home design 800x400
home design 1170Χ320

Το αυθεντικό Βελημάχι της Γορτυνίας που αξίζει να γνωρίσεις

Ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να ανακαλύψει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και την ομορφιά της αρκαδικής γης
Βελημάχι Γορτυνίας

Το Βελημάχι είναι ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στην ορεινή Αρκαδία, στην περιοχή της Γορτυνίας. Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό που προσφέρει στους επισκέπτες μια αυθεντική γεύση της ελληνικής υπαίθρου.

Όπως πολλά χωριά της Γορτυνίας, έχει διατηρήσει πολλά από τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά, με αρχιτεκτονική που αντικατοπτρίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Το χωριό των περίπου 60 μόνιμων κατοίκων προσφέρει εκπληκτική θέα και καθαρό αέρα.

plateia velimachi
Η πλατεία (Φώτο: velimachi.gr)

Αξιοθέατα

Στο Βελημάχι και την ευρύτερη περιοχή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν:

  • Την Πλατεία και η Κοίμηση της Θεοτόκου: Στην γεμάτη πλατάνια πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είναι πετρόκτιστη τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο, και φέρει σκάλισμα με το σήμα της Φιλικής Εταιρείας και την χρονολογική ένδειξη 1823.
  • Το ηρώο πεσόντων – Σχολαρχείο: Άξια επίσκεψης είναι το Ηρώο Πεσόντων Βελημαχιτών καθώς και το ιστορικό παλιό κτίριο που λειτούργησε το Σχολαρχείο
  • Τα ξωκλήσια: Γύρω από το χωριό υπάρχουν διάφορα ξωκλήσια, με σημαντικότερα αυτά της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ανάληψης και του Αγίου Ανδρέ.
  • Την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική: Πέτρινα σπίτια και παλιά κτίρια που διατηρούν την παραδοσιακή αισθητική.
  • Την φυσική ομορφιά: Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, με πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία και περιηγήσεις στα γύρω δάση και βουνά.
  • την τοπική Κουζίνα: Γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις της Αρκαδίας, με τοπικά προϊόντα και συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.
iroo
Το ηρώο πεσόντων (Φώτο: velimachi.gr)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το Βελημάχι, όπως και πολλά χωριά της ελληνικής επαρχίας, διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.

Κάθε καλοκαίρι από το 2003 διοργανώνεται στο αθλητικό κέντρο Βελημαχίου, από τον Σύλλογο Βελημαχίου Γορτυνίας, η λεγόμενη «γιορτή της σαρδέλας» ενώ από το 2011 έχει ενταχθεί σε αυτή τη γιορτή και ο λεγόμενος «διαγωνισμός καλύτερου μουστακιού Γορτυνίας».

Αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την τοπική κουλτούρα και να συμμετάσχει σε γιορτές με μουσική, χορό και παραδοσιακά έθιμα.

Βίντεο: Explore Gortynia

Το Βελημάχι Γορτυνίας είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να ανακαλύψει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και την ομορφιά της αρκαδικής γης.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis