home design 800Χ400

Άγνωστη Μεσσηνία: Καλοχώρι και Ρωμύρι

Τα χωριά του Λυκόδημου στο προσκήνιο

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Άγνωστη Μεσσηνία: Καλοχώρι και Ρωμύρι

Δύο αξιόλογα χωριά του Λυκόδημου παρουσιάζουν οι Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης με σειρά αφιερωμάτων στο διαδίκτυο και στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Στην ομορφιά που χάνεται.

Καλοχώρι

Ένα γραφικό χωριό του Δήμου Μεσσήνης με φιλόξενους κατοίκους που γειτνιάζει με σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και σημαντικά αξιοθέατα.

Το Καλοχώρι γοητεύει τον επισκέπτη τόσο με την απρόσκοπτη θέα τη φιλοξενία των κατοίκων καθώς και το ανάγλυφο που το περιβάλλει. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Ρωμυρι.

Ρωμύρι

Ήσυχο γαλήνιο και απομονωμένο. Από πέτρα και μνήμη βυθισμένο στην αγκαλιά της φύσης σε σφίγγει στη δική του αγκαλιά. Γεμάτο από πέτρινα σπαράγματα, σπίτια πέτρινα, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που άλλα αντέχουν ακόμη και άλλα φαντάζουν σαν ηττημένα από άγρια μάχη και μάχη εδώ δεν έχει γίνει καθώς όπως λέει και η ιστορία κατακτητής δεν πάτησε.

Το Ρωμύρι είναι γνωστό για το τραγούδι της Παπαλάμπραινας και το μεγάλο πανηγύρι: Η ονομασία του χωριού αποδίδεται στο ότι το κατοικούσαν Έλληνες, δηλαδή Ρωμιοί, όπως λέγονταν τότε οι Έλληνες καθώς οι κατακτητές δεν επιχείρησαν να το καταλάβουν λόγω της θέσης του.

Το Ρωμύρι έγινε γνωστό από τα επεισόδια που έγιναν όταν κλέφτες το 1860 μπήκαν στο σπίτι του Παπαλάμπρου να τον ληστέψουν γιατί είχαν πληροφορίες πως φύλαγε τα λεφτά της μητρόπολης Μεθώνης. Εξ’ αφορμής αυτού του περιστατικού γράφτηκε το πασίγνωστο και κοσμοξάκουστο δημοτικό τραγούδι «Παπαλάμπραινα».

Πρέπει να αναφέρουμε πως πραγματοποιούνται σπουδαίες εκδηλώσεις κατά τις οποίες το Ρωμύρι γίνεται το επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής.

Περιήγηση, κοινή δράση και φυσικά μνημεία

Στα φυσικά όρια του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Δήμου Μεσσήνης -ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς και σύζευξης αξίζει να το δούμε σαν μια αφορμή για περιήγηση, κοινή δράση και φυσικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα δύο χωριά μπορούν αποτελέσουν το επίκεντρο τόσο περιηγητών τουριστών φυσιολατρών αλλά και σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τον θρησκευτικό τουρισμό. Να υλοποιηθούν ήπιες παρεμβάσεις και κυρίως με την διαμόρφωση κατάλληλα του χωμάτινου δρόμου που συνδέει τα δυο χωριά με τέτοιο τρόπο ώστε να έλκει τον περιηγητή και να διακατέχεται από στοιχεία που να συνυπάρχει δρόμος και μονοπάτι χωρίς να διασαλευθεί η φυσική ομορφιά της περιοχής.

Για την παρουσίαση των δύο χωριών συνεργάζονται ο Γιάννης Λάσκαρης ο Άρης Μπαρκουρας και η Νίκη Γιαννακοπούλου.

Σχόλια

Exit mobile version