Ο Δήμος Ναυπλιέων και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, ζητούν τη συνδρομή όλων στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αφισοκόλλησης.
Διαπιστώνεται σε αρκετούς κοινόχρηστους χώρους οπτική ρύπανση που υποβαθμίζει την όψη της πόλης, την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και σε κάθε περίπτωση επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.
Προς τούτο, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος Ντίνα Καραγιάννη καλεί πολίτες και φορείς να τηρούν τον Κανονισμό.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων η αυθαίρετη αφισοκόλληση επισύρει την επιβολή διοικητικού προστίμου στον παραβάτη.
Σύμφωνα με τον Ν. 4954/2022 και ειδικότερα με την παρ. 1 του άρθρου 60 αυτού τροποποιήθηκε ο Ν. 2946/2001 με τίτλο «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις». Με βάση αυτή τη διάταξη η αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και διαφημίσεων και των παράνομων επιγραφών γίνεται με απόφαση του φορέα της παρ. 2 του άρθρου 8 (Ν. 2946/2001), ο οποίος έχει την αρμοδιότητα επιβολής προστίμου. Παρ’ όλα αυτά, οι ανωτέρω διατάξεις του Νόμου δίδουν την δυνατότητα στον κατά τόπον αρμόδιο Δήμο, με ευθύνη του, να προβεί σε αφαίρεση των πλαισίων και διαφημίσεων τοποθετημένων σε κοινόχρηστους ή δημοτικούς χώρους, όταν βεβαίως δεν υφίσταται η άδεια της παρ. 1 του άρθρου 5 ή δεν αναγράφονται τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 4, αλλά και σε κολώνες φωτισμού ή στύλους κατά μήκος δημοτικών οδών, εντός πέντε ημερών από την ενημέρωση αυτού, δίχως να απαιτείται προηγούμενη απόφαση αυτού.
Επιπρόσθετα, με βάση την παρ. 5 του άρθρου 9 Ν. 2946/2001 οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκαταστάσεως του χώρου και κάθε άλλη συναφής με την αφαίρεση δαπάνη, καταλογίζονται σε βάρος των υπαιτίων με απόφαση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου ή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ εκείνου που πραγματοποίησε τις δαπάνες.
Τέλος, αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 8 Ν. 2946/2001, κατά όσων παραβιάζουν τις διατάξεις του οικείου Νόμου δύναται να επιβληθεί πρόστιμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, στα διοικητικά όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση, το ύψος του οποίου ανέρχεται από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ενώ με την παρ. 5 του ιδίου άρθρου πρόστιμο επιβάλλεται και σε βάρος των διαφημιζομένων, στις περιπτώσεις που προβάλλεται υπαίθρια διαφήμιση εκτός των χώρων που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2946/2001 για την προβολή της.