home design 800x400

Αργολίδα: Σύμπραξη Δήμου Επιδάυρου με τον Δήμο Τροιζηνίας- Μεθάνων

Κοινή εκδήλωση απο τους δύο δήμους για τα 80 χρόνια απο την εκτέλεση των συμπατριωτών τους

Στις 4 Ιουνίου 2024 ο Δήμος Επιδαύρου συμπράττει με τον Δήμο Τροιζηνίας- Μεθάνων, όπου πέραν του υπόλοιπου προγράμματος, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Νεοχώρι Τραχειάς στον τόπο θυσίας.

Λίγα λόγια τον τόπο θυσίας

Πριν από 80 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εξοργισμένα με τους κατοίκους της περιοχής που “σήκωσαν κεφάλι” και αντιστέκονταν, συγκέντρωσαν όλους τους άντρες του Καρατζά, και τους έκλεισαν σε μια αποθήκη.

Την επομένη 5 Ιουνίου,  διάλεξαν 23 άνδρες, ηλικίας 18-55 ετών, τους οδήγησαν στην “Ποταμιά”, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό “Νιχώρι” και τους εκτέλεσαν. 17 παλικάρια θυσιάστηκαν ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να γλιτώσουν.

Είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα από την Τραχειά, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση “Νιχωρίτικα”. Οι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση των αντιστασιακών ομάδων στην περιοχή.

Μετά από αρκετά χρόνια, πάνω από είκοσι και ενεργοποιώντας τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα δυο δημοτικά συμβούλια τα τελευταία χρόνια, αποφάσισαν  την από κοινού εκδήλωση μνήμης με τον Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων, σε μια προσπάθεια να δώσουν έμφαση στο γεγονός, όχι για να διχάσουν ή να δικάσουν αλλά για να διδαχθούν.

Με αυτή τη λιτή τελετή θέτουν τις βάσεις για τον βασικό στόχο που είναι η δημιουργία ενός μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων στο σημείο, πατριωτών.

Σχόλια

Exit mobile version