home design 800x400
home design 1170Χ320

Μία πορεία – «αφήγηση» της μεσσηνιακής υπαίθρου

«Τα Γεράκια» σε Δάρα, Χάτζικα και γέφυρα Ντεμπρίζ του Δήμου Μεσσήνης, σε μια πεζοπορική εξόρμηση ορόσημο.
«Τα Γεράκια» στον Δάρα Δήμου Μεσσήνης σε μια πεζοπορική εξόρμηση ορόσημο.

Η μεγάλη συμμετοχή και οι εκπλήξεις ήταν αυτές που έκαναν ξεχωριστή την πρόσφατη δράση της ομάδας «Τα Γεράκια» στον Δάρα του Δήμου Μεσσήνης.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου με σημείο εκκίνησης το δημοτικό σχολείου του Δάρα οι περιηγητές-πεζοπόροι διέσχισαν το χωριό με κατεύθυνση τον παλαιό οικισμό Χάτζικα με την ιδιαίτερη ιστορική αξία για την περιοχή και κατευθύνθηκαν στη γέφυρα Ντεμπρίζ του Στρεφίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δυσκόλεψαν τους πεζοπόρους καθώς ο φιλόξενος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, «ο Δάρας», φρόντισε για την φιλοξενία αλλά και τον «εφοδιασμό» κατά τη διάρκεια της τρίωρης εξόρμησης με νερά εδέσματα και χρήση οχημάτων ώστε να διευκολυνθούν οι περιηγητές, όπου χρειαζόταν. Δίπλα από τα καθάρια νερά του ποταμού κάτω από την θρυλική γέφυρα του Ντεμπρίζ οι γυναίκες του συλλόγου επιμελήθηκαν την φροντίδα των πολλών περιηγητών έχοντας «στήσει» έναν πλούσιο μπουφέ.

Η δράση αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την αναγέννηση ενός εγκαταλειμμένου χωριού που κυοφορεί όμως μεγάλη ιστορία και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όπως τα Χάτζικα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της πορεία από τον Δάρα μέχρι τα Χάτζικα και την γέφυρα Ντεμπρίζ αποτελεί μια «αφήγηση» της μεσσηνιακής υπαίθρου, καθώς το ανάγλυφο με τις εναλλαγές και την ανεμπόδιστη θέα σε πολλά σημεία αποτελούν στοιχείο της μορφολογίας της μεσσηνιακής υπαίθρου που συμπορεύεται αρμονικά στον χρόνο με την αρχιτεκτονική του παλαιού οικισμού και της γέφυρας.

Στη δράση αυτή υπήρξε σημαντική η συνεισφορά του Βασίλη Καπακλή (πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου) και του Παναγιώτη Λυκοτραφίτη και άλλων μελών του δραστήριου συλλόγου όπως και εθελοντών από το χωριό ενώ την ευθύνη της καταγραφής και του φωτογραφικού ρεπορτάζ είχε ο Σταύρος Τουφεξής.

Η δράση των Γερακιών συντονίστηκε από τον Γιώργο Σταθόπουλο και τον Γιάννη Λάσκαρη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

riviera banner

newsletter banner anagnostis