home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Οι πλωτές κοντινές καστροπολιτείες της Μεσσηνίας που αγαπούν οι τουρίστες

Κορώνη και Μεθώνη σε ταξιδεύουν παράλληλα τόσο στον χρόνο όσο και στο απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας
Μεθώνη Κορώνη

Κορώνη και Μεθώνη ή Μεθώνη και Κορώνη αν προτιμάτε κάποιοι. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για 2 εκπληκτικές «πλωτές» καστροπολιτείες της Πελοποννήσου που κυριολεκτικά σε ταξιδεύουν παράλληλα τόσο στον χρόνο όσο και στο απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως φέτος και τους δύο αυτούς πανέμορφους κοντινούς προορισμούς στη Νότια Μεσσηνία, αγαπούν ιδιαίτερα ξένοι και Έλληνες τουρίστες και αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες τους είναι κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο.

Απέχουν μεταξύ τους 30 χιλιόμετρα, περίπου μισή ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο.

Δείτε το βίντεο της Up Stories και θα καταλάβετε το γιατί:

Βίντεο: Up Stories

Η Κορώνη

Η Κορώνη, γραφική παραλιακή κωμόπολη της Μεσσηνίας φημίζεται για το Βενετσιάνικο κάστρο της, που βρίσκεται στο λιμάνι. Την αποκαλούν «Αρχόντισσα του Μεσαίωνα».

Διώροφα αρχοντικά θα τραβήξουν την προσοχή σας, όταν θα περπατήσετε στα στενά πανέμορφα σοκάκια, ενώ απαραίτητη είναι μία στάση στην παραδοσιακή κεντρική πλατεία. Επίσης θα δείτε το αρχοντικό του οπλαρχηγού Καράπαυλου και τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1864.

Η θέα από το κάστρο προς τον Μεσσηνιακό κόλπο είναι μοναδική. Μέσα στο κάστρο θα δείτε το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου.

Η Κορώνη θυμίζει νησί και προσφέρεται για ονειρεμένες διακοπές. Στην παραλία θα βρείτε καλό φαγητό στις γραφικές ταβέρνες ή θα απολαύσετε τον καφέ σας και το ποτό σας στις καφετέριες και στα μπαράκια.

Κατά την αρχαιότητα στη θέση της σημερινής Κορώνης βρισκόταν η αρχαία πόλη Ασίνη. Υπήρξε μία από τις αποικίες των προσφύγων της Ασίνης της Αργολίδας, μετά από τον διωγμό τους από τους Αργείους, τον 7ο π.Χ. αιώνα. Η αρχαία Κορώνη βρισκόταν βορειότερα στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Πεταλίδι

Το όνομά της σύμφωνα με τον Παυσανία το πήρε από την Κορώνεια της Βοιωτίας, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από μία χάλκινη κορώνη (νόμισμα) που βρέθηκε κατά την ανέγερση των τειχών της.

Στην πίσω πλευρά του χωριού μπορείτε να κολυμπήστε στις παραλίες Ζάγκα και Μεμί. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το μπάνια σας στις κοντινές παραλίες Περούλια και Γαργαρού.

Η διαμονή στην Κορώνη είναι ευχάριστη και μπορείτε να επιλέξετε πού θα μείνετε ανάμεσα στα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα.

Απέχει από την Καλαμάτα 52 χιλιόμετρα, από το Ναύπλιο 181 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 275 χιλιόμετρα.

Η Μεθώνη

Στο τέλος της νοητής γραμμής του Ιονίου πελάγους συναντάει κανείς τη Μεθώνη με ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδος. Η Μεθώνη στέκεται εκεί που το Ιόνιο πέλαγος ενώνει τα νερά του με τον Μεσσηνιακό κόλπο και τη Μεσόγειο θάλασσα. Αν κοιτάξει κάποιος από την πίσω πλευρά του κάστρου το μάτι του χάνεται στο απέραντο γαλάζιο, αφού μέχρι τον ορίζοντα δεν μεσολαβεί ίχνος στεριάς.

Η Μεθώνη απέχει από την Αθήνα 292 χλμ. και από την Καλαμάτα 61χλμ. Για να φτάσει κανείς στη Μεθώνη ακολουθεί το δρόμο για Καλαμάτα ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται προς Μεσσήνη, Πύλο και μετά η Μεθώνη απέχει μόνο 10 χλμ.

Το ομηρικό όνομα της πόλης ήταν Πήδασος και αποτέλεσε την τελευταία από τις επτά πόλεις που προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον δελεάσει να επιστρέψει στην πολιορκία της Τροίας. Η πρώτη μαρτυρία για το σημερινό όνομα της πόλης έρχεται από τον Παυσανία που ονομάζει την πόλη Μοθώνη και τους κατοίκους Μοθωναίους, όνομα που αντλεί από την ονομασία «Μόθων λίθος» που είχε το νησάκι το οποίο αργότερα οχυρώθηκε.

Η δόμηση της πόλης είναι ήπια και αποτελείται από μικρά διώροφα, στην πλειονότητα, σπίτια με κεραμοσκεπή και μικρά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια στην πρόσοψη. Οι διαδρομές μέσα στην πόλη είναι δύο. Η μία οδηγεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο με τα μικρά μαγαζιά των Μεθωναίων ενώ ο δεύτερος οδηγεί κατευθείαν στην παραλία. Η μικρή αλλά γραφική αυτή πόλη κρύβει στην παραλία της ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδος και της Μεσογείου το οποίο αποτέλεσε μήλον της έριδος για όλους του κατακτητές της περιοχής και τους θαλασσοκράτορες της Μεσογείου.

Το κάστρο της Μεθώνης χτίστηκε και οχυρώθηκε συστηματικά από τους Βενετούς. Οι Βενετοί, θαλασσοκράτορες του 12ου αιώνα, ανέδειξαν τη Μεθώνη σε σημαντικό εμπορικό σταθμό αφού βρίσκεται επάνω στο ναυτικό δρόμο Βενετίας-Ανατολής. Το 1500 οι Οθωμανοί κατάφεραν να την κάνουν δική τους μετά από μεγάλο αγώνα. Στα τείχη της εμφανίστηκαν Ιωαννίτες ιππότες, αυστριακοί πολιορκητές αλλά μόνο ο Μοροζίνι κατάφερε να την κατακτήσει το 1686. Το 1715 οι Τούρκοι επανήλθαν ενώ το 1827 εγκαταστάθηκε στο κάστρο της Μεθώνης ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς. Δύο χρόνια αργότερα ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν που απελευθέρωσε την πόλη εγκαταστάθηκε στο κάστρο.

Η είσοδος στο κάστρο επιτυγχάνεται μέσω μίας πέτρινης γέφυρας που βασίζεται σε 14 εντυπωσιακά τόξα. Η επιβλητική πύλη του κάστρου με το εντοιχισμένο λιοντάρι, σύμβολο της Βενετίας, είναι το εντυπωσιακότερο σημείο του κάστρου. Μέσα στο κάστρο συναντάει κανείς τους προμαχώνες Loredan και Bembo, ερείπια από σπίτια Βενετών αρχόντων, ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην πύλη της θάλασσας, τα ερείπια ενός τουρκικού λουτρού, της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας και μία ένας γρανιτένιος κίονας ο οποίος εικάζεται ότι στην κορυφή του είχε το λιοντάρι της Βενετίας ή την προτομή του Μοροζίνι και γι’ αυτόν το λόγο ονομάζεται «στήλη Μοροζίνι».

Από την αναστηλωμένη πύλη της θάλασσας αντικρύζει κανείς το περίφημο Μπούρτζι. Χρονολογείται στο 1500 και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή αλλά και σαν εμπορικός σταθμός. Το οκταγωνικό διώροφο κτήριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Η πόλη αποκτά ξεχωριστή ομορφιά την ώρα του δειλινού όταν το κάστρο φωταγωγείται και η δύση του ηλίου στον θαλασσινό ορίζοντα χαρίζει σπάνια χρώματα και εικόνες.

Απέναντι από την πόλη της Μεθώνης βρίσκονται οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, αποτελούμενες από τα νησιά Σαπιέντζα, Αγία Μαριανή και Σχίζα. Η Σαπιέντζα με τον αξιόλογο βιότοπο της είναι άμεσα επισκέψιμη αφού διαθέτει ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο. Οι ιστοριές των παλαιών Μεθωναίων λένε ότι οι γυναίκες της πόλης μπορούσαν να κεντήσουν κάτω από το δυνατό φως του φάρου της Σαπιέντζας αφού έφτανε σε ακτίνα 40 μιλίων και μία πλήρης περιστροφή του διαρκούσε 8 λεπτά. Ο μηχανισμός του παλαιού φάρου αντικαταστάθηκε το 1989.

Η Μεθώνη, περιτριγυρισμένη από φανταστικές παραλίες όπως τα Ακριτικά και οι αμμουδιές κοντά στη Φοινίκη. Αξίζει να ρίξει κανείς μία βουτιά από τον πετρινο μώλο στη σκιά των τειχών του κάστρου στη θέση Ασπράδες. Οποιονδήποτε ντόπιο ρωτήσετε θα σας καθοδηγήσει…

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis