home design 800x400

home design 1170Χ320

Αρκαδικό: Η Μυκηναϊκή γέφυρα γκρεμισμένη και η βυζαντινή εκκλησία ξεχασμένη

Κάτοικοι ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει για να σωθούν τα μνημεία του Αρκαδικού από την καταστροφή και την εγκατάλειψη
Πινακίδα γέφυρας Αρκαδικού

Το Αρκαδικό – δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Επιδαύρου – είναι γνωστό για τις μυκηναϊκές γέφυρες. Η καλύτερη διατηρημένη γνωστή, μυκηναϊκή γέφυρα βρίσκεται στην περιοχή Καζάρμα δίπλα στο δημόσιο δρόμο Ναυπλίου – Επιδαύρου, εκτός από τα δύο αρχαία κάστρα στην Καζάρμα και στο Καστράκι. Είναι γνωστή επίσης μία δεύτερη μυκηναϊκή γέφυρα, δυτικότερα της Καζάρμας στη θέση «Γαλούση» και από το Δήμο Επιδαύρου έχει διαμορφωθεί πολιτιστική διαδρομή, που ενώνει τα δυο γεφύρια.

Αλλά η μεγαλύτερη μυκηναϊκή γέφυρα βρίσκεται μέσα στο χωριό Αρκαδικό σε απόσταση 300 μ. από το δημόσιο δρόμο. Η γέφυρα αυτή εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, ακαθάριστη για πολλά χρόνια και έχει σκεπαστεί από μεγάλους θάμνους, καλάμια, σκοίνα και βάτα. Εκτός όμως από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, ένα κομμάτι της γέφυρας έχει παρασυρθεί από τα νερά των βροχών και οι μεγάλες πέτρες έχουν γκρεμιστεί μέσα στο ρέμα του ποταμού. Από το 2012, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, βρίσκεται σε κακή κατάσταση, εδώ και δώδεκα χρόνια.

Μεγάλοι θάμνοι έχουν εξαφανίσει τη γέφυρα Αρκαδικού
Μεγάλοι θάμνοι έχουν εξαφανίσει τη γέφυρα Αρκαδικού

Στο δημόσιο δρόμο υπάρχει πινακίδα του Υπουργείου Πολιτισμού για τους επισκέπτες: «Μυκηναϊκή  Γέφυρα – Mycenaean Bridge». Οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι ψάχνουν να βρουν την εξαφανισμένη γέφυρα μέσα στο ποτάμι και τους μεγάλους θάμνους, δεν τη βρίσκουν και φεύγουν απογοητευμένοι. Κάθε χρόνο τα ορμητικά νερά από τις βροχές τρώνε το χώμα και οι μεγάλες πέτρες εξακολουθούν να γκρεμίζονται, με την γέφυρα να κινδυνεύει να γκρεμισθεί ολόκληρη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού που ενδιαφέρεται για τα μνημεία της περιοχής, είχε ενημερώσει την Αρχαιολογία του Ναυπλίου και έχει καταθέσει και γραπτό αίτημα, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Επιδαύρου από το 2012 κι εξής έχει υποβάλλει δύο αιτήματα στην Αρχαιολογία για την γκρεμισμένη γέφυρα, χωρίς να γίνει τίποτα.

Πριν να γκρεμισθεί η γέφυρα ο γραμματέας του Δήμου Επιδαύρου και κάτοικος της περιοχής Δημ. Προύντζος, το Νοέμβριο του 2001, είχε παρουσιάσει νωρίς το επικίνδυνο πρόβλημα της γέφυρας, στο περιοδικό «Ματιές» στην Αργολίδα με τίτλο: «Μυκηναϊκό γεφύρι κινδυνεύει στο Αρκαδικό» και είχε έγκαιρα επισημάνει ότι, αν δεν παρθούν μέτρα από την Αρχαιολογία, το γεφύρι θα γκρεμισθεί, διότι από τότε είχαν ξεκολλήσει πέτρες της γέφυρας από τα νερά των βροχών. Είχαν δημοσιευθεί αρκετές φωτογραφίες της γέφυρας με λεπτομέρειες.

Δυστυχώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και το 2012, μετά από μια δεκαετία το γεφύρι γκρεμίστηκε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μυκηναϊκή γέφυρα. Μετά το 2012 ο γραμματέας Δ. Προύντζος επανήλθε και ζήτησε δύο φορές να ληφθούν μέτρα, αλλά έφυγε απογοητευμένος και αγανακτισμένος και το γεφύρι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Βυζαντινή εκκλησία Αγίας Μαρίνας στο Αρκαδικό με τσιμεντένιο επικίνδυνο υπόστεγο
Βυζαντινή εκκλησία Αγίας Μαρίνας στο Αρκαδικό με τσιμεντένιο επικίνδυνο υπόστεγο

Εκτός όμως από τη γκρεμισμένη και ξεχασμένη μυκηναϊκή γέφυρα, στο Αρκαδικό, υπάρχει και μία βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με τοιχογραφίες που κινδυνεύει από τα νερά των βροχών. Ένα παλιό τσιμεντένιο υπόστεγο με σκουριασμένα σίδερα είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο να γκρεμιστεί και να καταστρέψει την εκκλησία, που έχει ραγίσει. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα στη ρεματιά σε απόσταση, ένα χιλιόμετρο, από τη μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας. Η Αρχαιολογία το 2012 άρχισε να κάνει εργασίες στην εκκλησία, σκάφτηκαν απ’ έξω τα θεμέλια, αλλά τα έργα δεν τελείωσαν και η εκκλησία εγκαταλείφτηκε με τα ανοιχτά θεμέλια, στις βροχές από το 2012 σε επικίνδυνη κατάσταση. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο, γιατί καταστρέφεται από τις βροχές και την υγρασία. Το επικίνδυνο ετοιμόρροπο τσιμεντένιο υπόστεγο μπορεί να προκαλέσει δυστυχήματα και πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο, γιατί στην εκκλησία γίνονται λειτουργίες.

Αγία Μαρίνα στο Αρκαδικό με σκαμμένα εξωτερικά θεμέλια
Αγία Μαρίνα στο Αρκαδικό με σκαμμένα εξωτερικά θεμέλια

Μέσα στη ρεματιά υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος νερόμυλος σκεπασμένος στο μεγαλύτερο μέρος από θάμνους και τα σκοίνα και κινδυνεύει να γκρεμιστεί. Κάτι  πρέπει να γίνει επιτέλους, γιατί όλα θα γίνουν ερείπια όπως η μυκηναϊκή γέφυρα.

Τελικά τί ακριβώς συμβαίνει με τα σημαντικά μνημεία στο Αρκαδικό; Γιατί τόση αδιαφορία και εγκατάλειψη;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από το δήμο Επιδαύρου, έχουν καταθέσει έγγραφα στην Αρχαιολογία, ακόμη ζητάνε από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και το Γραμματέα Γ. Διδασκάλου που κατάγεται από την περιοχή, να λάβουν μέτρα το γρηγορότερο. Να στείλουν στο δημοτικό διαμέρισμα του Αρκαδικού Επιδαύρου τους αρμόδιους να εξετάσουν από κοντά τα μνημεία που γκρεμίζονται, να τα προστατεύσουν από την καταστροφή το συντομότερο και να φτιάξουν το γκρεμισμένο μυκηναϊκό γεφύρι. Να συνεχισθούν οι εργασίες στη βυζαντινή ραγισμένη εκκλησία, που έχει εγκαταλειφθεί στις βροχές πάνω από δέκα χρόνια και κινδυνεύουν και οι τοιχογραφίες, να λάβουν μέτρα για το μεγάλο νερόμυλο.

Το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται πλέον να φροντίσει με τις υπηρεσίες του και να ενεργήσει γρήγορα, για να σωθούν τα μνημεία του Αρκαδικού από την καταστροφή και την εγκατάλειψη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
deyan banner efxes2024 2025
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis