home design 800x400
home design 1170Χ320

Δεν αποζημιώνονται τα πυρηνόκαρπα από το χαλάζι στα Πυργιώτικα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέκλεισε το ενδεχόμενο αποζημίωσης σε όσους υπέστησαν ζημιές
Βερίκοκα

Δεν αποζημιώνονται τα πυρηνόκαρπα από τη χαλαζόπτωση στα Πυργιώτικα, σύμφωνα με απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση που είχε υποβάλλει ο Γιάννης Ανδριανός για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τη χαλαζόπτωση της 17ης Μαρτίου.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για το αναφερόμενο στην ερώτηση χαλάζι της 17ης Μαρτίου 2024, έγιναν οι προβλεπόμενες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του Οργανισμού.

Από αυτές προέκυψε ότι όταν συνέβη το αναφερόμενο χαλάζι, τα πυρηνόκαρπα ήταν σε περίοδο ανθοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, εξαιρούνται της ασφαλιστικής κάλυψης οι ζημιές που προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια- εκτός του παγετού- στα καρποφόρα δένδρα πριν από το δέσιμο των καρπών.

Όσον αφορά στα εσπεριδοειδή στον προαναφερθέντα Κανονισμό καθορίζονται για κάθε είδος και ποικιλία οι ημερομηνίες πριν και μετά από τις οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές. Εν προκειμένω, στα πορτοκάλια η κάλυψη είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πλην των όψιμων ποικιλιών.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ενημερώθηκαν σχετικά και τους επισημάνθηκε ότι εφόσον διαπιστώνονταν ζημιές σε κηπευτικά ή όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών μπορούσαν να απευθυνθούν στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α Τρίπολης, ώστε να ανοίξει σχετική αναγγελία ζημιάς και να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι τελικά δε ζητήθηκε να γίνει καμία αναγγελία ζημιάς».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis