home design 800x400
home design 1170Χ320

Μεσσηνία: Ένα μικρό χωριό πρωτοπορεί

Κέντρο Πολιτισμού η Μάδαινα, με λαογραφικό μουσείο, εκκλησιαστικό μουσείο, βιβλιοθήκη και πολλές δράσεις

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

3 σχόλια στο Μεσσηνία: Ένα μικρό χωριό πρωτοπορεί
madaina messinias

Κέντρο Πολιτισμού η Μάδαινα, με λαογραφικό μουσείο, εκκλησιαστικό μουσείο, βιβλιοθήκη και πολλές δράσεις.

Πρόσφατα το χωριό της Μεσσηνίας έκανε τη μεγάλη έκπληξη για όσους οραματίζονται τα χωριά να ζωντανεύουν, να γίνονται επισκέψιμα μα κυρίως να αποτελούν κοιτίδα πολιτισμού και να αποτελούν το επίκεντρο εκπαιδευτικών εκδρομών. Το τελευταίο διάστημα ο δραστήριος σύλλογος φιλοξένησε και ξενάγησε σχολεία στο χωριό, στα μουσεία του χωριού και μύησε τους μικρούς επισκέπτες στην αρχιτεκτονική του χωριού.

mouseio ksenagisi madaina

Η Μάδαινα διεκδικεί τα σκήπτρα του ιδανικού προορισμού που ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο: Πολιτισμός-Αρχιτεκτονική-Γαστρονομία.

Στη Μάδαινα συναντάς διάσπαρτα αρχοντικά σπίτια και παλαιά σπίτια καλά διατηρημένα που ευτυχώς παραμένουν ανοιχτά ,μπολιασμένα με μνήμες και επισκέψιμα καθώς δεν έπαψαν ποτέ να κατοικούνται αν όχι όλο τον χρόνο τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες. Η αγάπη για το χωριό είναι έντονη και εμφανής σε κάθε γωνιά του χωριού. Τόσο οι κάτοικοι όσο και ο δραστήριος σύλλογος συνέβαλλαν στην δημιουργία λαογραφικού μουσείου, εκκλησιαστικού μουσείου και βιβλιοθήκης. Παράλληλα οι πλακόστρωτοι δρόμοι  που ενώνουν τις γειτονιές του χωριού με την καρδιά του, αφήνουν  τις καλύτερες εντυπώσεις στον περιηγητή. Στην καρδιά του χωριού υπάρχει και ένα από τα ιστορικότερα καφενεία της Ελλάδας που δίνει ζωή στο χωριό και αποτελεί αγαπημένο προορισμό μόνιμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών της Μεσσηνίας. Παράλληλα αποτελεί τον πρεσβευτή της Μεσσηνιακής κουζίνας καθώς οι γαστρονομικές επιδόσεις των ιδιοκτητών είναι εναρμονισμένες με τα ποιοτικότερα προϊόντα της μεσσηνιακής γης. Ελάχιστα χιλιόμετρα από την μητρόπολη του Δήμου Μεσσήνης η γραφική και ιστορική Μάδαινα δελεάζει προσκαλεί και αναμένει τους λάτρεις της Μεσσηνίας για να τους προσφέρει στιγμές γεμάτες από ιστορία γαλήνη και γεύση.

Είναι σπάνιο σε ένα μικρό χωριό να υπάρχουν τόσα πολλά σημεία πολιτιστικής αναφοράς. Εκτός από  τα δύο Μουσεία  που διακρίνονται για το πλήθος των εκθεμάτων τους και την ιδανική ταξινόμηση τους  ώστε ο επισκέπτης παράλληλα να θαυμάζει αλλά και να μαθαίνει τη παράδοση του τόπου ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού πραγματοποιεί ποιοτικές εκδηλώσεις όπως μουσικές βραδιές, φιλοξενεί  θεατρικές παραστάσεις, διενεργεί καθαρισμό και καλλωπισμό σε δημόσιους χώρους και παραμένει πιστός σε δράσεις ολιστικής μορφής με αποτέλεσμα και η ίδια η πόλη της Μεσσήνης που απέχει ελάχιστα από το χωριό να διεκδικεί τα σκήπτρα μιας μητρόπολης με αξιόλογα χωριά «δορυφόρους» που προσελκύουν επισκέπτες.

madaina messinias (5)

Οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» παρουσιάζουν μέσα από αφιερώματα στο διαδίκτυο την Μάδαινα ως χωριό υπόδειγμα: Φιλοξενίας, γνωριμίας με τη λαογραφική παράδοση του τόπου και τις αυθεντικές γεύσεις της Μεσσηνίας!

Την επιμέλεια της παρουσίασης έχουν ο Γιάννης Λάσκαρης και ο Άρης Μπαρκούρας.

madaina messinias (4)

Σχόλια

3 απαντήσεις

  1. Ιωάννης Παυλιτινας

    Ποιός μεγάλος επιχειρηματίας -εργολαβος έχει καταγωγή από την Μαδενα … ;

  2. Ιωάννης Παυλιτινας

    Πολύ όμορφο και περιποιημένο χωριό και με πολύ καλή καλό φαγητό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

dei comp 1

riviera banner
ΛΟΓΟΣ

newsletter banner anagnostis