζάνε, σε απόσταση 0,5 μέτρων από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version