home design 800x400

home design 1170Χ320

Το μυστήριο της Αρχαίας Τίρυνθας

banner efxes anagn

Οι τεράστιες πέτρες, πελεκημένες με περίεργο τρόπο, έχουν «γεννήσει» διάφορες θεωρίες για το πως χτίστηκαν τα τείχη.

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

1 σχόλιο στο Το μυστήριο της Αρχαίας Τίρυνθας
Αρχαία Τίρυνθα

Η Αρχαία Τίρυνθα είναι χτισμένη πάνω σε έναν χαμηλό λόφο. Βρίσκεται στο όγδοο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους – Ναυπλίου. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αλλά άκμασε ιδιαίτερα την εποχή του χαλκού. Περίπου το 2700 με 2200 π.Χ., υπήρχαν πολλοί κάτοικοι και ένα κυκλικό κτήριο στην κορυφή του λόφου χτισμένο με τον “Κυκλώπειο” τρόπο, περικλείοντας ένα μυστήριο ως προς τον τρόπο κατασκευής της Ακρόπολης.

Περίπου το 1600 με 1000 π.Χ. ο λόφος οχυρώθηκε με τα κυκλώπεια τείχη από τον μυθικό ιδρυτή του τον Προίτο, ο οποίος λόγω της διαμάχης του με τον αδερφό του Ακρίσιο αυτοεξορίστηκε στην Λυκία. Όταν επέστρεψε όμως έφερε μαζί του και τους Κύκλωπες οι οποίοι και έχτισαν τα μυθικά τείχη της πόλης. Με την Τίρυνθα συνδέονται οι μυθικοί ήρωες Βελλερεφόντης, Περσέας και Ηρακλής. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τίρυνθα μετά από τις συνηθισμένες συγκρούσεις (που είναι και η αιώνια κατάρα μας) καταστράφηκε από το Άργος στις αρχές του 5ου αιώνα και απο τότε ουσιαστικά δεν ξανακατοικήθηκε.

Αρχαία Τίρυνθα (1)

Ο Ερρίκος Σλήμαν κάνει ανασκαφές στα έτη 1884 και 1885 βγάζοντας στο φως άλλο ένα κομμάτι λαμπρής ιστορίας.

Οι τεράστιες πέτρες, πελεκημένες με περίεργο τρόπο, έχουν «γεννήσει» διάφορες θεωρίες για το πως χτίστηκαν τα τείχη. Η ομοιότητα τους είναι χαρακτηριστική με παρόμοια μεγαλιθικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρχαία Τίρυνθα

Ίχνη της δραστηριότητας των «Γιγάντων» συναντάμε (πέρα από τον ελληνικό χώρο) στην Ευρώπη, στο Λίβανο, στην Ασία, στην κεντρική Αμερική με τους άγνωστους πολιτισμούς των Ίνκας, Μάγιας, Ολμέκας, Τολτέκας κλπ. Ακόμη και το απομονωμένο νησί του Πάσχα έχει τέτοια ίχνη με τα κυκλώπεια αγάλματα του.

Να σημειωθεί πως η Μάλτα έχει παρόμοιες μεγαλιθικές κατασκευές που χρονολογούνται (από Μαλτέζους αρχαιολόγους) στο 15.000 π.Χ.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ταδοπουλος

    Επισκέφθηκα την Τιρυνθα με τα πόδια από το Άργος η Ναύπλιο στα φοιτητικά μου χρόνια κα συνάντησα έναν αμερικανό αρχαιολόγο. Συζητήσαμε μερικά πράγματα.
    Τώρα θυμάμαι ότι ήμουν αρχαιολάτρης από τα νιάτα μου

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis