home design 800Χ400

3ο Σω-φροντιστήριο για τους Σωφρονιστικούς Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης

Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με διάρκεια 10 ημερών

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα, «Ανοίγουμε τις φυλακές» προχωρεί στη διοργάνωση του 3ου Σω-φροντιστηρίου που αφορά στους Σωφρονιστικούς υπαλλήλους Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης.

Η ομάδα αυτή εργασίας οφείλει συνεχώς να υπερνικά, με μεταφορικό νόημα, έναν περίεργο «εγκλεισμό» που βιώνει η ίδια στην καθημερινότητά της. Ζει εντός, δέχεται και διαχειρίζεται προβλήματα εγκλείστων, οι οποίοι βιώνουν τον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό. Πολλοί μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις και άλλοι όχι. Οι Σωφρονιστικοί και μόνον αυτοί, έχουν να προσφέρουν πολλά ως προς τις λύσεις των προβλημάτων και ως προς τις δυσκολίες του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν οι έγκλειστοι, αλλά και ορισμένες φορές και οι ίδιοι. Η επαγγελματική εξουθένωση καραδοκεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί έγκλειστοι έχουν οικογένειες που και αυτές δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Τα παιδιά των εγκλείστων, όπως όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα στη ζωή και από τόσο μικρά στερούνται το κυριότερο δικαίωμα, την αγάπη και το ενδιαφέρον του γονιού. Παράλληλα όμως σκεφτόμαστε ότι και οι Σωφρονιστικοί έχουν παιδιά, που σαφέστατα και αυτά έχουν δικαιώματα και χρειάζονται γονείς όχι εξουθενωμένους, αλλά γεμάτο διάθεση να ασχοληθούν μαζί τους.

Τα δύο προηγούμενα Σω-φροντιστήρια έγιναν δεκτά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις δύο ομάδες Σωφρονιστικών (20 + 22, 17 + 22). Οι δάσκαλοι μαζί με τους «μαθητές» έκαναν έναν αναστοχασμό για κάθε Συνεδρία. Τώρα λοιπόν οδεύουμε στην οργάνωση του 3ου μας Σεμιναρίου.

Το Σεμινάριο θα δομηθεί σε δύο ομάδες και ξεκινά την Τετάρτη 19 Ιουνίου και τελειώνει 29 Ιουνίου (ώρες 17.00΄-21.00΄). Το Φουγάρο όντας γενναιόδωρο μας παραχωρεί τους χώρους όπως και τις προηγούμενες δύο φορές. Το ευχαριστούμε θερμά όπως και τη δωρήτρια Εταιρεία του Σεμιναρίου. Οι διδάσκαλοι είναι όλοι διδάκτορες και σπουδαίοι αρωγοί του κοινωνικού χώρου σε Υπουργεία και Πανεπιστήμια. Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το σωφρονιστικό μέσον για μια απαραίτητη αλλαγή στη ζωή του τόπου, των εγκλείστων και των Σωφρονιστικών.

Στις 8 μέρες συμμετέχουν στην αξιολόγηση που διεξάγει όλες τις μέρες η Άλκηστις Κοντογιάννη, ο Αρφαράς, η  Χαλκιά και ο Γ. Μόσχος

Διδάσκουν : Αλέξανδρος Αρφαράς, Έλενα Χαλκιά, Ξένη Δημητρίου, Γιώργος Μόσχος, Αντώνης Μαγγανάς (Διαδικτυακά), Παναγιώτης Σχίζας (Διαδικτυακά) & Aλκηστις Κοντογιάννη .

Στο σεμινάριο αυτό θα γίνουν δεκτοί και 10 μεταπτυχιακοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σχέση Σωφρονιστικών και εγκλείστων και για τη φυλακή , ως έναν τόπο εγκλεισμού.

Οι αξιολογήσεις θα γίνουν από Αλέξανδρο Αρφαρά, Ελενα Χαλκιά, Γιώργο Μόσχο και Άλκηστις Κοντογιάννη. Στο έργο αυτό θα συνεισφέρουν και οι μεταπτυχιακοί με συνεντεύξεις προς τους Σωφρονιστικούς.

Σχόλια

Exit mobile version