home design 800x400

Ομάδα Ανακύκλωσης Αργολίδας: «Βοηθάς το γηροκομείο, προστατεύεις το περιβάλλον»

Στα σημεία ανακύκλωσης Ναυπλίου και Ασίνης κάθε μέρα ανακυκλώνονται κατά μέσο όρο πάνω από 20.000 μπουκάλια.

Όχι δεν αλλάξαμε επαγγέλματα. Δεν γίναμε οδοκαθαριστές. Η Ομάδα Ανακύκλωσης Αργολίδας με την καμπάνια της «Βοηθάς το γηροκομείο Προστατεύεις το περιβάλλον» προσπαθεί να αφυπνίσει τους πολίτες αλλά και κοινωνικούς θεσμός όπως την τοπική αυτοδιοίκηση να δουν την διαχείρισης των σκουπιδιών αλλιώς. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι αν είναι μόνο καθαρή η πόλη αλλά και το πως συμμετέχουμε στη διαδικασία των σκουπιδιών.

Πώς μειώνουμε τον όγκο. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σκουπίδια για να ενισχύσουμε δομές της κοινωνίας μας.

Με το ιντερνετικό κάλεσμα τα Ομάδας Ανακύκλωσης Αργολίδας μέσα σε μια βδομάδα συγκεντρώθηκαν 1.234 μπουκάλια συγκεντρώνοντας το ποσό των 37,00 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν πράγματα που έχει ανάγκη το γηροκομείο Ναυπλίου.

Για αναλογιστείτε ότι στα σημεία ανακύκλωσης Ναυπλίου και Ασίνης κάθε μέρα ανακυκλώνονται κατά μέσο όρο πάνω από 20.000 μπουκάλια. Οικονομικά μιλάμε για πάνω από 600 € την ημέρα.

Αυτή η ενεργεία έγινε μετά από την πρόταση που κατατέθηκε στο δήμο Ναυπλιέων στις 26-1-2024 με Α.Π. 2403 με θέμα «Μερικές σκέψεις για την ανακύκλωση στην πόλη μας για άμεση εφαρμογή».

Για τα μπουκάλια προτείναμε αλλά δυστυχώς δεν είδαμε καμία ανταπόκριση. «Το σπιτάκι της ανακύκλωσης μια μέρα την εβδομάδας να δουλεύει κατ’ αποκλειστικότητα για το γηροκομείο. Τα έσοδα αυτών που βάζουν μπουκάλια να παίρνουν κουπόνια για το Βασιλόπουλο και να τα δίνουν στο γηροκομείο για το συσσίτιο.

Σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ενταθούν και τα σχολεία της πόλης μας με τους μαθητές και την ανακύκλωση των μπουκαλιών.

Προτείνεται μία πρωτοβουλία που συνδυάζει την ανακύκλωση με την κοινωνική υποστήριξη στην πόλη, με επίκεντρο το γηροκομείο Ναυπλίου. Το πρόγραμμα μπορεί να προβλέπει μια μέρα την εβδομάδα όπου ο σταθμός ανακύκλωσης θα λειτουργεί αποκλειστικά για την υποστήριξη του γηροκομείου.

Στην πρακτική εφαρμογή του, οι πολίτες της πόλης μας προσκαλούνται να φέρνουν πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση στο Σπιτάκι Ανακύκλωσης. Οι πολίτες θα λαμβάνουν κουπόνια να ενθαρρύνονται να τα δωρίσουν στο γηροκομείο Ναυπλίου. Τα κουπόνια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών για το συσσίτιο του γηροκομείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει και τα σχολεία της πόλης μας. Οι μαθητές και τα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, συγκεντρώνοντας μπουκάλια για ανακύκλωση. Αυτό θα ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να συμβάλλουν με τη δράση τους στην προστασία τόσο το περιβάλλον όσο και την ταυτόχρονη προσφορά τους στην τοπική κοινότητα. Αυτή η δράση θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση και την κοινωνική ευθύνη.

Με αυτό τον τρόπο, το «Σπιτάκι της Ανακύκλωσης» μετατρέπεται σε έναν μηχανισμό που ενισχύει την κοινότητα, προωθώντας ταυτόχρονα την ανακύκλωση και την κοινωνική συνεισφορά. Είναι μια προσπάθεια που συνδέει τις καθημερινές πράξεις ανακύκλωσης με την αλληλεγγύη προς τους ηλικιωμένους και την εκπαίδευση των νέων.

Προοπτικά θα μπορούσε να συνδεθεί με σύστημα της ανταποδοτικότητας με λογαριασμό τραπεζιτικό του γηροκομείου.»

Μια παρέμβαση του δήμου επίσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό στις δυνατότητες που έχει κάποιος όταν ανακυκλώνει μπουκάλια. Εκτός από την εκκλησία και το κουπόνια Βασιλόπουλου να υπάρχει και η δυνατότητα να μπορεί να δώσει τα χρήματα που αναλογούν για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς του Δήμου.

Με τη δράση αυτή η Ομάδα Ανακύκλωσης Αργολίδας προσπαθεί να δείξει ότι η πρόταση της είναι κάτι εφικτό που άμεσα μπορεί να εφαρμοστεί.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version