home design 800x400

Καλοκαίρι χωρίς πόσιμο νερό θα κάνει η Αρχαία Επίδαυρος;

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Πάμε κι’ όπου βγει με τη διαχείριση του νερού

«Χωρίς τέλος και χωρίς προοπτική φαίνεται να είναι η περιπέτεια με το πόσιμο νερό στην Παλαιά Επίδαυρο. Μετά την ανακοίνωση στις αρχές Μάρτη ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, καμία άλλη ενημέρωση δεν υπάρχει», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου.

Και συνεχίζει: «Σε μια συγκέντρωση – παρωδία (τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής της όσο και για το περιεχόμενο) που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Παλαιάς Επιδαύρου η δημοτική αρχή ήρθε να πουλήσει ως μοναδική και τελεσίδικη λύση την αφαλάτωση και δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση.

Πάμε κι’ όπου βγει με τη διαχείριση του νερού

Οι όποιες αναλύσεις του νερού υπάρχουν δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Όχι μόνο τους τελευταίους μήνες που υπάρχει το πρόβλημα αλλά ΟΛΑ τα χρόνια δεν δίνονται οι αναλύσεις στη δημοσιότητα όπως είναι και υποχρεωμένη να κάνει η ΔΕΥΑΕΠ από την Εγκύκλιο Δ1δ/Γ.Π. οικ. 38752/2023 (Υποχρεωτική η πληροφόρηση των καταναλωτών με επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης). Οι αναλύσεις δεν έχουν δοθεί ούτε εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες που έχουμε κάνει αίτηση, ενώ την προηγούμενη φορά που ζητήθηκαν οι αναλύσεις αυτές δόθηκαν μετά από δέκα μήνες!!! και αφού έγινε καταγγελία στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι μόνες αναλύσεις που ανέβηκαν, μετά από πολλές πιέσεις, είναι στις 4/6 και 7/6 και δεν αφορούν την περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου.

Η δημοτική αρχή δεν απάντησε και συνεχίζει να μην ενημερώνει ολοκληρωμένα τους δημότες

  • Για το πόσες γεωτρήσεις υπάρχουν
  • Τι ποιότητας είναι το νερό που έχουν και σε τι ποσότητα
  • Εάν διατίθενται προς πώληση ή ενοικίαση άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή με κατάλληλο νερό
  • Εάν έχει γίνει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη που να προκύπτει ότι η αφαλάτωση είναι μονόδρομος

Η ποιότητα του πόσιμου νερού τέθηκε υπό ευθεία αμφισβήτηση από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο της Παλαιάς Επιδαύρου ο οποίος δήλωσε ανερυθρίαστα πως εδώ και 30 χρόνια (από το 1995) το νερό δεν είναι πόσιμο. Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι κατά περιόδους μεγάλης ζήτησης οι δεξαμενές του χωριού γεμίζουν από γεωτρήσεις άρδευσης μη ελεγμένες για το αν μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό και φυσικά χωρίς καμία ενημέρωση προς τους δημότες. Γεωτρήσεις που μπορεί να είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή άλλα επικίνδυνα στοιχεία. Η παραδοχή του αντιδημάρχου ήρθε μετά από εκείνη του Προέδρου της ΔΕΥΑΕΠ ότι οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί μόνο μία φορά τα τελευταία 5 χρόνια και ενώ οι υπηρεσίες της περιφέρειας διαπίστωσαν σωρεία προβλημάτων (κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκο σε αναλύσεις, προβλήματα στις υποδομές 35 χρόνων κ.α) την περίοδο που υπήρχε σαλμονέλα στο νερό του Λυγουριού.

Ακόμα μία αύξηση τουλάχιστον 46% στο νερό ύδρευσης και προίκα στην Α.Ε. ο εξοπλισμός.

Το μόνο που ήξερε η δημοτική αρχή είναι να πει ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, αφού τα 5 με 6 ευρώ το μήνα δηλαδή 15 με 18 παραπάνω στο λογαριασμό τελικά θα είναι επιπλέον κόστος τουλάχιστον 25 λεπτά το κυβικό δηλαδή αύξηση 46% στο νερό ύδρευσης. Με το μηχάνημα της αφαλάτωσης μάλιστα να το παίρνει προίκα η Α.Ε. που ετοιμάζουν για τα νερά της Πελοποννήσου η δημοτική αρχή παρέα με τον περιφερειάρχη και την κυβέρνηση. Την ίδια περίοδο οι ενστάσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις στο νερό ήταν τόσο πολλές που η επιτροπή ενστάσεων χρειάστηκε και δεύτερη μέρα να συνεδριάσει για να ολοκληρώσει τον έλεγχο και βέβαια χιλιάδες ευρώ έχουν χρεωθεί επιπλέον στους λογαριασμούς των δημοτών. Επιπλέον εκατοντάδες είναι τα ειδοποιητήρια διακοπής που στέλνονται στους δημότες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες χρεώσεις με την υποκριτική σημείωση μάλιστα ότι “η επιχείρηση έχει υποχρέωση να φροντίζει ώστε όλα τα σπίτια να έχουν κατάλληλο νερό”.

Ακόμα και για αυτή τη λύση βέβαια, που την ανακοίνωσε πριν ένα μήνα και έλεγε ότι θα δρομολογηθεί μέσα στο Ιούλιο δεν έχει κάνει μέχρι τώρα καμία ενέργεια πέρα από την γνωμοδοτική απόφαση του τοπικού συμβουλίου (η πρώτη και μοναδική φορά που συνεδρίασε το τοπικό της Επιδαύρου σε 6 μήνες). Το συμβούλιο της ΔΕΥΑΕΠ στις 12/06/2024 δεν συζήτησε καθόλου το πρόβλημα και δεν πήρε καμία σχετική απόφαση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών σημαίνει ότι τουλάχιστον το καλοκαίρι το νερό στην Παλαιά Επίδαυρο δεν θα είναι πόσιμο.

Η πολιτική της απαξίωσης του νερού έχει οδηγήσει και στο Δήμο Επιδαύρου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας το νερό να είναι ακατάλληλο με σκοπό να έρθει ο “Μεσσίας” ιδιώτης να μας σώσει όπως μας έσωσε από το ακριβό ρεύμα που έγινε πανάκριβο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως έγινε με την ιδιωτικοποίηση των τρένων κ.α. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το κυνήγι του όλο και μεγαλύτερου κέρδους έχει κάνει το λαό σε όλα τη να λέει το νερό νεράκι. Η απαράδεκτη λογική ότι υπάρχουν άλλες περιοχές που εδώ και χρόνια δεν έχουν πόσιμο νερό δεν πρέπει να περάσει.

Διεκδικούμε φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Καλούμε σε σύσκεψη τους δημότες την Τετάρτη 19/06/2024 στις 20:00 στο καφέ ΚΟΙΛΟΝ».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version