home design 800x400
home design 1170Χ320

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Νέοι μνηστήρες για την ηγεσία

Η υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου κοντά στην ανακοίνωση, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου δέχεται πιέσεις να κατέβει για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ποιους στέλνει η Αργολίδα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος έχουν ήδη φτάσει τις πέντε, ενώ σοβαρά εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν και η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, δήλωσε: «Θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου – είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή». Η Γιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, με στόχο να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς». Τόνισε ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν πλασάρισμα για την επόμενη μέρα, αλλά δείχνουν ότι κάθε στέλεχος κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν προσθέτει στην προσπάθεια να πούμε “φύγε εσύ, έλα εσύ”, αλλά να μιλήσουμε με καθαρές πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση ενός στιβαρού σχεδίου διακυβέρνησης», δήλωσε η Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος της Ε.Ε., βρίσκεται ένα βήμα πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Η επικεφαλής του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις δέχεται πιέσεις από πολιτικούς της φίλους και από την πρώην εκλογική της περιφέρεια, την Κοζάνη, να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγονται, με την εκτίμηση ότι διαθέτει προφίλ που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο του πρωθυπουργού. Η ίδια πάντως αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσίως το σενάριο, ωστόσο οι πιέσεις προς εκείνη να κατέβει, συνεχίζονται.

Η Μιλένα Αποστολάκη θεωρεί την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αναγκαία και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. Ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της, καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την 6η και την 13η Οκτωβρίου, στον πρώτο και δεύτερο εσωκομματικό γύρο για την εκλογή ηγεσίας. Η Αποστολάκη υποστηρίζει ότι «το μοντέλο διακυβέρνησης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει και μπορούν να ηττηθούν». Προανήγγειλε την υποψηφιότητά της με τη χθεσινή ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, ασκώντας κριτική στην ηγεσία και προτείνοντας ένα «αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα, και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητά του. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε. Ο Κατρίνης επισημαίνει ότι στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και τονίζει την ανάγκη για μαχητική αντιπολίτευση.

Ο Χάρης Δούκας, με τη σειρά του, ξεκαθάρισε το τοπίο δηλώνοντας: «Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα». Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έκανε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13% και 15%», και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια με μαζική συμμετοχή, προαναγγέλλοντας μια σειρά επαφών, δράσεων και πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων σημειώνουν ότι «είναι καλοδεχούμενες και οι άλλες υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν σήμερα», ενώ στόχος είναι η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τη συμμετοχή των 270 χιλιάδων μελών και φίλων της προηγούμενης αναμέτρησης. Ο Δούκας σχεδιάζει σειρά επαφών και δράσεων μέχρι την επίσημη πρεμιέρα του Σεπτέμβρη και θα καταλήξει στη συγκρότηση της πολιτικής «πλατφόρμας» την οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος χαιρέτισε το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Ανδρουλάκης, το οποίο προβλέπει, πέραν των ημερομηνιών για την εκλογή, και την παρουσίαση των υποψηφίων σε ανοικτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική διαδικασία. Ο Γερουλάνος επιμένει στην περιγραφή του στρατηγικού σχεδίου για την «αναγέννηση» της παράταξης, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, προκειμένου να καλύψει τη μεγαλύτερη απόσταση μέχρι την 3η του Σεπτέμβρη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis