home design 800x400
home design 1170Χ320

Συνάντηση με τη θεατρολόγο Dorothy Chansky στο Ναύπλιο

Γράφει ο Γιώργος Κόνδης
Συνάντηση με τη θεατρολόγο Dorothy Chansky στο Ναύπλιο

Το να καθοδηγείς τους φοιτητές του θεάτρου είναι καταπληκτικό, επειδή μπορείς να τους καθοδηγείς με ποικίλους τρόπους, όχι μόνο ως σπουδαστές ούτε μόνο ως καλλιτέχνες. Εισχωρείς βαθιά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και δημιουργείς ένα πλήθος δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων.

Τα λόγια αυτά από μια παλαιότερη συνέντευξη σε αμερικανικό περιοδικό, η θεατρολόγος Dorothy Chansky κατάφερε, για μια ακόμη φορά, να τα μετουσιώσει σε πράξη καθώς εργάστηκε με τους φοιτητές του Τμήματος  Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στη συνάντηση με τους φοιτητές η Αμερικανίδα θεατρολόγος πρότεινε μια σειρά από ασκήσεις λόγου, σώματος και έκφρασης. Κατά γενική ομολογία το «μάθημα» αυτό αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για τους φοιτητές του Τμήματος. Εξάλλου μια ομάδα από αυτούς αποτελούμενη από τέσσερις φοιτήτριες παρουσίασε σε μορφή θεατρικού αναλογίου στην αγγλική γλώσσα το έργο Joint Owners in Spain (1913) της Alice Brown. Η παρουσίαση ήταν μια εισαγωγή στην διάλεξη που είχε προγραμματιστεί για το κοινό στο Ναύπλιο.

Συνάντηση με τη θεατρολόγο Dorothy Chansky στο Ναύπλιο

Μπορεί να είναι πλέον Ομότιμη Καθηγήτρια στο School of Theatre and Dance at Texas Tech University, των ΗΠΑ, όμως η Dorothy Chansky εξακολουθεί να διαθέτει τη ζωντάνια μιας νεοδιόριστης καθηγήτριας και την πνευματική ευεξία να συναρπάζει με το λόγο της το ακροατήριό της, ιδιαίτερα το νεανικό. Η Dorothy Chansky βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Αργολίδα φιλοξενούμενη του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από πρόσκληση της Καθηγήτριας Αθηνάς Στούρνα με την οποία συνεργάζεται και με την οποία έχουν κοινούς ερευνητικούς ορίζοντες. Να θυμίσουμε πως χάρη στην πρόσκληση της κ. Αθηνάς Στούρνα, πέρυσι η Αργολίδα είχε την χαρά να απολαύσει μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της θεατρολογίας και της Ιστορίας του Θεάτρου την Γαλλίδα Beatrice Picon-Vallin.

Αυτή τη φορά η Αμερικανίδα Θεατρολόγος, θα παρουσίαζε ένα ιδιαίτερο θέμα για το κοινό του Πανεπιστημίου και της πόλης με τίτλο:  “Depicting Dementia on the American Stage, 1913-2020” (Απεικονίζοντας την άνοια στην Αμερικανική σκηνή, 1923-2020). Πρόκειται για θέμα που διαπραγματεύεται στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο : Losing It: Staging the Cultural Conundrum of Dementia and Decline in American Theatre (Χάνοντάς το: σκηνοθετώντας το πολιτισμικό αίνιγμα της άνοιας και της πνευματικής εξασθένησης στο Αμερικανικό θέατρο, εκδόσεις: Palgrave Macmillan, 2023). Ένα ζήτημα τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα τόσο «άγνωστο» στο ευρύ κοινό αλλά και, ως ένα βαθμό,  στο ιδιαίτερο κοινό της θεατρικής παραγωγής.

Συνάντηση με τη θεατρολόγο Dorothy Chansky στο Ναύπλιο

Πρόκειται για μια μελέτη αμερικανικών σκηνικών αναπαραστάσεων της άνοιας σε μια μεγάλη χρονική θεατρική περίοδο μεταξύ 1913 και 2019. Στο ερευνητικό πεδίο συναντώνται και συνδυάζονται η δραματουργία, η κοινωνική ιατρική και η κοινωνική εμπειρία για την τρίτη ηλικία και τα πρωτίστως ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ευθύνη και την φροντίδα ή εγκατάλειψή της, ιδιαίτερα όταν τίθεται ζήτημα άνοιας. Η Dorothy Chansky συναντά στη μελέτη της τις έρευνες της ιατρικής ανθρωπολόγου Anne Whitehead που επιχειρεί να αναδείξει από τη δική της σκοπιά τα κεντρικά αυτά ηθικά ζητήματα.  Η Αμερικανίδα θεατρολόγος ανάφερε στην ομιλία της πλήθος παραδειγμάτων από τις παραστάσεις της επίμαχης περιόδου και απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν στη συνέχεια ιδιαίτερα από νέους που παρακολούθησαν τη διάλεξη και οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά την Dorothy Chansky.

Η Αμερικανίδα θεατρολόγος έχει επίσης ασχοληθεί με το ζήτημα του φαγητού και των κοινωνικών, εθνοτικών και συμβολικών του διαστάσεων. Μια από τις σημαντικότερες αναζητήσεις της στο θέμα αυτό εκδόθηκε με τον τίτλο :  “Conversations With Food”. Σημειώνω πως στο ίδιο πεδίο αναζητήσεων η Αθηνά Στούρνα βραβεύτηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Constantin Parvulescu Janovics Center for Screen and Performing Arts Studies για την ερευνητική συμβολή της την οποία παρουσίασε στην ειδική τελετή βράβευσης με τίτλο «Παραστάσεις δεξιώσεων: Διαμεσολαβητικότητα, Συναισθησία και Φαγητό ως θέαμα».

Συνάντηση με τη θεατρολόγο Dorothy Chansky στο Ναύπλιο

Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα του Ωδείου Ναυπλίου με την φροντίδα και την υποστήριξη της Διευθύντριάς του Μαρίας Καμπίτση. Το τέλος της όμορφης βραδιάς, βρήκε καθηγητές, φοιτητές και πολλούς παριστάμενους να συζητούν με ένα ποτήρι κρασί στον αίθριο χώρο του παλιού σταθμού. Η Dorothy Chansky και ο σύντροφός της ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Αργολίδας από την Αθηνά Στούρνα και συνέχισαν το ταξίδι τους στην Αθήνα και φυσικά για την Ακρόπολη πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ, παίρνοντας μαζί τους μια πολύ γλυκιά ανάμνηση της εμπειρίας τους με τους φοιτητές και αφήνοντας μια γλυκιά εικόνα της δικής τους δημιουργικής παρουσίας στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

(Γ. Κόνδης).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis