home design 800x400

Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι για το ναυάγιο της Πύλου

Επιζώντες υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό συνέβαλε στην ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει

Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου 2023 εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο. Έως και 700 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που βυθίστηκε. Εξ αυτών 104 διασώθηκαν, ενώ ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μόνο 82 σοροί. «Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν κρατήθηκε υπόλογος και οι συγγενείς περιμένουν ακόμα νέα για αγαπημένους τους», παρατηρεί το Reuters και προσθέτει: «Η ελληνική ακτοφυλακή έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία στον χειρισμό της υπόθεσης, που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό».

Περίπου 10 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του λιμενικού και ο πλοίαρχος του σκάφους που παρακολουθούσε το πλοίο πριν βυθιστεί, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, δήλωσαν πηγές με γνώση της έρευνας στο Reuters.

Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας, που άνοιξε από τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος και έχει την εξουσία να ερευνά τις πράξεις αξιωματικών, αλλά μόνο σε πειθαρχικό επίπεδο. Θα εξετάσει κατά πόσον πράξεις ή παραλείψεις συνέβαλαν στην τραγωδία.

Επιζώντες υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό συνέβαλε στην ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Το Λιμενικό το διαψεύδει κατηγορηματικά και τονίζει ότι το πλοίο αρνήθηκε τη βοήθεια.

«Επαρκείς ενδείξεις» αδικημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και επιχείρηση διάσωσης έχουν προκύψει, υποστήριξε στο Reuters μία από τις πηγές. Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών και θα απαντήσουν κατά πόσον η επιχείρηση διάσωσης ήταν σωστά προγραμματισμένη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Άλλες ερωτήσεις θα εξετάσουν εάν το σκάφος του λιμενικού που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί το πλοίο των μεταναστών ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης, αν υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο πλοίο και εάν ναι, γιατί.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, τότε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, με την υψηλότερη ποινή την αποβολή από την υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το Ναυτοδικείο, το μόνο δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάζει ποινικές ευθύνες των αξιωματικών του λιμενικού, άνοιξε μια ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version