home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ο ρυγχίτης απειλεί τις ελιές

Ενημέρωση για το ρυγχίτη της ελιάς από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Πελοπόννησος: Ο ρυγχίτης απειλεί τις ελιές
ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Ενημέρωση για το ρυγχίτη της ελιάς (Rhynchites cribripennis) παρέχει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Ο ρυγχίτης είναι κολεόπτερο έντομο (σκαθάρι) που φέρει χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος. Το χρώμα του είναι ερυθρό-κεραμιδί. Το ενήλικο έχει μήκος (συνολικό με το ρύγχος) 5,5-6 χιλ. Τα ενήλικα για να τραφούν προκαλούν με το ρύγχος τους αβαθείς στοές στη σάρκα των νεαρών καρπών. Οι καρποί που θα προσβληθούν πολύ νωρίς ή αυτοί που έχουν πολλές οπές θα οδηγηθούν σε πρόωρη καρπόπτωση.

Η κεφαλή της προνύμφης είναι ερυθροκαστανή ή σκωριόχρους και οι γνάθοι μαύροι με αραιές τρίχες. Συμπληρώνει μια γενιά ανά δύο έτη. Διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος τον πρώτο χειμώνα και ως ενήλικο, επίσης στο έδαφος, το δεύτερο χειμώνα. Τα ενήλικα που διαχείμασαν, εξέρχονται από τα καταφύγιά τους την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο) και πετώντας φτάνουν στο φύλλωμα των δέντρων. Τρέφονται για λίγες ή περισσότερες εβδομάδες από ακραία φύλλα και τρυφερές βλαστικές κορυφές, και αργότερα από νεαρούς καρπούς.

Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές άνοιξης μέχρι τέλος Ιουλίου. Βραδύτερα κατά το Μάιο-Ιούνιο, αυτή την περίοδο που έχουν σχηματισθεί οι νεαροί καρποί, τα τέλεια φέρονται σε αυτούς για να συνεχίσουν τη διατροφή τους και να ωριμάσουν σεξουαλικώς.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο, τα θηλυκά μετά τη σεξουαλική τους ωριμότητα και αφού το θηλυκό με το ρύγχος του ανοίγει οπή στο μεσοκάρπιο, σε ικανό βάθος μέχρι να φθάσει το τρυφερό ενδοκάρπιο (πυρήνα) που δεν έχει ακόμα ξυλοποιηθεί, εισάγουν με τον ωοθέτη τους ένα αυγό.

Το φθινόπωρο διατρυπά τον πυρήνα (κουκούτσι) και τη σάρκα του καρπού και εξέρχεται, πέφτει στο έδαφος όπου νυμφώνεται και στη συνέχεια εμφανίζεται το τέλειο, το οποίο διαχειμάζει στο έδαφος, για να συνεχίσει την επόμενη άνοιξη τον κύκλο του.

Οι προνύμφες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, και οι περισσότερες εγκαταλείπουν τους ελαιόκαρπους και μπαίνουν στο έδαφος, όπου παραμένουν ως το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου.

Η νύμφωση γίνεται το φθινόπωρο και η ενηλικίωση τον χειμώνα. Τα ενήλικα βγαίνουν από το έδαφος την άνοιξη, συμπληρώνοντας έτσι το βιολογικό κύκλο σε δύο έτη.

Ένα μικρό ποσοστό προνυμφών παραμένουν μέσα στους καρπούς το χειμώνα και τους εγκαταλείπουν τον Απρίλιο-Μάιο για να μπουν στο έδαφος. Για την ανίχνευση, τινάζουμε νωρίς το πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, λίγα δέντρα, αφού προηγουμένως τοποθετήσουμε κάτω από αυτά κατάλληλο υποδοχέα, π.χ. πλαστικό δίσκο-λεκάνη. Οι ρυγχίτες νωρίς το πρωί είναι ακόμα ναρκωμένοι πάνω στα δέντρα, έτσι με το απότομο τίναγμα θα πέσουν στα πανιά και θα τους ανιχνεύσουμε και μετρήσουμε. Εάν βρεθούν περισσότερα από 3-4 άτομα κατά μέσο όρο ανά κλάδο, θεωρείται ότι θα προκληθεί οικονομική ζημιά και, επομένως, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας και τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων».
Η.Γ.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis