home design 800x400

Η γραφική Κοντοβάζαινα με την υπέροχη θέα στο φυσικό τοπίο της Αρκαδίας

Ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό της Γορτυνία με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Η Κοντοβάζαινα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία, συγκεκριμένα στην περιοχή της Γορτυνίας. Αποτελεί μια γραφική και παραδοσιακή κοινότητα με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Το όνομά της πιστεύεται ότι προέρχεται από τον όρο «Κοντοβάζις», ο οποίος αναφέρεται στον όρμο όπου το χωριό είναι κτισμένο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Κοντοβάζαινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, με πολλούς κατοίκους να συμμετέχουν στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Σημεία ενδιαφέροντος

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και βουνά. Η θέση της Κοντοβάζαινας προσφέρει υπέροχη θέα στο φυσικό τοπίο της Αρκαδίας και αποτελεί ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και ορειβάτες.

Μαζί με τον κοντινό οικισμό Παραλλογγοί είναι χαρακτηρισμένη σαν παραδοσιακός οικισμός με πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γεφύρια, βρύσες, νερόμυλους και λιθόκτιστες εκκλησίες (συνολικά 18) που αποτελούν αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής θεωρούνται η Ιερά Μονή Παναγίας Κλειβωκάς, οι Ιεροί Ναοί Αγίου Νικολάου – Αγίου Γεωργίου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ερικύνης Αφροδίτης σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και ο ανακαινισμένος νερόμυλος Αγ. Νικολάου αρχικής κατασκευής το 1884.

Πολιτισμός και εκδηλώσεις

Η Κοντοβάζαινα διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις της με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Από τοπικές γιορτές μέχρι παραδοσιακά πανηγύρια, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την αυθεντική φιλοξενία και τον τοπικό πολιτισμό.

Οικονομία και προσωπικότητες

Η οικονομία της Κοντοβάζαινας στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Οι 322 κάτοικοι καλλιεργούν παραδοσιακά προϊόντα όπως ελιές και αμπέλια, ενώ η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας.

Είναι ο τόπος καταγωγής του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του αδελφού του και ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη. Απο την Κοντοβαζαινα κατάγονται και διακεκριμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί όπως οι αδερφοί Λαμπρόπουλοι, Βάρδας Κωνσταντίνος, αδελφοί Δούρου και Γεώργιος Τσάκαλος, βουλευτής, επιχειρηματίας και συγγραφέας.

Βίντεο: Explore Gortynia

Η Κοντοβάζαινα, με τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και την πλούσια ιστορία της, αποτελεί έναν γοητευτικό προορισμό για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την αυθεντική πλευρά της Αρκαδικής υπαίθρου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version