home design 800x400

home design 1170Χ320

Τελευταία ευκαιρία για αδήλωτες ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο – Το ρεκόρ στην Αργολίδα

Χιλιάδες ιδιοκτησίες βρίσκονται στον κίνδυνο να περιέλθουν στο Δημόσιο εάν δεν δηλωθούν έως το τέλος του έτους.
Κτηματολόγιο

Ο Νοέμβριος του 2024 σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο για εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτες ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο. Μετά την 30ή Νοεμβρίου, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα αρχίσουν να περιέρχονται στο Δημόσιο, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν έχει ακόμη σχέδιο για τη διαχείριση και αξιοποίησή τους.

Αφορά επίσης και τα περίπου 450.000 ακίνητα που περιήλθαν στο κράτος λόγω μαζικών κληρονομικών αποποιήσεων την περίοδο της κρίσης.

Προθεσμία και νομικές ενέργειες

Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 για να προσφύγουν στα δικαστήρια και να προστατεύσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτή η παράταση προσφέρει ανάσα και ευχέρεια κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων 23 περιοχών στην Αττική.

Σε αυτές τις περιοχές, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τα 7.090.110 δικαιώματα, τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι αδήλωτα.

Σοβαρές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες

Εάν δεν διορθωθούν οι ανακριβείς πρώτες εγγραφές μέχρι την προθεσμία, οι ιδιοκτήτες θα χάσουν οριστικά κάθε δικαίωμα ιδιοκτησίας και θα μπορούν μόνο να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση από τα δικαστήρια.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου το δικαστήριο προκρίνει την επανάκτηση του ακινήτου αντί της αποζημίωσης.

Η κατάσταση των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο νόμος 5076/2023 παρέχει τη δυνατότητα διόρθωσης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024 με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος για τα ακίνητα που χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Σήμερα, 14.484 ακίνητα έχουν ήδη περιέλθει στο Δημόσιο, κυρίως γεωτεμάχια σε 36 περιοχές της χώρας.

Περιοχές με υψηλά ποσοστά αδήλωτων ακινήτων

Σε πραγματικούς αριθμούς, το Κορωπί Αττικής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι Αχαρνές, η Μάνδρα Αττικής και η Πάτρα έχουν τα περισσότερα αδήλωτα ακίνητα.

Σε ποσοστά, η Αργολίδα (Ελληνικό) με 27,2%, το Ρέθυμνο (Πρασιές), η Μεσσηνία (Ελαιοχώρι) και η Ευρυτανία (Μουζίλο) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα αδήλωτα ακίνητα.

Η προθεσμία αυτή αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα και να αποφύγουν την απώλεια των ακινήτων τους στο Δημόσιο. Οι νομικές ενέργειες και η ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία του Κτηματολογίου είναι απαραίτητες για την ορθή και έγκαιρη δήλωση των ακινήτων.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis