home design 800x400

Μαίες από Ναύπλιο και Κόρινθο βγήκαν στους δρόμους

Πανελλαδική κινητοποίηση μαιών/μαιευτών στο Υπουργείο Υγείας

Δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση μαιών/μαιευτών στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Ιουνίου, για τα πολύ μεγάλα κενά στις συγκεκριμένες ειδικότητες στις δομές Υγείας και τις συνέπειες που αυτή έχει στην ασφάλεια μητέρας και νεογνών και στις συνθήκες εργασίας.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Επιστημονικών Συλλόγων Μαιών/Μαιευτών όλης της χώρας. Συμμετείχαν μαίες και μαιευτείς από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Ναύπλιο, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, την Κρήτη.

Τα οργανικά κενά φτάνουν πανελλαδικά στον κλάδο τις 1000 θέσεις τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στα νοσοκομεία.

Με διάφορα συνθήματα όπως «δωρεάν υγεία για όλο το λαό οι τοκετοί δεν γίνονται χωρίς προσωπικό», δώστε λεφτά για την υγεία και πάρτε μαίες στα νοσοκομεία», τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις» αναδείχθηκε η ανάγκη και η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα το κράτος να στελεχώσει άμεσα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας με μόνιμο προσωπικό.

Ξεχωριστή παρουσία, δίνοντας χρώμα στη συγκέντρωση, με πλακάτ «Μαίες εν δράσει», έδωσαν οι φοιτήτριες μαίες που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα και το μπλοκ από τον Επιστημονικό Σύλλογο Μαιών/Μαιευτών Ιωαννίνων που έφτασε με συνθήματα και πανό στο Υπουργείο Υγείας καταχειροκροτούμενο από τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Με τις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε η βαρύνουσα σημασία του κλάδου για την παροχή φροντίδας υγείας σε μια ιδιαίτερη περίοδο που σχετίζεται με την μητέρα και το νεογνό. Μεταφέρθηκε ζωντανή πείρα από τα δημόσια μαιευτήρια και νοσοκομεία για τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες που οδηγεί ακόμη και σε παραιτήσεις ιδίως όταν μητέρες εργαζόμενες είναι επιβαρυμένες με τα γονεϊκά καθήκοντα.

Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρθηκε από την ΓΓ του Σωματείου Αλεξάνδρα Αλέκα Βρακά ότι στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα οι κενές οργανικές θέσεις μαιών/ μαιευτών είναι 82. Τμήματα όπως αίθουσα τοκετών, έκτατα μαιευτικά, χειρουργεία, λειτουργούν με μονοβάρδιες το απόγευμα και το βράδυ στις καθημερινές και όλο το 24ώρο τα Σαββατοκύριακα. Κατά την διάρκεια δε της βάρδιας αν χρειαστεί υπάρχει ωριαία εσωτερική μετακίνηση από τμήμα σε τμήμα της μίας μαίας με αποτέλεσμα να μένουν τμήματα για κάποιο χρονικό διάστημα της βάρδιας μόνο με τις βοηθούς νοσηλευτών.

Καταγγέλθηκε στην κινητοποίηση η κατάπτυστη και ντροπιαστική παρέμβαση από το κράτος –μέσω ΑΣΕΠ- να μην δίνει την ειδική μοριοδότηση (20 μόρια ανά μήνα στην δευτεροβάθμια και 10 μόρια ανά μήνα στην πρωτοβάθμια) σε όσες εργαζόμενες στις δημόσιες δομές υγείας έγιναν μητέρες από τον Φλεβάρη του 2020 καθώς οι άδειες κύησης και λοχείας, όπως και οι αναρρωτικές άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος εργασίας για ειδική μοριοδότηση. Αυτήν την ειδική μοριοδότηση δεν την λαμβάνουν επίσης και οι υγειονομικοί που δουλεύουν στον ΕΟΔΥ.

Στην κινητοποίηση χαιρέτησε αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ενώ παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

Αντιπροσωπεία από τα ΔΣ των Επιστημονικών Συλλόγων Μαιών/Μαιευτών συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Για το ζήτημα των ελλείψεων η κυβέρνηση αποποιήθηκε των ευθυνών της ρίχνοντας το μπαλάκι στις ΥΠΕ για την κατάρτιση των οργανικών κενών. Μετέφερε την όποια κάλυψη των κενών από το νέο έτος με ένα καλύτερο σχεδιασμό που θα έχει προηγηθεί. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάλυψης κάποιων θέσεων από επικουρικό προσωπικό καθώς για το μόνιμο προσωπικό οι θέσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι ελάχιστες.

Δείγμα της διαχρονικής πολιτικής υποστελέχωσης και γύμνιας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση αποτέλεσε η αναφορά από τα στελέχη της κυβέρνησης στην αντιπροσωπεία των επιστημονικών συλλόγων για την κάλυψη των κενών με 1 θέση μαιών στα ΚΥ όλης της Θράκης και μόλις 13 για μια διευρυμένη υγειονομική περιφέρεια (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο) όπως είναι η 6η ΥΠΕ.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα ένταξης στις προκηρύξεις των αποφοίτων ΠΑΔΕ που ουσιαστικά δεν εντάσσονται με αυτή την κατηγορία γιατί όπως και η κάλυψη των κενών κοστίζουν στο κράτος με την κυβέρνηση να προβάλει ως άλλοθι τα παλιά οργανογράμματα.

Σχόλια

Exit mobile version