To Copa Copana ξεκίνησε την λειτουργία του το 2007 και ήταν ένα σύγχρονο υδάτινο πάρκο στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου με τον Σκαραμαγκά. Απείχε μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και αποτελούσε καλοκαιρινό προορισμό για μικρούς και μεγάλους.
Εξωτικά δέντρα, τεχνητά νησιά, νεροτσουλήθρες σε μια έκταση 3.000 τ.μ μετέφεραν τους επισκέπτες σε ένα περιβάλλον που θύμιζε νησί της Καραϊβικής. Το συνολικό κόστος κατασκευής του πάρκου ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκε 1 χρόνος για την δημιουργία του. Με την πάροδο τον χρόνων βρέθηκαν διάφορα στοιχεία που καθιστούσαν το πάρκο όχι μόνο παράνομο αλλά και επικίνδυνο για τους επισκέπτες.
Έτσι το 2009 ο δήμος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του και το πάρκο έκλεισε. Οι λόγοι ήταν πολλοί, όπως και οι παραλείψεις που έγιναν κατά τη δημιουργία του πάρκου. Όταν έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαλύφθηκε μέρος της αρχαίας Ιεράς Οδού και αρχαίοι τάφοι. Καταγγέλθηκε ότι πολλά από τα αρχαία τμήματα του δρόμου που ήρθαν στο φως μπαζώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το υδάτινο πάρκο. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι οι επισκέπτες που πήγαιναν στο χώρο του πάρκο στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της αρχαίας Ιεράς Οδού, το οποίο οδηγούσε στην Ελευσίνα.
Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν το ιερό της Αφροδίτης και η ευρύτερη περιοχή ήταν μέρος αρχαιολογικών ανασκαφών. Επίσης το πάρκο στήθηκε στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, το οποίο σύμφωνα με το Δασαρχείο Χαϊδαρίου είχε χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» από το 1969 και υπαγόταν στη ζώνη προστασίας 21 του ν. 2742/99.
Αναφέρθηκε ακόμα η ύπαρξη πυλώνας υψηλής τάσης της ΔΕΗ, δίπλα στον χώρο της πισίνας που ελλόχευε κινδύνους. Επίσης κάποιες από τις κατασκευές θεωρήθηκαν αυθαίρετες, ενώ προβλήματα νομιμότητας είχε και η καντίνα του πάρκου.
Το 2011 έγινε προσπάθεια να ανοίξει ξανά αλλά έκλεισε λίγο αργότερα μετά από διαμάχη με τον δήμο Χαϊδαρίου για την μη νομιμότητα του.
Το 2015 ο δήμος αποφάσισε τη μη χορήγηση άδειας στον πολύ-χώρο διασκέδασης, λόγο ότι δεν πληροί τους όρους για να είναι ασφαλές.
Από το υπουργείο Τουρισμού, διαπιστώθηκε ότι «δεν πληρεί τους όρους, και τις νόμιμες, προϋποθέσεις λειτουργίας όπως αυτές ισχύουν και ορίζονται με βάση τις κείμενες διατάξεις». Πριν την τελική απόφαση σφράγισης από το Γενικό Γραμματέα Τουρισμού Κωσταντίνο Λούλη, είχε προηγηθεί η διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας στις 26 Ιουλίου 2019. Μέσω αυτής προέκυψαν «διαπιστώσεις – ελλείψεις των απαιτούμενων δικαιολογητικών αφορούντα στην σύννομη άσκηση της δραστηριότητας, ένα εκ των οποίων είναι και το αρχικό μισθωτήριο μεταξύ της ιδιοκτήτριας του ακινήτου Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου-Κλειστών και του εκμισθωτή».
Να σημειωθεί πως η εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στο χώρο έδωσε απαντήσεις για την κατάσταση, οι οποίες ωστόσο «κρίθηκαν μη ικανοποιητικές». Στην απόφαση αναφέρεται ότι το μισθωτήριο που είχε η εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στο χώρο με έναν εκ των δυο υπεκμισθωτές, από τον Ιούλιο του 2017, «δεν είναι σύννομο», καθώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (του 2005) μνημονεύονται δυο πρόσωπα «συμμετέχοντες αμφότεροι στην σύμβαση μίσθωσης κατά ποσοστά 50% έκαστος, χωρίς να δύναται ένας εξ αυτών, μεμονωμένα, να συνάψει οιαδήποτε σύμβαση – υπεκμίσθωση.
Παράλληλα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξε πιστοποίηση των εγκαταστάσεων. Το έγγραφο που δόθηκε στις αρμόδιες αρχές από την υπεύθυνη για την πιστοποίηση εταιρεία TUV Hellas «δεν ενέχει θέση βεβαίωσης πιστοποίησης αλλά έκθεσης περιοδικού ελέγχου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται σχετικά σχόλια – παρατηρήσεις αναφορικά με εκκρεμείς απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες, καθώς η εν λόγω εγκατάσταση είναι πεπαλαιωμένη», όπως η ίδια η TUV Hellas δήλωσε στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Τουρισμού.
Τίτλοι τέλους για τα υδάτινο πάρκο Aqua Fun Park γίνεται στις 16 Αυγούστου 2019. Η σφράγιση αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα Τουρισμού, επειδή το πάρκο δεν πληρούσε τους όρους και τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, όπως αυτές ισχύουν και ορίζονται με βάση τις κείμενες διατάξεις.
Πληροφορίες: www.mixanitouxronou.gr