home design 800x400

Προστασία των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση – Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένη καταπόνηση λόγω των μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος ή/και των παραμέτρων μικροκλίματος των εσωτερικών χώρων εργασίας, της σωματικής εργασίας και της χρήσης προστατευτικού ρουχισμού.

Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι υπαίθριες εργασίες (όπως οι οικοδομές, τα οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και οι εργασίες σε κλειστούς χώρους όπου η φύση των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να προκαλέσει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και ακτινοβολούμενη θερμότητα (όπως τα χυτήρια, οι μεταλλουργίες, οι βιομηχανίες πλαστικών, τα μαγειρεία κ.α.), ειδικά σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, με την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών περιλαμβάνονται:

  1. Η αναγνώριση των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι αυξημένος, βάσει σχετικής βιβλιογραφίας, εμπειρίας από προηγούμενα χρόνια και μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας. Η λεπτομερής εξειδίκευση των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων γίνεται με τη συνεργασία του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται) και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους. Όλα αυτά καταγράφονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010).
  2. Η λήψη κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ένας ενδεικτικός κατάλογος των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.
  3. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως προβλέπεται από τον ΚΝΥΑΕ.
  4. Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.
  5. Η χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.
  6. Η διατήρηση της θερμοκρασίας στους χώρους εργασίας σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας και τις κλιματολογικές συνθήκες των εποχών, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 305/96 και 16/96.
  7. Η ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η οποία γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή, όπου δεν υπάρχει, με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο εργαζόμενος.
  8. Η τήρηση των μέτρων προστασίας από τη θερμική καταπόνηση σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας.
  9. Ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τους αρμόδιους Επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επιπλέον, συμβάντα σχετιζόμενα με τη θερμική καταπόνηση πρέπει να αναγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας από τον εργοδότη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version