home design 800x400

Μπλόκο για μουσικούς του δρόμου στο Ναύπλιο

Λιμενικοί ζήτησαν από πλανόδιο μουσικό να αποχωρήσει από την παραλία Ναυπλίου – Πλήγμα για τον «Πολιτισμό του Δρόμου»

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

2 σχόλια στο Μπλόκο για μουσικούς του δρόμου στο Ναύπλιο

Την παρέμβαση του Λιμενικού προκάλεσε η παρουσία ενός καλλιτέχνη στην παραλία Ναυπλίου, το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου. Ο μουσικός του δρόμου που ψυχαγωγούσε τους περαστικούς τον τελευταίο καιρό στην Αργολική πρωτεύουσα, βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο λιμενικούς, οι οποίοι του ζήτησαν να απομακρυνθεί από το σημείο, επισημαίνοντάς του πως η παρουσία του εκεί είναι παράνομη.

Η αλήθεια είναι πως το καθεστώς για τους πλανόδιους μουσικούς θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη», καθώς οι ασάφειες στους κανονισμούς ή εν μέρει η ανυπαρξία συγκεκριμένου πλαισίου δυσχεραίνουν της οριοθέτηση της δραστηριότητας.

Ναι στον «Πολιτισμό του Δρόμου»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων Κώστας Καράπαυλος, έχει δημόσια εκφραστεί θετικά για τη «μουσική και τον πολιτισμό του δρόμου». Μάλιστα ο ίδιος εμφανίζεται ενθαρρυντικός σε τέτοιου είδους δραστηριότητες στο Ναύπλιο.

Ωστόσο το Λιμενικό Ναυπλίου φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη και βάζει μπλόκο στους μουσικούς του δρόμου, επικαλούμενο απαγορευτικές διατάξεις.

Η δραστηριότητα των πλανόδιων μουσικών

Οι μουσικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους πραγματοποιούνται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων προς το Δήμο και το υπουργείο πολιτισμού. Ωστόσο δεν χορηγούνται άδειες σε πλανόδιους μουσικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα θεωρούνταν ευπρόσδεκτοι στην πόλη.

Μάλιστα η παρουσία των πλανόδιων μουσικών αυξάνεται σημαντικά κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτή η δραστηριότητα, σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί παράγοντα όχλησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ειδικά όταν οι μουσικοί κάνουν χρήση ηλεκτρικών μέσων η όχληση αυξάνεται.

Από την άλλη πλευρά, η μουσική του δρόμου, εφόσον γίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σεβασμό στην πόλη, αυξάνει το πολιτιστικό κεφάλαιο και χρωματίζει ευχάριστα την καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι κατά κύριο λόγο ανταποκρίνονται θετικά.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο

Πριν από λίγα χρόνια η δραστηριότητα των μουσικών του δρόμου αντιμετωπιζόταν, ως επί το πλείστον, ως μια μορφή επαιτείας, βάσει του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα, που ίσχυε έως το 2018. Αν και το επίμαχο άρθρο για την επαιτεία έχει καταργηθεί, από εκεί και πέρα, δεν προκύπτει κάποιο νέο πλαίσιο ή ρύθμιση που να αναγνωρίζει τους μουσικούς του δρόμου σαν πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε μια γενικευμένη προσπάθεια από τα σωματεία και τις ενώσεις μουσικών για να αναγνωριστεί το επαγγελματικό στάτους των μουσικών του δρόμου και να ενταχθούν έτσι και αυτοί στο πρόγραμμα αποζημιώσεων και επιδομάτων λόγω Covid-19. Έτσι δημιουργήθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ψηφιακό Μητρώο Καλλιτεχνών, όπου ορίζονται και οι επαγγελματικές κατηγορίες. Βάσει λοιπόν αυτού του μητρώου οι μουσικοί του δρόμου αναγνωρίζονται ως επαγγελματική καλλιτεχνική δραστηριότητα που μάλιστα επιδοτείται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ύστερα από δεδικασμένο, οι μουσικοί του δρόμου δεν φορολογούνται.

Η αδειοδότηση της δραστηριότητας εντάσσεται στο πλαίσιο μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων και συμβαίνει σε επίπεδο Δήμου.

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Δημήτρης

    Στην αρχή φαίνεται αποτρόπαιο που το Λιμενικό απομάκρυνε έναν μουσικό από το δρόμο. Κι εγώ περπατούσα εκεί την ίδια στιγμή που συνέβη. Πολύ απογοητευτικό. Αναρωτιέμαι αν τους κάλεσε κάποια επιχείρηση για να παραπονεθούν. Μπορώ επίσης να καταλάβω καθώς το άρθρο σας αναφέρει ότι μερικές φορές οι μουσικοί με ηχεία τροφοδοσίας είναι θορυβώδεις. Εδώ είναι που ένας μουσικός τα μπερδεύει με όλους τους άλλους. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν έχω ακούσει ποτέ ενοχλητικούς μουσικούς. Και πάλι, μπορώ να καταλάβω, ίσως εκεί στην paralia, είναι ΠΟΛΥ κοντά στα μπαρ. Αλλά μισώ να βλέπω ότι η ακτοφυλακή πρέπει να παρεμβαίνει και να ασκεί δύναμη εκεί. Θέλω να μάθω τι νόμο ακριβώς επικαλούνται για την απομάκρυνση του μουσικού. Ιδρύεται; Και τι διαφορά υπάρχει στο λιμάνι και πουθενά αλλού στο Ναύπλιο; Έχουμε τον πιανίστα από το δημαρχείο (μεγάλο πιανίστα) και ένα ζευγάρι τραγουδιστών στην πλατεία. Το λιμενικό δεν έχει δικαιοδοσία εκεί, θα τους αφαιρούσε τώρα η αστυνομία; Η συμβουλή μου προς το λιμενικό ΚΑΙ την αστυνομία είναι να αφήσουν ήσυχους αυτούς τους φτωχούς μουσικούς και να αφιερωθούν σε μια πραγματική ενόχληση και να ανατρέξουν στην αρχή αυτού του άρθρου σχετικά με την επαιτεία: επιβάλετε το νόμο για τη διακοπή των τσιγγάνων του ΕΝΝΟΧΙΣΜΟΥ και της επαιτείας κάθε 5 λεπτά όταν κάθεσαι ΠΟΥΘΕΝΑ στο Ναύπλιο! Τώρα αυτό είναι ένα πραγματικό παράσιτο. Φροντίστε τα και αφήστε τους μουσικούς ήσυχους!

  2. Όταν λένε ότι απαγορεύεται η επαιτεία αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους ανεξάρτητα εάν είναι μουσικοί του δρόμου η Ρόμα γιατί η μεν πρώτη έχουν μπροστά τους ένα κουτί η κάποιο καπέλο ζητώντας μεν αλλά διακριτικά κάποια χρήματα ενώ η δεύτεροι με αρκετούς πιεστικούς τρόπους, όμως επαιτεία υπάρχει κ στις δύο περιπτώσεις με τους πρώτους να χρησιμοποιούν κ ηλεκτρικά μέσα ήχου με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές φορές ενοχλητικοί. Για τους μουσικούς του δρόμου Ίσως θα πρέπει από τους δήμους να καθοριστεί ο χώρος κ η ένταση του ήχου οπότε να μη υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών κ των
    επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version