home design 800Χ400

Τα ανοιχτά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης.

Έχει εγκαινιαστεί και λειτουργεί η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως αρκετά θέματα είναι ακόμα ανοιχτά και θα πρέπει να απαντηθούν, δηλώνει ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης.

Αναλυτικά, ο κ. Μάκαρης σημειώνει:

1ο Τι θα γίνει με τις δεκάδες χωματερές και τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν σε όλη την Πελοπόννησο. Θα αποκατασταθούν με ένα σωστό περιβαλλοντικά τρόπο ή θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν επιφανειακά αλλά και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αποτελούν πιθανές εστίες ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς;

Συγκεκριμένα τι θα γίνει με την αποκατάσταση της χωματερής στην Μαραθόλακκα η οποία είναι μια χαίνουσα πληγή στον Ταΰγετο; Δεν θα απομακρυνθούν οι χιλιάδες μπάλες με απορρίμματα που είναι συσσωρευμένες σε μεγάλη έκταση στην συγκεκριμένη περιοχή και για τα οποία απορρίμματα οι δημότες της Καλαμάτας έχουν ήδη πληρώσει την διαχείρισή τους;

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές όπως στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας όπου μάλιστα προσφάτως εκδηλώθηκε πυρκαγιά και έχουν παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν. Επίσης υπάρχουν και άλλες χωματερές πχ στα Λιμενικά στη Μεσσήνη, στη Πύλο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου (πχ ΧΑΔΑ Αφυσσού στην Σπάρτη) που θα πρέπει να αποκατασταθούν και να απορρυπανθούν με τον καλύτερο περιβαλλοντικά τρόπο.

2ο Ποια ήταν η απάντηση της Περιφέρειας στις 31 σοβαρές παρατηρήσεις που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε συνημμένο αρχείο) απορρίπτοντας κατά αρχάς το αίτημα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 70 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; Το συγκεκριμένο κείμενο της DG REGIO περιλαμβάνει εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και μεταξύ άλλων έχουν σχέση με την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε μεγάλα ποσοστά, την ανακύκλωση που δεν επιτυγχάνει τους στόχους της, την κομποστοποίηση που δεν φαίνεται να υπάρχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της και τη χωριστή συλλογή πέντε ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα) η οποία δεν προβλέπεται πουθενά στο σύστημα διαχείρισης ενώ παράλληλα δεν δίνεται κανένα κίνητρο για διαλογή στην πηγή. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα πρέπει να απαντηθούν γιατί πέρα από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που αναφέραμε το μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων θα επιβαρύνει τους δημότες.

3ον Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης διαμαρτύρονται για την δυσοσμία που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Πού οφείλεται αυτή η συνεχιζόμενη δυσοσμία και ποια εξήγηση σας έχει δώσει η εταιρεία; Επίσης υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πιθανή ρύπανση των επιφανειακών υδάτων αφού σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας εργαστηριακή ανάλυση απέδειξε ότι το νερό από συγκεκριμένα ρέματα γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για πόσιμο και οικιακή χρήση.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση η περιφερειακή αρχή και να διερευνήσει πιθανή ρύπανση σχετιζόμενη με τη λειτουργία του εργοστασίου“.

Σχόλια

Exit mobile version