Στον Άγιο Φανούριο θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο, το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που δεσπόζει στο κέντρο της πανέμορφης λίμνης Αστερίου στην Αχαΐα, αφού εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με την εποχή.
Η Λίμνη Αστερίου είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, την περίοδο 2020-2021, με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Πήρε την ονομασία της από το παρακείμενο ομώνυμο χωριό.
Το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου
Το κυρίως Φράγμα Παραπείρου αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου κοντά στις νότιες περιοχές του κάμπου των Φαρών στο σημερινό Δήμο Ερυμάνθου δίπλα στην Πάτρα. Το φυσικό αντικείμενο του όλου έργου περιλάμβανε την κατασκευή μεγάλου χωμάτινου φράγματος ταμίευσης κοντά στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας κατασκευασμένο από σκυρόδεμα στην περιοχή της Βαλματούρας και κατασκευασμένο από χαλυβδοσωλήνες με εσωτερική και εξωτερική προστασία αγωγό μεταφοράς της συλλεγόμενης ποσότητα νερού από τον Πείρο ποταμό και το Φράγμα της Βαλματούρας στον ταμιευτήρα του φράγματος Παραπείρου.
Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του μεγαλεπήβολου φράγματος ήρθε στο προσκήνιο για πρώτη φορά το 1963 από τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. και ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο κατά τη διάρκεια κατασκευής του συνάντησε πολλά εμπόδια και προβλήματα που καθυστέρησαν αρκετά χρόνια την ολοκλήρωσή του. Στις 26 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Παραπείρου, οπότε ο ταμιευτήρας Παραπείρου ξεκίνησε να γεμίζει. Απομένει τυπικά μία σειρά προγραμματισμένων εργασιών που πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την έμφραξη, ώστε να θεωρηθεί το έργο πλήρως ολοκληρωμένο.
Η νεότερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα
Με την αποπεράτωση του φράγματος, την έμφραξη του ποταμού και την κατάκλιση του ταμιευτήρα ξεκίνησε η σταδιακή δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου με χρονικό ορίζοντα πλήρους διαμόρφωσής της την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ταμιευτήρας θα πληρωθεί από περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά νερού πλημμυρίζοντας το χώρο στον οποίο βρισκόταν και το παλιό, απαλλοτριωμένο και ερημωμένο ήδη από το 2009 χωριό Τόσκες.
Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας.
Η διαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, τα συμπληρωματικά έργα και η λειτουργία και η συντήρηση του έργου της υδροδότησης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής ανατέθηκαν για μια πενταετία στον ιδιωτικό τομέα κατόπιν σχετικής διαδικασίας. Εκκρεμεί να λυθεί το θέμα της σύστασης μόνιμου φορέα διαχείρισης του, ένα θέμα που ακόμη δεν έχει τη συναίνεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.