home design 800x400

Δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει Τομέας ΕΚΑΒ στην Ερμιονίδα

Η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην Ερμιονίδα έχει αποφασιστεί αλλά εκκρεμούν οι προσλήψεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

Η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην Ερμιονίδα έχει αποφασιστεί αλλά δεν υπάρχει ακόμη προσωπικό για να λειτουργήσει. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας το Υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της γεωγραφικής κατανομής της Π.Ε. Αργολίδας με την υπ’ αρ. ΣΥΝ 35/11-10-2022 (Θέμα 92) Απόφαση Δ.Σ. ΕΚΑΒ αποφασίσθηκε η ίδρυση Τομέα στην Ερμιονίδα Αργολίδας.

Διευκρινίζεται όμως ότι η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία του Τομέα θα ενεργοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων προσωπικού κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων σε πλήρωση κενών οργανικών θέσεων και μετά την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στους ήδη λειτουργούντες Τομείς του ΕΚΑΒ. Στο Νομό Αργολίδας επίσης λειτουργούν το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και το Κ.Υ. Λυγουριού.»

Επιπλέον στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα εξής:

«Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αργολίδας έχει έκταση 2.156 τ.χλμ. και πληθυσμό 93.282 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αποτελείται από τέσσερις (4) Δήμους (Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας και Ναυπλιέων).

Ο νομός Αργολίδας καλύπτεται επιχειρησιακά από το ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας από τον Τομέα Ναυπλίου. Στον Τομέα ΕΚΑΒ Ναυπλίου υπηρετούν είκοσι επτά (27) μόνιμοι και πέντε (5) επικουρικοί υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και επιχειρούν τρία (3) ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, δύο (2) ασθενοφόρα στην απογευματινή βάρδια και δύο (2) ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Παράρτημα ΕΚΑΒ Τρίπολης, έχοντας ως γνώμονα την χωροταξική διαμερισματοποίηση του τομέα ευθύνης-δράσης του ΕΚΑΒ 10ης Περιφέρειας με άμεση κάλυψη των περιοχών ευθύνης του από σταθμούς ετοιμότητας για την ποιοτική αναβάθμιση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, λαμβάνοντας υπόψη δείκτες όπως η ιδιαιτερότητα των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, η απόσταση από τον κοντινότερο σταθμό ή Τομέα του ΕΚΑΒ, η συχνότητα εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή, η πληθυσμιακή κατανομή, ο χρόνος ανταπόκρισης στο επείγον, έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων Τομέων και επιχειρησιακών βάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέου Τομέα του ΕΚΑΒ, επισημαίνονται τα εξής:

Η επιχειρησιακή απαίτηση, σε ανθρώπινο δυναμικό, για τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου οχήματος σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες το χρόνο, ανέρχεται σε έντεκα (11) εργαζομένους ειδικότητας ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Επιπροσθέτως του ανωτέρω ανθρώπινου δυναμικού, απαιτείται η ύπαρξη τόπου εγκατάστασης και λειτουργίας καθώς και εξοπλισμός του χώρου αυτού, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του σκοπού του.

Στο Κ.Υ. Κρανιδίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση και στο Κ.Υ. Λυγουριού λειτουργεί ένα ασθενοφόρο στην πρωινή βάρδια και ένα ασθενοφόρο στην απογευματινή βάρδια τις μισές μέρες του μήνα. Τα εν λόγω Κέντρα Υγείας άμεσα θα μπορούσαν να μεριμνήσουν για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού με επικουρικό προσωπικό (οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρων) το οποίο θα προσληφθεί από την 6 η ΥΠΕ και θα στελεχώσει το ασθενοφόρο των Κ.Υ. σε 24ωρη βάση».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version