Διαμαρτυρία στην είσοδο της παραλίας Καραθώνας στο Ναύπλιο, πραγματοποίησε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ απαιτώντας να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της παραλίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, μοιράστηκε η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής στους λουόμενους ώστε να ενημερωθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις ευθύνες της δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση τονίζει πως «το “κτήμα Καραθώνα” όπως την ονομάζει το ΤΑΙΠΕΔ, την παραλία που ανήκει στο λαό, αποτελεί πόλο έλξης για επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο τις μπίζνες στην περιοχή,oπου η κυβέρνηση της ΝΔ με συμπαραστάτη τη Δημοτική Αρχή, βιάζεται να παραχωρήσει την παραλία στους μεγάλους επιχειρηματίες και ο λογαριασμός να έρθει στον λαό! Η παραλία αυτή που είναι δίπλα από τη πόλη του Ναυπλίου, είναι μια δημόσια, μεγάλη και μοναδική παραλία, καθώς συνδυάζει το πράσινο και τη θάλασσα. Η συγκεκριμένη παραλία παραμένει “ζωντανή”, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής εκτός από τα καλοκαιρινά τους μπάνια, την επισκέπτονται συχνά για αναψυχή και άθληση».
Ωστόσο, συνεχίζει, «αντί να αξιοποιηθεί από το κράτος για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη της και ρημάζει, αφού για δεκαετίες δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναβάθμιση της. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς πάνω από τη παραλία λειτούργησε σκουπιδότοπος (ΧΑΔΑ) για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, υποβαθμίζοντας την ακόμα περισσότερο. Και τώρα αντιμετωπίζεται ως “φιλέτο” για επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής».
Η κίνηση αυτή, τονίζει, «αποτελεί αιτία ξεσηκωμού για τον λαό της περιοχής, το ξεπούλημα μιας παραλίας, της δικής μας παραλίας, όπου όλοι οι κάτοικοι της Αργολίδας και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο, πάνε για κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια, να πάνε εκδρομή, να αθληθούν κτλ» και ξεκαθαρίζει ότι η παραλία της Καραθώνας όπως και κάθε δημόσιος χώρος, «πρέπει να είναι στην υπηρεσία και στις ανάγκες όλης της κοινωνίας για ξεκούραση, διακοπές, αθλητισμό, ελεύθερα και σε κανέναν άλλον που θα το εμπορευματοποιήσει για την κερδοφορία.Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον λαό της περιοχής, με δωρεάν θεματικές δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού».
Γι αυτό και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να ακυρωθούν στην πράξη οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αλλά και «να οργανώσει την πάλη του, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και αστικών κομμάτων – ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων, κόντρα στους μεγάλους ενόχους που ευθύνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας γης!».
Γκιόλας: Η τύχη της Καραθώνας αφορά την τοπική κοινωνία και βρίσκεται στα χέρια όλων μας
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, “η τύχη της Καραθώνας αφορά την τοπική κοινωνία και βρίσκεται στα χέρια όλων μας“.
Συνέχισε λέγοντας πως η πρώτη κινητοποίηση – αντίδραση του Ναυπλιακου λαού έγινε το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου στην είσοδο της Καραθώνας μετά από το κάλεσμα του ΚΚΕ Ναυπλίου.
Αναλυτικά, ο βουλευτής Αργολίδας σημείωσε:
“Σαν αρχή, εν μέσω κατακαλοκαιρου, πρωινές ώρες και με θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 33-34 βαθμούς δεν ήταν καθόλου αμελητέα.
Ο Ναυπλιακος λαός θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεση του στα σχέδια ολοκληρωτικής εκποίησης της από το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια, αφού ένας δίκαιος αγώνας για να έχει θετικό αποτέλεσμα θα απαιτήσει διάρκεια, επιμονή, σταθερή απόφαση και αποκάλυψη όλων των δυσμενών συνεπειών που θα αποφέρει στην τοπική κοινωνία.
Απαραίτητη θα είναι και η έμπρακτη υποστήριξη από ευρύτερες δυνάμεις και τοπικούς φορείς.
Σε σχέση με το τελευταίο, θα περιμέναμε να έχει ήδη εκδηλωθεί η έμπρακτη αντίδραση πρωτίστως του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης).
Επίσης θα θέλαμε να πληροφορηθούμε την άποψη των τριών βουλευτών του νομού μας, επί του πρακτεου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η διατύπωση της γνώμης άλλων ομάδων η μεμονωμένων ατόμων που αθλούνται, περπατούν η απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Τέλος αντίστοιχο και κατά τη γνώμη μου ζωτικό ερώτημα θα πρέπει να τεθεί και στους επαγγελματικούς συλλόγους της πόλης μας και κυρίως της εστίασης, των ιδιοκτητών καταλυμάτων παντός τύπου (συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων).
Το απευκταιο σενάριο προβλέπει οι ένοικοι των resorts, των πενταστερων ξενοδοχείων και των εξοχικών κατοικιών (συνολικής επιφάνειας 80.000 τετρ. μέτρα οικοδομών που αναμένεται να κατακλύσουν την παραλιακή ζώνη) να έχουν τη θάλασσα στα πόδια τους και να τη χαίρονται, οι ντόπιοι όμως, οι επισκέπτες, οι φιλοξενούμενοι και οι διαμένοντες στην πόλη σε ποια παραλία θα κάνουν τα μπάνια τους;
Ας προκληθεί, επιτέλους ένα σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος ώστε να σταθμισουμε όλα αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον του Ναυπλίου και να λάβουμε τις πρέπουσες αποφάσεις”.